En Sıcak Konular

Ali Abdullah Salih'i yargılamak yasak

9 Ocak 2012 11:15 tsi
Yemen'i kan gölüne çeviren, aşiretler arası iç savaşı körükleyen Salih sonunda istediğini aldı.Yemen hükümeti, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e dokunulmazlık sağlayacak kararı onayladı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planı gereği Salih'e ve onunla birlikte çalışan devlet görevlilerine sağlanacak “yargı muafiyeti” hükümet tarafından onaylandı.

Bu kararla birlikte geçtiğimiz yılın ocak ayında başlayan ve bu süre içerisinde Yemen'i büyük bir siyasi krizin yanı sıra iç savaş tehdidiyle karşı karşıya bırakan Salih rejiminin istifasına yönelik halk ayaklanmalarının en büyük tartışma konusu da son buldu.

Yaşanan ayaklanmalar, yapılan gösteriler ve yer yer alevlenen sokak çatışmalarından sorumlu tutulan Salih, muhalif gruplarca istifasının yanı sıra mahkeme önüne çıkması talepleriyle 33 yıllık iktidarının en zor günlerini yaşadı.

Yapılan gösterilerde, göstericilere ateş açılması emrini bizzat veren kişi olmakla suçlanan Salih, 2011 yılı sonlarında Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda muhalif partilerle masaya oturmuş ve KİK planını imzalamıştı.

Muhalif partilerin aksine Salih'in yargı önüne çıkarılması ısrarına devam eden “devrimci” gençlerin, Salih'e sağlanacak dokunulmazlık şartı nedeniyle muhalif siyasilere olan kızgınlığı sonuçsuz kaldı.

BM DAHA ÖNCE UYARMIŞTI
Salih'in emri ile gerçekleştiği iddia edilen ve 52 sivilin yaşamını yitirdiği 18 Mart olaylarının yanı sıra, halk ayaklanmaları boyunca Sana ve Taiz'de yaşanan benzer şiddet olaylarında yaşanan can kayıplarından sorumlu tutulan Salih'in mahkeme önüne çıkarılması talepleri karşılıksız kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) daha önce yapılan güvenlik toplantılarında sık sık Yemen'de işlenen insan hakları ihlallerinden endişe duyulduğuna dair raporlar yazmış ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Salih'e dokunulmazlık sağlayacak herhangi bir anlaşmanın İnsan Hakları hukukuna aykırı olacağı yönünde görüş bildirmişti.

Yaşanan halk ayaklanmaları boyunca oluşan güvenlik zafiyetlerinden dolayı özellikle ülkenin Güney bölgelerinde oluşan El Kaide yapılanmaları ABD ve Suudi Arabistan'ı duruma müdahale etmek zorunda bıraktığı ifade edilirken, KİK planı ile birlikte Salih'e sağlanacak dokunulmazlığın Yemen'de uzun yıllar yaşanacak iç savaşların önüne geçilmesinde tek çare olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Planet

Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,873 µs