En Sıcak Konular

'Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz'

10 Ocak 2012 17:45 tsi
'Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz' ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns: "ABD ve Türkiye, İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak ortak bir endişeyi ve İran'ın nükleer bir silah üretmemesi ortak çıkarını paylaşıyor"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Türkiye ile gerek İran gerek iki ülkeyi yakından ilgilendiren diğer konularda birlikte çalışmak istediklerini söyleyerek, "Türkiye güçlü bir demokrasi ve ekonomi inşa etmiş, bölgenin daha istikrarlı olmasına katkıda bulunan bir ülke olarak bölge için çok önemli bir model" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile önemli görüşmeler yapan Burns, Ankara'dan ayrılmadan önce temaslarını AA'ya değerlendirdi.

Ziyaretinin Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun İran ziyaretinin hemen ardından gerçekleştiğine işaret edilerek, görüşmelerde İran konusunun nasıl gündeme geldiğinin ve Ankara'ya İran'a uygulanan yaptırımlarla ilgili yeni bir mesaj iletip iletmediğinin sorulması üzerine Burns, İran'ın görüşmelerin gündeminin önemli bir maddesi olduğunu söyleyerek, "ABD ve Türkiye, İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak ortak bir endişeyi ve İran'ın nükleer bir silah üretmemesi ortak çıkarını paylaşıyor" diye konuştu.

YAPTIRIMLAR AMAÇ DEĞİL

Burns, iki ülkenin bu çerçevede birlikte çalıştığını ifade ederek, gerek BM Güvenlik Konseyi tarafından gerek bir grup ülke tarafından alınmış yaptırım kararlarının başlı başına bir amaç olmadığını, ancak İran yönetiminin uluslararası yükümlülüklerine uymasını sağlama gibi bir amaca hizmet ettiğini belirtti. İran'ın uluslararası sorumluluk ve yükümlüklerine uymak istememesinin sonuçları olacağını belirten Burns, ABD Başkanı Barack Obama'nın da dediği gibi, sorunun İran'ın barışçıl amaçlarla nükleer enerjiye sahip olup olamayacağı değil, sorumluluklarına uymak istememesi olduğunu ve ABD'nin bu nedenle uluslararası toplumla birlikte çalışmak istediğini kaydetti. Burns, "Bu çerçevede diğer ortaklarımızla olduğu gibi Türkiye ile de birlikte çalışmak isteriz" diye konuştu.

İran'ın nükleer programı ve İran'ın bir tehdit olup olmadığı konularında Türkiye ile ABD'nin politikalarının ne kadar örtüştüğünün sorulması üzerine de Burns, İran'ın nükleer silah üretme ihtimaline dair genel anlamda paylaşılan stratejik bir endişe bulunduğuna inandığını belirterek, "Her iki ülke de böyle bir gelişmenin çok tehlikeli olduğu ve bütün bölgeyi istikrarsızlaştıracağı konusunda tam anlamıyla hemfikir" dedi.

Türkiye'nin bu endişesine dair özel detaylar hakkında kendi görüşlerini paylaşmasının normal olduğunu, ancak genel anlamda aynı endişeyi paylaştıklarını söyleyen Burns, "Zaman zaman yöntemlerde farklılık gösterebiliriz, ancak aynı stratejik amacı paylaşıyoruz, önemli olan da bu" diye konuştu.

BÖLGEDE KUTUPLAŞMA

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ve çoğu kesimin bölgede artan bir kutuplaşmaya dikkati çektiğinin hatırlatılması ve bu görüşlere katılıp katılmadığının sorulması üzerine Burns, etnik ya da dini hangi nedenle olursa olsun bölgede bir kutuplaşma olmasından herkesin endişeli olduğunu söyleyerek, "Türkiye güçlü bir demokrasi ve ekonomi inşa etmiş, bölgenin daha istikrarlı olmasına katkıda bulunan bir ülke olarak bölge için çok önemli bir model" diye konuştu.

