En Sıcak Konular

Enver İbrahim'den 2013 seçiminde zafer sözü

10 Ocak 2012 11:47 tsi
Malezya’nın 54 yıllık iktidarına meydan okuyabilecek tek isim olarak görülen muhalefet lideri Enver İbrahim iki yıl sonra eşcinsellik davasından beraat etti. Enver 2013 seçiminde zafer sözü verdi.

Malezya’nın en güçlü muhalefet lideri Enver İbrahim, ülkede suç olmasına rağmen eşcinsel ilişkiye girmekle suçlandığı davada beraat etti. İki yıldır süren davada Enver, başbakan yardımcısı olduğu dönemde bir yardımcısı ile eşcinsel ilişkiye girmekle suçlanıyordu. Dün görülen duruşmada hakim, savcılık iddianamesinde sunulan DNA kanıtlarının güvenilir olmadığı hükmüne vardı ve davayı düşürdü. 64 yaşındaki Enver, suçlamaları baştan bu yana reddetmiş, iddiaların kendisini siyaset dışı bırakmayı amaçladığını savunmuştu. Suçlu bulunsaydı 20 yıla kadar hapis cezası alabilirdi.

Beraat kararı mahkeme salonunda bulunan eşi ve kızları ile destekçilerinin tezahüratları ile karşılandı. Yüzlerce destekçisi de mahkeme önünde sevinç gösterilerinde bulundu.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Enver, “Dürüst olmak gerekirse biraz şaşırdım. Allah’a şükür adalet yerini buldu ve aklandım. Ancak Malezya’da hükümet tüm otoriteyi elinde topluyor. Hükümet yargıyı muhalefeti sindirmek ve kovuşturmalarla yıldırmak için kullanıyor” dedi.

Hükümet yetkilileri ise kararın yargının bağımsız olduğunu gösterdiğini savundu. Enver’e yönelik iddialar 2008’de yapılan genel seçimlerden birkaç ay sonra ortaya atılmıştı. Enver’in lideri olduğu Halkın Adaleti Partisi bu seçimlerde beklenenin üstünde bir başarı göstermiş, 54 yıldır iktidarda olan Ulusal Cephe koalisyonunun büyük oranda sandalye kaybetmesine yol açmıştı.

Enver’in suçlamalardan aklanması da genel seçimler arifesine denk geldi. Ülkede normal takvime göre 2013’te yapılacak seçimlerin erkene alınarak bu yıl sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

Mahkemeden çıktıktan sonra Twitter’da ‘Bir sonraki seçimde halkın sesi duyulacak ve yolsuzluğa batmış bu hükümet iktidardan indirilecek’ diye yazdı.

Türkiye’ye geliyor

Başkent Kuala Lumpur’daki evinde konuşan Enver, Hindistan’ı ziyarete edeceğini, bir sonraki durağının ise Türkiye olacağını söyledi. AK Parti hükümetinden davet aldığını belirten Enver, 12 Ocak’ta ‘İslam, Özgürlük ve Adalet’ başlıklı bir konuşma yapacağın anlattı.

Enver, Malezya’da 54 yıldır iktidardaki hükümet karşısında ciddi bir siyasi alternatif yaratabilecek tek lider olarak görülüyor.

5 SORUDA MALEZYA

Neden önemli?

Malezya, ‘ılımlı İslam ’ tartışmaları ile anılıyor. ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrook’un 2007’de ‘Malezya ve Türkiye ılımlı İslami demokrasiler’ sözleri ile başladı.

Yönetim nasıl?

Malezya, çok partili demokratik sisteme dayalı konfederal bir monarşidir. Ancak kralın rolü simgeseldir. 13 eyalet ve 3 federal bölge yer alır. İki meclisli bir parlamenter sistem vardır.

Malezya laik mi?

Malezya Anayasası’nın 3. fıkrasına göre federasyonun dini İslam. Ancak eyaletler bunu uygulayıp uygulamamakta serbest. Şeriat Malezya’nın bazı eyaletlerinde uygulanıyor.

İktidar güçlü mü?

Malezya’nın 1957’deki bağımsız olmasndan bu yana Ulusal Cephe koalisyonu iktidarda. 2004’te oy oranı yüzde 63 olan Ulusal Cephe 2008’de yüzde 50 oy elde etmişti.

Enver’in şansı ne?

Enver, şimdi rahatça kampanya yürütebilecek. Analistlere göre Enver’in seçimleri kazanması için tek şansı kendini bir reformcu gibi göstermemesi, partisine muhafazakarları da dahil etmesi.

Milliyet

Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,840 µs