En Sıcak Konular

İsrail nasıl dizginlenecek?

9 Ocak 2012 10:32 tsi
İsrail nasıl dizginlenecek? Washington kaygılı...

Amerika'da uzmanlar arasında ne zaman İran konusu açılsa hemen arkasından İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine karşı bir hava saldırısı gerçekleştirmesi riski ele alınır. Genel kanı İsrail'in böyle bir saldırıya ABD'ye danışmadan girişmeyeceği yönünde. Öte yandan Netanyahu ile Obama yönetimi arasındaki ilişkilerin bozuk olması İsrail'i tek başına hareket etmeye zorlayabilir. Peki böyle bir risk şu anda var mı? ABD'nin bu yıl seçim dönemine girmesi ve Musevi lobisinin Amerika'daki önemi Netanyahu'nun elini güçlendiren faktörler. O nedenle Washington tedirgin.

...

İsrail İran'a saldırdığı takdirde İran tabii ki yerinde durmayacak ve misilleme operasyonlarına başlayacaktır. Lübnan'da Hizbullah, Gazze'de Hamas İsrail'e karşı asimetrik güçlerini kullanarak bütün bölgeyi savaşa sürükleyecek füze saldırılarına girişecektir. İran'ın kendisi de İsrail'e karşı bir füze saldırısında bulunabilir. Aynı zamanda İran, hem Afganistan'da hem de Irak'ta ABD'ye karşı elinden gelen her türlü misilleme operasyonuna girişecektir. İran ile Suudi Arabistan arasında bir çatışma bile söz konusu olabilir. Aynı şekilde İran-Türkiye ilişkileri de NATO füze sistemi radarları ve Türkiye'nin NATO ülkesi olması nedeniyle sıcak bir çatışmanın eşiğine gelebilir.

Dördüncü ve son faktör petrol fiyatları olacaktır. İran'ın Hürmüz Körfezi'nde son haftalardaki deniz kuvvetleri tatbikatı bile petrol fiyatlarında bir artışa neden oldu. İsrail İran'a saldırırsa ve bahsettiğimiz savaş senaryoları gerçekleşirse petrol fiyatları iki üç misli artabilir. Bu durumun yeni yeni toparlanma sinyalleri veren ABD ekonomisi üzerinde yaratacağı etki, Obama yönetiminin uykusunu kaçırmaya yetiyordur herhalde. İşte bütün bu nedenlerle Obama için İsrail'in İran'a saldırması tam bir kâbus olacaktır. Yazının başında belirttiğim üzere ABD'nin seçim yılında olması ve İsrail'in Obama'nın seçimleri kaybetmesini istemesi de hesaba katılması gereken önemli faktörler. Türkiye kendi İran politikasını belirlerken bütün bu faktörleri çok dikkatli şekilde değerlendirmeli. İran'a karşı şimdiye kadar tasarlanmış en radikal ekonomik ve mali yaptırımlar Batı ittifakı tarafından önümüzdeki aylardan itibaren uygulamaya konmak üzere. İran'a karşı bu ekonomik yaptırımlar şu anda savaşa alternatif olarak geliştirilen Amerikan stratejisinin ürünleri. İran bu baskı altında nükleer politikasını değiştirmeyebilir. Ama bu baskı İsrail'i dizginlemek için çok önemli. Türkiye bölgede barış adına bu ekonomik yaptırımlara elinden geldiğince destek vermeli.

Ömer Taşpınar / Sabah



Bu haber 1,674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,934 µs