En Sıcak Konular

'Türkiye, bizim için yol haritası'

11 Ocak 2012 10:39 tsi
'Türkiye, bizim için yol haritası' Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un kasım ayında gerçekleştirdiği tarihi Türkiye ziyareti, iki ülke ilişkilerine ivme kazandırdı.

Santos'un ardından bu kez yardımcısı Angelino Garzon, 'ekonomik ilişkileri geliştirmek' için Türkiye'ye geldi. Zaman'a konuşan Garzon, dünyanın dört bir yanına açılan Türkiye'yi örnek aldıklarını söyledi: "Kolombiya da Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke. Tecrübelerinizden istifade ederek kendimize güzel bir yol haritası çizebileceğimizi düşünüyorum."

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos' un kasım ayında gerçekleştirdiği tarihi Türkiye ziyareti, iki ülke ilişkilerine ivme kazandırdı. Santos'un ziyaretinin üzerinden daha iki ay geçmeden bu kez yardımcısı Angelino Garzon, Türkiye'de temaslarda bulunuyor. Amaç, özellikle ekonomik ilişkileri geliştirmek. Geçtiğimiz hafta Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği iş forumuna katılan Garzon, dün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. 45 milyon nüfusuyla Latin Amerika'nın en kalabalık üçüncü ülkesi Kolombiya'nın devlet başkan yardımcısı, temasları kapsamında Zaman ve Cihan'ı da ziyaret etti. İkili ilişkiler ve Ortadoğu'da yaşananlara dair düşüncelerini paylaştı.

İki yıl önce turist olarak gezdiği Türkiye'ye bu kez resmi bir ziyaret için geldiğini kaydeden Garzon, müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasına 2012 yılı içinde imza atmak istediklerini belirtti. İstanbul-Bogota, Bogota-İstanbul doğrudan uçuşları için çalışmaların başlatıldığını, bunun iki ülke arasındaki ticareti ve dostluğu geliştireceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül'ü de en yakın sürede ülkelerinde ağırlamak istediklerini ifade eden Kolombiyalı yetkili, Türkiye'nin dünyanın dört bir yanına ekonomik olarak açılmasını örnek aldıklarına işaret etti.

Kolombiya Devlet Başkanı Yardımcısı, "Türkiye'nin ilişkilerine, gelişmesine ve ekonomik büyümesine baktığımızda bulunduğu yerin çok daha ötesini hak ediyor. Dolayısıyla Türkiye'nin hızlı davranması, işadamlarını her tarafa yayması bizi şaşırtan bir şey değil. Kolombiya da gelişmekte olan bir ülke. Biz Türkiye'nin tecrübelerinden istifade ederek kendimize güzel bir yol haritası çizebileceğimizi düşünüyorum. O yüzden de işbirliğimiz çok önemli." İki ülke arasında ticaret hacmi, geçen sene 268 milyon dolardı. Bu senenin sadece ilk 8 ayında ise bu rakam 439 milyona ulaştı. Garzon, Ortadoğu'da yaşanan 'Arap Baharı' konusunda ise Türkiye'nin rolünün çok önemli olduğunu söyleyerek, "Çünkü onlara mutlaka yol gösterecek birisi gerekir. Kolombiya bu anlamda BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak Türkiye'nin politikalarını destekliyor." diye konuştu.

Millî takımlarımız dostluk maçı yapsın

Bir dönem Türkiye'de top koşturan Kolombiyalı kaleciler Faryd Mondragon ve Oscar Cordoba'yı yakından tanıdığını söyleyen Kolombiya Devlet Başkanı Yardımcısı Angelino Garzon, iki ülkenin milli futbol takımları arasında bir dostluk maçı organize edilmesini teklif etti. Kolombiyalı yet.kili, İstanbul'daki temasları sırasında Zaman ve Cihan Haber Ajansı'nı da ziyaret etti. Cihan Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ile gazete ve ajansın merkez binalarını gezen Garzon, ajans hakkında övgü dolu ifadeler kullandı. Garzon, "Cihan olarak çok başarılı işlere imza atmış, güzel bir ekip kurmuşsunuz. Tebrik ederim" diye konuştu.

Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,672 µs