Burns, bu nedenle Arap dünyasındaki ülkelerin dönüşümü için Türkiye ile birlikte çalışmalarının kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin son dönemdeki başarılarıyla bu ülkeler için bir model ülke rolünde olduğunu, özellikle de Suriye gibi ülkelerin hızlı siyasi dönüşümünde olumlu rol oynadığını kaydetti.

Burns, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın meşruiyetini kaybettiğinin artık çok net olduğunu söyleyerek, "Suriye'de demokratik siyasi dönüşüm ne kadar çabuk olursa Suriye halkı ve bölge için o kadar iyi olur. Çünkü bu belirsizlik ne kadar uzun sürerse, şiddet de o kadar uzun sürecek ve bölge için daha büyük bir risk oluşturacaktır" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜM

ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ile ilişkilere özel önem verdiklerini söyleyen Burns, ziyareti sırasındaki görüşmelerde ikili ekonomik ilişkilerden, Türkiye'deki anayasal reform çalışmaları, terörle mücadele, Ortadoğu'daki tarihi gelişmeler, Irak, Suriye, İran, Balkanlar, Afganistan, Kafkaslar gibi çok geniş bir yelpazedeki konuları ele aldıklarını kaydetti.

Burns, Türkiye'nin dinamik ekonomisi, güçlü demokrasisi ve derin İslami kökleri ile Ortadoğu ülkeleri için önemli bir model olduğunu söyleyerek, görüşmelerindeki bu yoğun ve geniş gündemin Türkiye'nin kendileri için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini bildirdi.

Burns, Suriye'deki duruma ve Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Beşşar Esad'ın meşruiyetini kaybettiğinin artık çok net olduğunu belirterek, "Suriye'de demokratik siyasi dönüşüm ne kadar çabuk olursa Suriye halkı ve bölge için o kadar iyi olur. Çünkü bu belirsizlik ne kadar uzun sürerse, şiddet de o kadar uzun sürecek ve bölge için daha büyük bir risk oluşturacaktır" dedi.

"Türkiye bu zorlukla baş etmede de çok yapıcı ve olumlu bir rol üstleniyor" diye konuşan Burns, Türkiye ile bu konudaki işbirliğine özel bir değer verdiklerini kaydetti.

IRAK'A YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZ SONA ERMEDİ

ABD'nin çekilmesinin ardından Irak'taki ortamın giderek kötüleştiğinin, etnik ve mezhepsel ayrışmaların daha ön plana çıktığının hatırlatılması üzerine Burns, "ABD'nin askeri varlığının sona ermesi, Irak'a karşı yükümlülüklerinin de sona erdiği anlamına gelmiyor" diye konuştu.

Burns, Irak'ın önemli ve zorlu bir süreçten geçtiğini, bu ülkenin istikrarının Türkiye'yi olduğu kadar ABD'yi de yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, Irak'ın bütün kesimleri içine alan bir şekilde siyasi istikrar kazanması ve mezhepsel gerilimlerin ortaya çıkmaması için katkıda bulunmaya hazır olduklarını bildirdi. Burns, bu çerçevede gerek Irak'taki liderler gerekse Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Hürmüz Boğazı ile ilgili İran'la yaşanan soruna ilişkin de konuşan Burns, uluslararası toplumun bu konudaki tutumunun net olduğunu, Boğaz'dan serbest geçişin uluslararası olarak tanınmış bir hak olduğunu kaydetti.

İran nükleer görüşmelerinin yeniden başlaması ve Türkiye'nin rolü ile ilgili olarak da bu ihtimalle ilgili olarak ortaklarla beraber çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Burns, "Türkiye'nin yapıcı rolünü de memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'den Mısır'a giden Burns, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu Şubat ayı başında Washington'da ağırlamaktan memnun olacaklarını, bu ziyaretin gündeminde de iki ülkeyi ilgilendiren bütün konuların olacağını belirtti.

A.A.



Bu haber 1,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,488 µs