En Sıcak Konular

2 bin kişiden suç duyurusu

8 Ocak 2012 10:06 tsi
İzmir'in Balçova ilçesinde arsa mağduru 2 bin kişi, 1980 darbesinin generallerinden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında, görevin kötüye kullanılması ve haksız kazanç temin etmek iddialarıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili olarak davacı 2 bin kişinin avukatı Mustafa Kemal Turan, suç duyurusunun iki generalle birlikte Oyak ve 57. Havacılar Sitesi yapımında ve planlanmasında görev alan dönemin personelini de kapsadığını açıkladı. Turan dönemin askeri yönetiminin yaptığı haksızlığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüklerini de hatırlattı.

Avukat Mustafa Kemal Turan'ın verdiği bilgilere göre Balçova mağdurlarının yıllardan beri devam eden mağduriyetlerinin hikâyesi, 1969 yılında Balçova Belediyesi'nin almış olduğu bir kararla başladı. Belediye, Hazine'den aldığı arsaları vatandaşa satışını yaptı. Bu toplanan bedellerin önemli bir kısmı da Balçova Teleferiği, Balçova Barajı ve şimdiki Ekonomi Üniversitesi olan ve eski adıyla Grand Plaza olarak anılan büyük kamu yatırımlarına harcandı. Bu arada 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile birlikte vatandaşa satışı yapılan bu yer, Milli Güvenlik Konseyi kararı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Devir işleminin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu anlatan Avukat Turan, "Zira hukuk sistemimiz içerisinde gayrimenkul iktisabına ilişkin resmi işlemler Medeni Kanun'da sınırlı sayıda belirtilmiştir. Bu sınırlı sayıdaki iktisap şekilleri arasında askeri darbeler yoktur. Askeri darbeler, gayrimenkul iktisabını sağlayan işlemler değildir." diye konuştu.

cihan

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,877 µs