En Sıcak Konular

Cameron ifadeye çağrılacak

10 Ocak 2012 13:12 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, telekulak skandalı sonrasında ülkedeki medya etiği konusunu masaya yatırma amacıyla oluşturulan "Leveson soruşturmasında" ifadeye çağrılacağı iddia edildi.

Times gazetesinin özel haberinde, medya etiği üzerine bağımsız soruşturma yürüten Lord Leveson'ın, medya yöneticileri ve gazete editörleriyle gizlice görüşmeler yapan Başbakan Cameron'ı "yeminli olarak sorgulama" konusunda yüzde 99,9 emin olduğu ileri sürüldü.Mayıs ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra soruşturmaya çağrılması beklenen İngiliz Başbakan'a burada öncelikle, geçtiğimiz yıl Ocak ayında görevinden istifa eden Andy Coulson'ı Guardian gazetesinin uyarılarına rağmen neden basın danışmanlığı görevine aldığı sorulacak. Telekulak skandalı sebebiyle kapatılan News of the World (NoW) gazetesinde editörlük görevinden ayrıldıktan sonra David Cameron'ın basın danışmanlık görevine getirilen Coulson'ın, Murdoch medya grubu ile Başbakan arasındaki iletişimi sağladığı iddia edilmişti.

Dünya medya devi Rupert Murdoch'ın en önemli adamlarından biri olduğu öne sürülen Andy Coulson'ın, Murdoch'ın İngiltere'de sahip olduğu medya kuruluşlarının çatı kuruluşu News International (NI) üst düzey yöneticileri James Murdoch ve Rebekah Brooks ile birlikte Cameron'la birçok kez gizlice bir araya gelerek bazı ihalelere ilişkin lobi faaliyeti yürüttüğü ileri sürülmüştü.

Bu iddialar üzerine David Cameron, Avam Kamarası'nda konuyla ilgili iddialara cevap vermek zorunda kalmış ve Andy Coulson'ı işe aldığı için pişman olduğunu itiraf etmişti. Murdoch medya grubu da yoğun baskılar sonucu İngiltere'de çok önem verdiği BSkyB dijital uydu ihalesinden çekilmek durumunda kalmıştı.

Başbakan Cameron'ın yanı sıra Leveson soruşturasına ana muhalefet İşçi partisi lideri Ed Miliband ve Murdoch'ın diğer bir gazetesi The Sun tarafından gizlice e-mailleri okunduğu ortaya çıkarak mağdur olan önceki başbakan Gordon Brown'ın da çağrılacağı kaydediliyor.

Dünyaca ünlü medya patronu Rupert Murdoch'ın İngiltere'de sahip olduğu haftalık tabloid gazetesi News of the World çalışanlarının karıştığı telekulak skandalında, siyasetçiden kraliyet ailesi mensuplarına, sanatçıdan savaş mağdurlarının ailelerine kadar binlerce kişinin telefonlarının gizlice dinlendiği ve polisle rüşvet karşılığında işbirliği yapıldığı ortaya çıktı.

Bu olayın patlak vermesi sonucu NoW'da görev yapan onlarca gazeteci gözaltına alınırken, Murdoch, en çok kar getiren gazetelerinden biri olan NoW'un yayın hayatına son verdi. 80 yaşındaki Avustralyalı medya patronu ise oğlu James Murdoch ile İngiltere'de Meclis Medya, Kültür ve Spor Komisyonu'na ifade vermek zorunda kaldı.

Yasal soruşturma ve meclis komisyonunun incelemesinin yanı sıra telekulak skandalı sonrası yoğun eleştiri alan medya etiği konusunda bağımsız bir soruşturma komisyonu için Başbakan Cameron, ülkenin en üst düzey ikinci yargıcı konumundaki Lord Leveson'ı görevlendirdi. "Leveson soruşturması" adıyla bilinen bu komisyon, medya-toplum ilişkisi, medya-siyasetçi ilişkisi, medya-polis ilişkisini masaya yatırarak yüksek standartlarda medya etiğinin, "düşünce özgürlüğüne" zarar vermeden nasıl olması gerektiğine ışık tutmayı amaçlıyor.

6 Eylül 2011'de ilk bölümü başlayan Leveson soruşturmasında, başta telekulak skandalına karışmış kişiler olmak üzere, şimdiye kadar birçok kişi dinlendi. Komisyona, medya etiği üzerine açıklama yapmak veya itirafta bulunmak isteyen herkes davet ediliyor.

cihan

Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs