En Sıcak Konular

Küresel mücadele sertleşiyor

11 Ocak 2012 10:06 tsi
Küresel mücadele sertleşiyor 'Silahlar kınından çıkmış gibi gözüküyor.'

Rusya’da da görülen otoriter, milliyetçi ve savaşkan eğilimlerin hemen birçok ulusta ve etnik-dini alt grupta yaygınlaştığı söylenebilir. Bu durumun henüz gelişmiş demokrasilerde panik yaratacak koşulları olmadığı söylenmeli; ancak Ortadoğu ülkeleri açısından umut vadeden bir görüntü sergilemediği açık. Ortadoğu ülkeleriyle yeniden bağlar kurmak için buralardaki halklara kendi iradesini ve koşullarını kabul ettirmeye çalışacak ülkeler, zaten milliyetçi-etnosentrik hale gelmiş ve zaten çatışma halinde olan alt grupların daha da keskinleşmesine yol açabilirler.

Söz konusu endişenin boyutlarını anlamak için Irak ve ardından da Suriye’ye, belki Kıbrıs’a ve Filistin bölgesine bakmak yeterli. Hemen tümünde bir yandan birleşme arayışları sürdürenler olsa bile, baskın eğilim ayrışma ve çatışma. Birbiriyle çatışan grupların üstünlük yarışlarında avantajlı olmak için dışarıdan destek aradıkları ve buldukları da biliniyor. Bu destek barış adına gelmediği sürece, alt grupların satrançta sahaya sürülen ilk taşlara dönüşmesi ihtimali artıyor. Yakın geçmişte, diyalog ve ikna yoluyla süren ilişkilerin bir süre sonra yerini silahlara bıraktığı düşünülürse, bunun daha da tırmanma olasılığı ürkütücü bir ihtimal haline geliyor.

Isınan sular

Suudi Arabistan’ın ne denli silahlandığı gerçeği bir yana, endişe etmeye yol açan en temel gösterge Hürmüz Boğazı’na hareket etmiş gemiler. İran’ın arka arkaya yaptığı kapsamlı askeri tatbikat ve orta menzilli füze denemeleri, önce İsrail’i ardından ABD’yi harekete geçirdi. Bu iki ülke de aynı yerde ortak askeri tatbikat yapacaklarını açıkladılar. Tarih vermediler ama göz dağı verdikleri açık. Ardından Rus savaş gemileri bölgeye yönlendi ve Suriye’deki üslerin modernizasyonuna başladı. Bu gelişmelerden hemen sonra Birleşik Krallık savaş gemilerinin de bölgeye hareket etmesi, hiç de hayra alamet olarak değerlendirilemez.

Ortadoğu’da Şii-Sünni ayrışması üzerinden İran-Suudi Arabistan mücadelesi var gibi gözükse de, anlaşılan o ki mücadelenin tarafları genişlemiş durumda. ABD’nin geleneksel müttefikleri Hürmüz’de yavaş yavaş saf tutarken, Rusya’nın da bir set oluşturmaya çalıştığı görülüyor. Çin, Fransa ve Almanya oyuna girer mi, girerse onları oyuna kim sokar şimdilik açık değil. Ancak, silahlar kınından çıkmış gibi gözüküyor.

Beril Dedeoğlu / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs