En Sıcak Konular

Wall Street barikatları kaldırıldı

11 Ocak 2012 09:55 tsi
ABD'de gelir dağılımını, eşitsizliği, bankaları ve finans merkezi Wall Street'i protesto eden "Wall Street'i İşgal Et!" hareketinin mekanı Zucutti Parkı'nda, polis barikatları 2 ay sonra kaldırdı.

New York'ta medeni hakları savunan bazı sivil toplum kuruluşlarının dün New York Belediyesi Yapı İşleri Dairesine şikayette bulunup parkta iki aydır polis barikatlarının bulunmasının, kamunun parka girişini engellediği gerekçesiyle belediye yasasına aykırı olduğunu belirtmelerinin ardından gece saatlerinde park barikatlardan temizlendi.

Wall Street'i İşgal Et hareketine destek veren New York Medeni Haklar Birliği'nin Başkanı Donna Lieberman konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''En sonunda belediyenin parkı yeniden halka vermesinden dolayı memnunuz. Zuccutti Parkı'nın yeniden toplantı ve protesto merkezi olmasını istiyoruz'' dedi.

New York Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Paul Browne da Emniyet Müdürlüğü ve parkın sahibi olan Brookfield şirketinin geçen haftadan beri parktaki barikatların kaldırılması konusunu ele aldıklarını kaydederek ''Bu gece itibarıyla barikatların parkta kalmasına gerek görmüyoruz'' diye konuştu.

Kararın ardından hareketin savunucularının bir kısmı hemen parka döndü. Parktaki polis barikatlarının kaldırılmasına rağmen, mahkeme kararına göre protestocuların parkta gecelemek üzere uyku tulumu ve çadır getirmelerinin ise halen yasak olduğu ve eylemcilerden birinin parkta çadır kurmaya kalkınca polis tarafından çadıra el konduğu bildirildi. Göstericilerden bazıları New York'un yerel kanalı ''NY1''e yaptıkları açıklamalarda karardan sonra son derece sevinçli olduklarını belirttiler.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in talimatıyla 15 Kasım'da polis, Wall Street eylemcilerini Zucutti Parkı'ndan zorla çıkartmış, tüm çadırları kaldırmıştı. Parkın çevresi polis barikatıyla yaklaşık 2 aydan beri çevrili tutulmuş ve eylemcilerin parka girmeden önce polis tarafından kontrolden geçirilmeleri zorunlu tutulmuştu.

Parkın çevresinde polisin halen nöbet tuttuğu görülürken barikatların kaldırılmasıyla birlikte Wall Street'i İşgal Et hareketinin yeniden canlanabileceği konuşuluyor. Zira 15 Kasım'dan bu yana iyi örgütlenemeyen ''Wall Street'i İşgal Et'' eylemcilerinin eskiye oranla çok daha az katılımla yaptıkları ve giderek daha az ses getiren protestoları, akıllara ''acaba hareket sona mı erecek?'' sorusunu getiriyordu.

Wall Street'i İşgal Et hareketi, New York'ta Zuccutti Parkı'nda 17 Eylül'de başlamış, ''Biz Yüzde 99'zuz'', ''Bankalar Kurtarıldı, Biz Battık'', ''Bu Sokaklar Bizim'', ''Wall Street'i Her Gün, Her Hafta İşgal Et'' gibi akılda kalan sloganlarıyla ve polisle karşı karşıya geldikleri ses getiren eylemleriyle diğer kentlere de yayılmış ve ABD'de 2011 yılına damgasını vurmuştu.

aa

Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs