En Sıcak Konular

Gözlemciler sonrası Suriye'de 400 ölü

11 Ocak 2012 10:38 tsi
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice, Arap Birliği gözlemci heyetini Suriye'ye varmasından sonra şiddetin sürdüğü ülkedeki kayıpların sayısını açıkladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, BM üst düzey yetkilisi Lynn Pascoe'nun, Suriye'deki durumu gözetlemek için giden Arap Birliği gözlemci heyetinin ülkeye varmasını izleyen son dönemde 400 Suriyelinin daha öldüğünün tahmin edildiğini söylediğini bildirdi.

Rice, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu basına kapalı danışma toplantısının ardından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe'nun, bugün kendilerine Suriye'deki durumla ilgili brifing verdiğini söyledi. Pascoe'nun Suriye ile ilgili brifinginin son derece endişe verici olduğunu ifade eden Rice, ''BM yetkilisi Lynn Pascoe, Arap Birliği gözlemci heyetinin Suriye'ye varmasını izleyen son dönemde ülkede 400 Suriyelinin daha öldüğünün tahmin edildiğini söyledi'' dedi.

''Bu da son 10 günde, Suriye'de günde 40 kişinin öldüğünü gösteriyor, bu Arap Birliği heyetinin ülkeye gitmesinden önceki dönemde görülen ölü sayısından daha fazla bir oran'' diye konuşan Rice, ''Bu da şunu açıkça gösteriyor ki Suriye hükümeti, Arap Birliği'ne şiddeti durdurma yönünde verdiği sözü tutmak yerine şiddeti tırmandırıyor ve Arap Birliği heyetinin ülkede bulunmasına rağmen kendi halkına karşı daha da şiddet gösteriyor'' ifadesini kullandı.

ABD'nin bu durumu kınadığını vurgulayan Rice, ''ABD çok uzun zamandan beri (Beşşar) Esad'ın görevden ayrılmasını ve halkının taleplerine teslim olmasını, ülkede halkın iradesini yansıtan bir hükümetin kurulmasını destekliyor'' dedi.

Ancak Esad'ın bugünkü konuşmasında bu yönde bir tutum sergilemekten çok yine bildik söylemlerine devam ettiğini belirten Rice, Esad'ın,konuşmasında Arap Birliği'ne de saldırmasından büyük üzüntü duyduklarını, uluslararası toplumun ve BM'nin Arap Birliği'ni desteklediğini söyledi.

Rice ayrıca, Arap Birliği heyetinin iki Kuveyt asıllı insan hakları gözlemcisine saldırıldığını da belirterek, Arap Birliği'nin bu konuda bir kınama açıklaması yayımladığını ve Esad rejimi yanlılarının bu saldırıdan sorumlu olduklarını söylediklerini de belirtti.

Rice, Esad'ın bugünkü konuşmasında ülkesindeki olayları dış mihraklara ya da komplo teorilerine bağlamasının öncelikle kendi halkına hakaret anlamına geldiğini, barışçıl şekilde taleplerini dile getirmek isteyen Suriyelilerin bugün kendi hükümet güçleri tarafından sokaklarda öldürüldüğünü, Esad rejiminin kendi halkına karşı katliam uyguladığını ifade etti.

ABD'nin başından beri Suriye rejimine karşı yaptırımlar uyguladığını, diğer komşu ülkelerle ve Avrupalı ülkelerle birlikte yaptırımlar uyguladıklarını belirterek ''BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda çok uzun zaman önce güçlü bir karar kabul etmesi gerekirdi'' diye konuştu.

Rice, geçen ayın sonunda Rusya'nın yeni bir karar tasarısı sunduğunu ancak başta ABD olmak üzere Konsey'in diğer üyelerinin istediği unsurların metne katılması yolunda Rusya tarafından bir girişim göremediklerini söyledi.

Rusya ve Çin'in geçen yıl ekim ayında, Konsey'in batılı üyeleri tarafından hazırlanan ve Esad rejimini kınayan karar tasarısını veto etmelerinin ardından Konsey, Suriye ile ilgili halen bir karar tasarısı metni üzerinde anlaşmaya varamadı.

AA



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,366 µs