En Sıcak Konular

Yunanistan'da kriz medya sektörünü vurdu

9 Ocak 2012 15:22 tsi
Yunanistan'da ekonomik kriz, yazılı, görsel ve işitsel medya sektörünü vurdu

. Ciro ve reklam gelirlerinin her geçen gün trajik şekilde azaldığını gören medya kuruluşları, çözümü masrafları kısarak gazetecileri işten çıkarmakta buldu. Son 3 yılda 4 binden fazla gazeteci kovulurken, buna rağmen 10'dan fazla medya kuruluşu kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.

Yunanistan'ı vuran ekonomik kriz, bütün sektörler gibi medya kuruluşlarını da çıkmaza sürükledi. Son 3 yılda 4 binden fazla gazeteci ve basın emekçisi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların bütün hızıyla devam etmesi bekleniyor.

Mali krize bağlı iflas ve kapanmaların birbirini kovaladığı medya sektöründe bazı durumlarda şirketlerin varlığını sürdürebilmesi için çözüm, masrafları kısma veya işten çıkarmada aranıyor. Bazı durumlarda ise hiçbir "önlem"in kurtuluş için çare olmadığı görülüyor. 2008'den sonra gazete, televizyon, radyo, dergi ve bütün medya grupları çok ciddi mali sıkıntılar yaşıyor.

ALTER televizyonu, Elefterotipiya gazetesi, Limberis ve IMAKO grupları gibi devlet televizyonu ERT'de artık işten çıkarmalar dışında bir başka alternatifin olmadığını anladı. Onlarca basın kuruluşu ise çareyi iflasını açıklamakta buldu.

İŞSİZ GAZETECİ ORDUSU

Son verilere göre 2010 yılından bu yana 4 binden fazla gazeteci ve teknik elemanın işini kaybettiği hesaplandı. Üstelik bu rakama her geçen gün işlerin daha da azaldığı reklam şirketleri, yapımcı firmalar ile görsel ve işitsel yayın organları dahil değil. Son bir buçuk yılda devlet televizyonu ERT'den 1000, iflasını açıklayan ALTER'den 700, kapanan Apoyevmatini gazetesinden 130, yayınına ara vereceğini duyuran haftalık "Kosmos Tu Ependiti" gazetesinden 100 ve az ya da çok onlarca medya organında çalışan çok sayıda kişi işsizler ordusuna eklendi.

İki üç yıl önce pazar günleri 2 ya da 3 gazete alan Yunan halkı, gelirlerindeki azalmaya paralel olarak gazetelerden tasarruf ediyor. İki yıl öncesine kadar hafta içi ortalama 400 bin civarında satan günlük gazeteler, geçen hafta ortalama 165 bin adet sattı. Eskiden Pazar günleri 1 milyon 200 bin olan satış rakamı, geçen hafta toplam 585 bin adet oldu.

Özel "ALTER" televizyonu, "Apoyevmatini" ve "Elefterotipiya" gazeteleri, art arda iflas bayrağını çektikten sonra yayınlarına ara verdi. Haftalık "Kosmos Tu Ependiti" ile günlük spor gazetesi "Exedra" da, geçtiğimiz günlerde yayınlarına ara vereceklerini duyurdu. 22 Aralık'ta iflasını duyuran ülkenin köklü gazetelerinden Elefterotipiya'nın toplam borcu 66 milyon Euro. Gazetenin çalışanlarına olan borcu ise 5,5 milyon Euro.

Öte yandan yaklaşık bir buçuk aydır grevlerin yaşandığı ERT'de çalışan tecrübeli 145 gazetecinin sözleşmesi bu hafta sona erecek. Yenilip yenilenmeyecekleri bilinmiyor. Binlerce gazeteci, medya organlarında birikmiş alacakları sebebiyle sık sık iş bırakma eyleminde bulunuyor. Geçim sıkıntısı yaşıyor.

KANALLAR UMUDU TÜRK DİZİLERİNE BAĞLADI

Ciro ve reklam gelirlerinde yüzde 50'nin üzerinde kayıp yaşandığını gören televizyon kanalları, kapanmaktan kurtulmanın çözümünü çalışanlarını kovmakta buluyor. Bazı yorumculara göre son 3 yılda reklam gelirlerindeki azalma yüzde 50'in üzerinde gerçekleşti. Bu oranın özellikle hayatiyetlerini sürdürme konusunda büyük problemlerle karşılaşan televizyon kanalları için tam bir felaket olduğu yorumu yapılıyor.

ALTER dışında geçen yılı 28 milyon Euro kayıpla kapatan ALPHA televizyonu başta olmak üzere kanallar masraflarını büyük oranda kısmak zorunda kaldı. ALPHA TV'nin yüzde 70 hissesine sahip olan Alman RTL grubu, bu hisseleri satma kararı aldı. STAR TV'de geçtiğimiz günlerde 7 gazetecinin işine son verdi. Yaklaşık 3 yıldan bu yana özel televizyonlar, kaliteli ve ucuza mal olan Türk dizileri ile seyirciyi ekranlara bağlayarak gelirlerini arttırmayı amaçlıyor.

Ülkede çok sayıda gazete, dergi, televizyon ve radyo kuruluşu İflas Kanunu'nun 99. maddesi uyarınca koruma altına alınma talebiyle Atina Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. İflas Kanunu'nun 99. maddesi, 500 bin avro üzerinde borcu bulunan kurum ve şirketlerin belirli bir süre alacaklıları tarafından korunmasını öngörüyor.

(CİHAN)

Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,628 µs