En Sıcak Konular

Batı, Abbas'a para musluğunu açıyor

19 Haziran 2007 09:25 tsi
Batı, Abbas'a para musluğunu açıyor 
Hamas'ın ele geçirdiği Gazze'de Fetih yanlısı siviller Erez sınırından Batı Şeria'ya geçmeye çalışıyor.

Abbas'ın Hamas kontrolündeki meclisi dışlayarak Batı Şeria'da kurduğu yeni hükümet işe koyuldu. ABD, İsrail ve AB de yeni hükümetle siyasi ilişkilleri normalleştirme ve mali yardım kararı aldı. Uzmanlara göre ABD'nin hedefi, Gazze'deki Hamas'ı tecritle ıslah etmek
Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Fetih örgütünden önce davranıp Gazze Şeridi'ni zapteden Hamas'ı diskalifiye amacıyla meclis onayı olmaksızın kurulan geçiş hükümeti dün işe koyuldu. Abbas, martta kurulduğundan beri bir kez toplanamayan Ulusal Güvenlik Konseyi'ni feshedip yenisini atarken, AB, ABD ve İsrail, Fetih'in borusunun öttüğü Batı Şeria'yı ihya, Hamas'ı ise tecrit için kolları sıvadı.
AB dışişleri bakanları dün İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin de katıldığı Lüksemburg'daki toplantıda, Mart 2006'dan beri Hamas nedeniyle Filistin'e uygulanan ambargoyu kaldırıp, Abbas'ın atadığı yeni Başbakan Selam Feyyad kabinesiyle doğrudan siyasal ilişki kurulması ve para yardımı yapılması kararı aldı. AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, Feyyad'a desteğin tam olduğunu ve paranın doğrudan hükümete verileceğini duyurdu. Solana, Gazze'ye ise doğrudan yardım yapılmayacağını, sadece Hamas'ı baypas ederek BM aracılığıyla tecrit altındaki bölgeye insani yardım yollama yolu aradıklarını belirtti.


Bush'tan destek telefonu
Washington da Filistin hükümetine yönelik mali ve siyasi kısıtlamaların kaldırdığını açıkladı. ABD Başkanı George W. Bush'un dün arayıp desteğini ilettiği Abbas'ın "Müzakerelere başlamanın tam zamanı" dediği belirtilirken, dikkatler Amerika'ya giden İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Bush'la bugünkü görüşmesinde. Dün Abbas'a kol kanat geren Olmert, kalıcı barış için müzakereleri canlandırmaya hazır olduğunu söyleyip "İsrail ciddi bir ortak olacak" dedi. Olmert, Filistin'in dondurdukları 700 milyon dolarlık vergi payını serbest bırakmanın yanı sıra Batı Şeria'ya seyahat kısıtlamalarını hafifleteceklerini ekledi. İsrail'de yeni Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Gazze'yi 20 bin askerle işgal edeceği senaryoları da konuşuluyor.
Gözlemcilere göre, ABD'nin planı şu: 'Gazze'nin Hamas'ın elinde olduğu gerçeğini kabul edip müzakereleri Batı Şeria ile İsrail arasında başlatmak. Gazze'de halkın sefaleti katmerleşirken Hamas'ı uzlaşmaya zorlamak.' Uzmanlara göre bu plan ters teperse Lübnan'daki 'Hizbullahistan' gibi Gazze'de İsrail'i yıkmaya endeksli 'Hamasistan'ın kalıcı olabilir. ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack'ın "Fayed yönetimi tüm Filistin'i kapsamalı" dese de yeni Başbakan'ın Gazze'de fazla saygı görmeyeceğinin farkında oldukların da dile getirmesi ABD'nin Hamas gerçeğini kabullendiğine yoruluyor.


Erez'de Filistinlilere ateş açıldı
Öte yandan dün Gazze'den kaçmak isteyenlerin yığıldığı Erez geçiş noktasında Filistinlilerin üzerine ateş açıldı. Bir kişinin öldüğü, üç kişinin de yaralandığı belirtilirken, ateşin kim tarafından açıldığı netleşmedi. Bazı kaynaklar Filistinli militanların, İsrail askerlerine ateş açtığı, askerlerin de buna karşılık verdiğini söylerken, bazı kaynaklarsa, Filistinliler arasında çatışma çıktığını savundu.



Bu haber 264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,083 µs