En Sıcak Konular

'End-game'e gidiş söz konusu'

8 Ocak 2012 17:43 tsi
'End-game'e gidiş söz konusu' KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 21 aydır sürdürdüğü Cumhurbaşkanlığı görevinde ilk günden beri yapıcı olma, bir an önce Kıbrıs konusunu barış anlaşması ile noktalama gayreti içinde olduğunu belirtti.

Eroğlu, , ''Geçen süre sonunda şimdi bir son oyuna, yani 'end game'e gidiş söz konusu. Bizim asıl ve samimi düşüncemiz bu son oyunun başarıyla tamamlanması ve işin garantörlerin de katılımı ile çok taraflı konferansa götürülerek halledilmesidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Demokrat Parti'nin (DP) kurultayında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk tarafının adada barışı Rum tarafından fazla istediğini, çünkü mağdur olan, çözümsüzlüğün bedelini ödeyenin kendileri olduğunu vurgulayarak, ''Ama çözüm olacak diye hakkımızı, hukukumuzu terk edip 1974 öncesine de gidemeyiz'' ifadesini kullandı.

Eroğlu, kurultayın DP'ye, ülkeye, halka ve devlete yararlı sonuçlar doğurmasını diledi, böyle olacağından da emin olduğunu söyledi.

2010 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini geride bırakalı iki yıla yakın zaman geçtiğini ifade eden Eroğlu, ''Bugün sizlere, Demokrat Parti kurultayınız vesilesi ile bir kez daha teşekkür ediyorum. Kıbrıs meselesinde vermiş olduğunuz net destek için de ayrıca teşekkür ederim'' dedi. Eroğlu, Türkiye'den gelen konukların mesajları için de teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin elini taşın altına koyduğunu, DP'nin de ülkeye büyük katkılarda bulunduğunu belirterek, DP ile ayrıldıkları noktaların, birleştikleri noktalardan çok daha az olduğunu; devletin kuran temel parametrelerde neredeyse tamamen hemfikir ve dünya görüşlerinin de bir olduğunu söyledi. Eroğlu, ''Her şeyin ötesinde, sevgili Demokrat Partililer, devletimize sahip çıkmak konusunda beraberiz'' dedi.

-''End-game'e gidiş söz konusu''-

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakereleri konusunda şöyle konuştu:

''İlk günden beri yapıcı olma, bir an önce Kıbrıs konusunu bir barış anlaşması ile noktalama gayreti içinde oldum. Geçen süre sonunda şimdi bir son oyuna, yani 'end game'e gidiş söz konusu. Bu arada dün, Sayın Genel Sekreter'in de (Ban Ki-mun) bize özel bir mektubu gelmiştir ve bu 'end game'den bahsetmiştir.

Bizim asıl ve samimi düşüncemiz bu son oyunun başarıyla tamamlanması ve işin garantörlerin de katılımı ile çok taraflı konferansa götürülerek halledilmesidir.

Daha önce de pek çok kez ifade ettiğim üzere biz barışı, anlaşmayı Rum tarafından fazla istiyoruz, çünkü mağdur olan, çözümsüzlüğün bedelini ödeyen bizleriz. Ama çözüm olacak diye hakkımızı, hukukumuzu terk edip 1974 öncesine de gidemeyiz. Eğer Rum tarafı samimi ise biz varız.''

-Temel prensipler-

''Eşitlik, egemenlik, kendi kendini yönetme hakkı, iki bölgelilik, mülkiyet, toprak, vatandaşlık konularının var olan gerçekler temelinde ele alınması, Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamı, yapılacak anlaşmanın Avrupa Birliği'nin birincil hukuku olması'' temel prensiplerine sahip olduklarını vurgulayan Eroğlu, bunların hiçbirinin Kıbrıs Rum halkına zarar vermeyeceği görüşünden hareketle kalıcı, yaşayabilir bir anlaşma isteniyorsa mutlaka gözetilmesi gerektiğini savunduklarını anlattı.

Çapraz oy konusundaki duruşlarının belli olduğunu belirten Derviş Eroğlu, müzakereler konusunda gerek DP, gerek diğer siyasi partilere bilgi aktardığını, hassasiyetleri değerlendirdiklerini, talep gelen tüm partilerle görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

-''Talat çözemedi, çünkü çözümsüzlüğün nedeni Rum uzlaşmazlığıdır''-

''Bizim temel olarak üzerinde durduğumuz, Kıbrıs Türk halkının belirsizlikten kurtulması, artık çözümsüzlüğün faturasının bize çıkarılmamasıdır'' diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, 2012'nin barış yılı olmasını diledi ve şöyle konuştu:

''Biz bunu sadece dilemekle kalmıyor, aynı zamanda başarmak için de büyük gayret gösteriyoruz. Ancak işimiz kolay değildir. Kendini, bütün siyasi kariyerini Kıbrıs meselesinin çözülmesine adayan selefim (Mehmet Ali Talat) Sayın Talat 5 yıl görevde kalmıştır. Bunun son iki senesini de geçmişte Kıbrıs meselesinin nasıl çözüleceği konusunda mutabakat içinde olduğu Sayın Hristofyas'ı muhatap alarak geçirmiştir.''

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Talat'ın Kıbrıs meselesini çözemediğini belirten Eroğlu, ''Kendisinin çözmek için attığı bütün adımlar, sizin büyük tepkinize yol açan çapraz oy da dahil, sonuç getirmemiştir. Çünkü çözümsüzlüğün nedeni Rum uzlaşmazlığıdır. Çözümsüzlüğün temelinde 2004 yılında tezahür etmiş Rum demokratik iradesi bulunmaktadır. Rumlar, Rum halkı çözümü reddetmiştir. Bunu görmezden gelenleri anlamakta güçlük çektiğimi ifade etmek mecburiyetindeyim'' dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafını çözüm olmadan AB üyeliğine aldığı için AB yetkililerini de eleştirdi ve bu gerçeği artık düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Eroğlu, ''Dolayısıyla birbirimizi suçlayarak bir yere varmamız mümkün değildir. Aynı vücudun sol yumruğunun, sağ gözüne vurması, sol ayağının sağ ayağına bayda atması bize bir şey kazandırmaz... Düşen, Kıbrıs Türk halkı olur, insanımız olur, bundan insanımız zarar görür'' diye konuştu. 

Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,969 µs