Türkiye nereye gider? | " /> iyibilgi özel" /> Türkiye nereye gider? | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Eksen kaydı: Türkiye nereye gider?

10 Ocak 2012 14:41 tsi
Eksen kaydı: Türkiye nereye gider? Herkesin bildiği sır: Türkiye'yi NATO'dan ilk kez çıkartmadılar...iyibilgi özel

İngiliz Times gazetesi, İsrail'in kurguladığı senaryo belgelerine ulaşınca, Türk basınına da gün doğdu. Çünkü haberin içinde öyle bir senaryo var ki, hem siyasi hem de askeri açıdan çok önemli mesajlar içeriyor. Önce habere kısaca bir bakalım:

Times'ın ulaştığı bazı belgeler, İsrail'in Tahran'ın nükleer denemesi olasılığına karşı Orta Doğu için senaryolar hazırladığını ortaya koyuyor.Gazete İsrailli uzmanların tahminlerini şöyle sıralıyor:

- Mısır, İran'a askeri harekât için bastırabilir. Türkiye'nin Tahran'la güç gösterisinden kaçınması muhtemel. Ama İsrail NATO üyesi olursa o zaman Türkiye kurumdan üyeliğini çekebilir.

Tam da NATO'da görev yapmış bir generalimizin tutuklandığı zamana denk düşen bu senaryo haberi, göründüğünün dışında farklı okumalara son derece açık.Örneğin Mısır ile Türkiye'nin karşı karşıya gelmesi ile İsrail ve NATO'nun aynı cümle içersinde birbirine bağlanması, başlı başına bir analiz. (Bu aralar pek moda olan Türkiye ile Mısır'ın Ortadoğu güç yarışında karşı karşıya gelmesi tezini son olarak Beyrut menşeili Hizbullah’ın gazetesi El Ekber dile getirdi) Ancak nasıl oluyor da bu iki gücün  çekişmesi konuşulurken, bir anda İsrail NATO'ya üye oldu, işte orası dikkat çekici. Mantıken aralarında hiçbir bağ bulunmayan bu iki cümleyi bir araya getirme ihtiyacını neden şimdi hissettiler, işte esas soru o.

Bizim bir yanıtımız var.

Aslında kendi başına kocaman bir senaryo olan 'Türkiye, NATO'dan çıkabilir' lafı, büyük ihtimalle ABD etkisinin zayıflaması ile şekillenecek yeni jeostratejik düzene bir atıf. Birilerine mesaj veriliyor.

Fakat bu ilk kez yapılmıyor.

Bundan aylar önce, iyibilgi'nin dikkat çektiği bir analiz, aynı senaryoyu daha açık bir şekilde dünyaya ifşa etmişti. ABD Donanma Akademisi'nde dersler veren, strateji uzmanı Thomas P.M. Barnett, World Politics Review'da kaleme aldığı bir makalede, Türkiye'nin İran'la rekabet etmek için nükleer silah elde etmek isteyeceğini ama Transatlantik ittifakının şemsiyesi altındayken bu hamle gereksiz gözükeceği için, bir bahaneyle (Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB Başkanlığı) önce AB daha sonra da NATO ile bağını kopartacağını yazmıştı.Barnett'ın yazısı alttan alta, sanki bu ayrılığın iki tarafın kendi arasında anlaşıp oynayacağı bir oyunmuş gibi vermişti.

O makale anaakım medyanın radarına girmedi.

Times'ın belgeleri ise şu an herkesin dilinde.

Arada ne değişti?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 4,265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs