En Sıcak Konular

Fransz öpücüğü: Pembe dizi gibi seçim!

19 Haziran 2007 08:50 tsi
Fransz öpücüğü: Pembe dizi gibi seçim! Sarkozy'nin 'tek adam' yönetiminden ürken Fransızlar, UMP'nin ezici zaferine geçit vermedi. UMP'nin sandalyeleri azalırken, Sarkozy'nin 'süper bakanı' Juppe vekil olamadı. Sosyalistler vekil sayısını artırdı. Basına göre, halk reformlara 'Evet, f

Fransa'da genel seçimlerin önceki günkü ikinci turu pembe dizileri aratmayan dramatik gelişmelere sahne oldu. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin lideri olduğu iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) ilk turu silip süpürmesi üzerine solun 'Tek adam yönetimine gidiyoruz' alarmı çaldırması sonuç verdi. UMP, ikinci turda 400'ün üzerinde vekil çıkarma hedefine ulaşmak bir yana, 314 vekille halihazırdaki sandalye sayısının bile altına düştü. Sarkozy'nin 'süper bakanı' Alain Juppe de, seçim barajını aşamayınca istifa etti. Anketlerin 70-120 milletvekili biçtiği anamuhalefetteki Sosyalist Parti, vekil sayısını artırıp 185'e çıkardı. Sonuçlar belli olduktan sonra, Sosyalist Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde Sarkozy'ye rakip çıkardığı Segolene Royal, Genel Sekreter François Hollande ile 30 yıllık birlikteliğini noktaladığını açıkladı. Ayrıca Fransa, ilk kez kadın-erkek dengesinin bulunduğu bir kabineye kavuşmasını, rekor sayıda kadın milletvekiliyle taçlandırdı.

Le Pen'ciler meclis dışı

577 sandalyeli meclis için düzenlenen seçimin ilk turunda yüzde 50 barajını aşabilen 110 vekil doğrudan sandalyeyi garantilemişti. 467 sandalye için yapılan ikinci turda, UMP Sarkozy'nin zehir zemberek reformlarını meclisten geçirmesi için gereken 289'luk salt çoğunluğu geçti. Ama 45 sandalye kaybedip 314'e gerileyen UMP, istediği gibi at koşturamayacak. UMP'yi tek parti konumunda görmek istemeyen Fransızların gayretiyle, Sosyalistler 149'dan 185 sandalyeye sıçrarken, sol partilerin toplam sandalye sayısı 226'yı buldu. Büyük oy kaybına uğrayarak iflas bayrağı açması beklenen Komünist Parti, 15 milletvekiliyle sürpriz yaptı. Bağlı Solcular 15, Sol Kanat Radikaller yedi, Yeşiller dört vekil çıkardı. UMP ile diğer sağ partilerin toplam sandalye sayısı ise 346. Söylemini Sarkozy'ye kaptıran aşırı sağcı Ulusal Cephe meclise giremedi.

Sarkozy'nin hayal kırıklıkları

UMP'nin ikinci hayal kırıklığı, Sarkozy'nin yolsuzluk skandalı sonrası çekildiği siyasete geri çağırdığı eski başbakan Alain Juppe'nin, belediye başkanı olduğu seçim bölgesi Bordeaux'da kaybedip istifaya mecbur kalması oldu. Sarkozy'nin yakın çalışma arkadaşları olan terörle mücadele hâkimi Jean Louis Brougiere ile avukat Arno Klarsfeld de kaybetti. Yüzde 47.7 oranında oyla elenen Brougiere, son dönemde PKK'ya karşı geniş kapsamlı bir operasyonun düğmesine basıp örgütün Avrupa'daki en üst düzey isimlerini gözaltına aldırmıştı. Paris'in 22 vekilinin 13'ünü Sosyalistlerin alması, Laurent Fabius ve Dominique Strauss Kahn gibi Sosyalistlerin yeniden seçilmesi, UMP'yi zorda bırakan üçüncü unsurdu.

'Sarkozy uyarı aldı'

Sağcı Le Figaro gazetesi genel seçimi "Fransızlar Sarkozy'ye 'Evet, ama...' dedi. Hükümetin sağlık hizmeti masrafları için KDV'yi artırma planının da bu düşüşte etkisi oldu. Sarkozy yenilmedi, ama halktan uyarı aldı. Sosyalistlerin kazanımları, Fransızların reform fikrini benimsese de üzerinde yeterince düşünülmemiş reformları kabule hazır olmadığının göstergesi" diye yorumladı. Solcu Liberation gazetesi ise, "Seçmen tek partili meclis ve tek adamın iktidarına razı olmadı" diye yazdı.
Sarkozy, formalite icabı dün hükümetin istifasını veren Başbakan François Fillon'u yeniden hükümet kurmakla görevlendirdi. Kabinede Juppe'nin bıraktığı devlet bakanlığına yeni isim ve solla etnik azınlıklardan 10 bakan yardımcısı belirlenecek. Sosyalistlerin halktan KDV toplayarak sağlık sistemini finanse ederken patronlardan vergi indirimine gidecek olmakla suçladığı Sarkozy, 'ekonomiye şok tedavisi' olarak nitelediği vergi-finansman paketini 26 Haziran-10 Ağustos tarihleri arasında yeni meclisten geçirmeye çalışacak.

radikal-arzu çakır morin



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,705 µs