En Sıcak Konular

'Yemen'de dengeler kritikliğini koruyor'

9 Ocak 2012 17:48 tsi
The NetherlandsYemen Başbakanı Muhammed Selim Basindva, Bahreyn, Kuveyt, Uman ve Katar'ı da içeren ''destek gezisi'' için yapacağı temaslara Riyad'da başladı.

Basindva geçtiğimiz aylarda anlaşmaya varılan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planı çerçevesinde kurulan yeni Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) adına başlattığı görüşmelerde ''Yemen dengelerinin hala kritik ve tehlikeli seviyede devam ettiği'' mesajını verdi.

Basindva'nın ziyaretlerinin ilk günüde Suudi Veliaht Prensi Naif Bin Abdülaziz ile bir araya gelmesi beklenirken, çıkılan ''Körfez turunun'' kurulan UGK hükümetine maddi destek ve kredi sağlama amaçlı olduğu ifade ediliyor.

Arap Baharının Yemen'e faturası 17 milyar dolar

İmzalanan KİK planı ile Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık rejiminin istifasına neden olan protesto gösterileri boyunca, Yemen ekonomisinin büyük bir kayıp yaşadığı ifade ediliyor.

Resmi olmayan rakamlarla bu kaybın 17 milyar dolar olabileceği bildirilirken, UGK hükümetinin büyük bir ekonomik krizle mücadele edeceği konuşuluyor. Özellikle gıda temini, tarımsal üretim, enerji ve akaryakıt kalemlerinde büyük sıkıntıların yaşandığı ifade edilirken, Basindva'nın körfez ülkelerinden gelecek maddi yardımlara ''bel bağlaması'' eleştiri konusu oluyor.

Yemen petrolünün çıkarılıp işlenmesi yüzde yüz yabancı kaynaklarla sağlanırken, ülke genelinde patlak veren ayaklanmalar nedeni ile yabancı şirketler Yemen'i terk etmiş ve büyük bir ekonomik darboğaza girilmişti.

Yüzde kırkı günlük 2 dolara geçimini sağlamak zorunda olan Yemen halkı özellikle hazır gıda temini ve sevkıyatında yaşanan aksaklıklar nedeni ile büyük bir yoksulluğun pençesine düştü.

Geçtiğimiz Kasım ayında anlaşmaya varılan KİK planı sonrası yeni kabine kurulmuş ve hükümet yemin etmişti. Bakanlıkların dağılımında Maliye bakanlığı gibi sorunlu bakanlıkların muhalif partilere verilmesi ise UGK hükümeti üzerinde baskı kurulması olarak yorumlanıyor.

Kaynak: AA



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs