En Sıcak Konular

Hastanelere yeni düzenleme

8 Ocak 2012 11:33 tsi
Hastanelerde bulundurulan büyük oksijen tüpleri tarihe karışıyor. Hastaneler, artık kendi oksijenini havadan üretecek.

Ankaralı bir firma, ürettiği oksijen jeneratörüyle hastanelerde risk oluşturan parlayıcı ve patlayıcı sorunlarına yol açabilecek basınçlı oksijen tüplerinin devrine son veriyor. Oksijen jeneratörü, ambulans ve sahra hastanelerinde kullanılabilecek. Jeneratör ile kapalı mekanlardaki büyük basınçlı oksijen tüplerinin risk oluşturma ihtimali kalkıyor.Geçen yıl Ankara'nın Ostim ve İvedik Sanayi Merkezi'nde yaşanan, 20 kişinin ölüm nedenleri arasında gösterilen basınçlı oksijen tüpleri ülke gündeminin ilk sırasına oturmuştu. Daha çok hastanelere verilen oksijen tüpleri, içindeki hava basıncı ve taşımada yaşanan sorunlar nedeniyle tehlikeli olduğu yönünde tartışmalar yaşanmıştı.

"OKSİJEN ÜRETEN JENERATÖR İLE RİSKLER ORTADAN KALKTI"

Ankaralı TESA Medikal firması, oksijen üretimi sağlayacak jeneratör üreterek, bu riskleri ortadan kaldırdı. Erzurumlu iş adamı Efkar Özcan'ın oksijen jeneratörünü üretmesinin sebebi, yaşadığı talihsiz olaylarla ilgili. Özcan'ın ilk çocuğunun doğumunda hastanede oksijen tüpü olmaması dolayısıyla özürlü doğması ve kardeşinin geçirdiği trafik kazası sonucu ambulansta oksijen tüpünün yer almamasından dolayı kardeşini kaybetmesi, kendisini bu sektöre yönelmesine yol açmış.

İş adamı Efkar Özcan'ın, yıllarca Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, Hıfzıssıhha üçgeninde çeşitli girişimlerde bulunmasının ardından gerekli işlemlere başlaması için izin çıkmış. Oksijen jeneratörünün fikir babası olan ve patentini de alan Özcan, Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra üniversite ve devlet hastanelerine bu sistemi kurdu. Hastanelerin büyüklüğüne göre oksijen jeneratörlerini kuran Özcan, sistemin en önemli özelliğinin yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı riskler oluşturmaması olduğunu söyledi.


"SİSTEM, ATMOSFERDEKİ HAVAYI VE ORTAMDAKİ OKSİJENİ ALIYOR"

Mevcut oksijen tüplerindeki yoğunluğun tam olarak bilinmediğini belirten Özcan, bir hastanenin ortalama 20 oksijen tüpü kullandığını ve bir tüpte 6 bin metreküp oksijen bulunduğunu ifade etti. Kendi oksijen jeneratörlerinin dakikada 2 bin 450 dakikalık oksijen ürettiğini ve yoğunluğun da yüzde 90 ila 96 arasında olduğunu kaydeden Özcan, jeneratörün çalışmasını şöyle özetledi:

"Sistem, atmosferdeki havayı ve mevcut ortamdaki oksijeni alıyor. Yüzde 20'lik oksijeni alıp yoğunlaştırıyor. Sistem sayesinde jeneratör hem oksijen üretiyor hem denetliyor hem de bu oksijeni kullanıyor. Oksijen, yoğunluğunun azalmasıyla alt sisteme düştüğünde alarm verir, sistem kendini durdurur ve yedek olan jeneratör çalışmaya başlar."

"TAMAMEN YERLİ ÜRETİM"

Oksijen jeneratörünün tamamen yerli üretim olduğunu ve parçalarının yerli malı olduğunun altını çizen Özcan, herhangi bir arıza karşısında Türkiye'nin her yerine parça sorunu yaşamadan müdahale ettiğini söyledi. Sistemin en büyük özelliğinin de çok yüksek maliyetler getirmediğini söyleyen Özcan, "Biz bu pazara girdiğimizde oksijen tüplerinin birim maliyeti 30 TL'ydi. Şimdi 8 TL'ye kadar düştü. Bu sistem 2 yılda amorti ediyor kendisini." dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi gibi birçok devlet ve özel hastaneye bu sistemi kurduklarını belirten Özcan, mevcut oksijen tüplerinin 150-200 bar arasında, kendi ürettikleri jeneratörün ise 4-6 bar arasında çalıştığına işaret etti. Özcan, Afganistan ve Sudan'da da bu sistemi kurma çalışmaları içinde olduğunu dile getirdi.

cihan

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,129 µs