En Sıcak Konular

Noter tasdikli tüzük harekatı

10 Ocak 2012 08:17 tsi
Noter tasdikli tüzük harekatı CHP'de olağanüstü tüzük kurultayı isteyen muhalifler dün ilk somut adımı attı.

Delegelerden 'noter tasdikli' imza toplanmaya başlandı. Hedef, 15 günlük yasal sürede 256 imzaya ulaşmak.

CHP'de eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav'ın desteğini arkasına alan muhalifler, olağanüstü tüzük kurultayı için delegelerden noter tasdikli imza toplamaya başladı.

CHP tüzüğü uyarınca tüzük kurultayının toplanması için toplam delege sayısının yüzde 20'sinin (256 kişi) imza vermesi yeterli sayılıyor. Tüzüğün bu işlem için öngördüğü süre ise 15 gün. İmza toplama sürecinin 24 Ocak tarihinde sonlanması gerekiyor. Yeterli imzanın bulunması ve Genel Merkez'e teslim edilmesi durumunda ise 45 gün içinde Tüzük Kurultayı'nın toplanması gerekiyor. Bu süreç işletildiğinde kurultayın mart ortasında toplanması öngörülüyor.

'SEÇİMLİ KURULTAY'

CHP kulislerinde güçlü bir şekilde dillendirilen bir olasılık ise muhaliflerin esas hedefinin seçimli büyük kurultay olduğu yönünde. Kulislere göre muhalifler imza sayısının 650'leri bulması durumunda 'tüzük kurultayı' diye çıkılan süreci bir anda 'seçimli büyük kurultay' mecrasına çevirecek ve bu durumda bir genel başkan adayı arayışına yönelecek.

Tüzük kurultayı için imza toplanması duyurusu yapan eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı  AKŞAM'a yaptığı açıklamada, 'Bizim önceliğimiz büyük kurultay değil, demokratik bir tüzük değişikliğidir, martta ilçe, il kongre süreci başlamadan bunu yapmak istiyoruz, diğeri ayrı bir süreçtir, olaya böyle bakıyoruz' dedi.

CHP kurmayları ise, bu aşamada Kemal Kılıçdaroğlu için bir 'güvenoyu' niteliği taşıyacak 'seçimli' bir olağanüstü kurultay talebine, 'Zaten sonbaharda kurultay yapacağız' gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Baykal yollara düştü

MUHALEFET cephesi partinin iyi yönetilemediğini, köklerinden ve tarihi misyonundan uzaklaştığını iddia ediyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal kendi döneminde kabul edilen tüzüğün değişmesi için Adana'da kurultay delegeleriyle yemekte buluşup önemli mesajlar verdi. 'Kişilerle değil anlayışlarla ilgilenirim. Önemli olan anlayıştır' diyen Baykal şunları söyledi: Dışardan partiye adam getirilebilir ama dışarıdan gelenlerin partinin sahibi gibi davranması doğru değil.  Tüzük kurultayında dikkate alınması gereken ve 'olmazsa olmaz' dört madde var. Bunlar:  Önseçim şart olmalı. Genel başkan adaylığında aranan yüzde 20' lik imza oranı yüzde 10'a düşürülmeli. Blok liste yerine çarşaf liste uygulaması tüzükte yer almalı. Hazineden alınan paranın yüzde 40'ı nüfus oranına göre örgütlere dağıtılmalı.' 28 delegesi olan Adana'da yemeğe 12 delege katıldı.

İnce ve tadında bir çalışma yaptık

CHP eski milletvekili ve eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, hedeflerini, 'Biz partiye hukukun gelmesini istiyoruz. Biz, CHP'ye yakışır çağdaş ve örgütün hukukunu koruyacak tüzük istiyoruz' diye açıkladı.

Şimşek, şöyle devam etti: Tüzük kurultayı için iki aydır, çok ince ve tadında bir çalışma yaptık. Geçtiğimiz aylarda da kurultay içinde 534 imzaya ulaştık, ancak yemin süreci nedeniyle askıya almıştık.

akşam



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs