En Sıcak Konular

Genelkurmay, karartmayı doğruladı

8 Ocak 2012 09:25 tsi
Genelkurmay, karartmayı doğruladı
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "Bana arz edilmedi. Ben onaylamadım." dediği İnternet Andıcı'nın kendi döneminde imha edildiği ortaya çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ekim 2011 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazarak davaya konu olan 'İnternet Andıcı' belgesinin orijinal nüshasını istemişti. Genelkurmay'dan 16 Aralık 2011'de mahkemeye gönderilen cevabî yazıda, andıcın orijinal nüshasının 3 Eylül 2009 tarihinde, yani İlker Başbuğ görevdeyken bizzat Karargâh'ta imha edildiği bildirildi. İmha tutanağı ile ilgili dört sayfalık yazıda 'İnternet Andıcı' belgesiyle birlikte 12 adet evrakın daha yok edildiği belirtiliyor.

Ergenekon kapsamına alınan İnternet Andıcı davasında son olarak eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Başbuğ, 'terör örgütü kurmak ve yönetmek ve darbeye teşebbüs'le suçlanıyordu. Savcılık sorgusu 7 saat süren Başbuğ, mahkemeye ise 2 saat ifade verdi. Mahkeme, 'kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve delilleri karartma ihtimali' sebebiyle Başbuğ'un tutuklanmasına hükmetti. Eski bir Genelkurmay başkanının tutuklanması bazı kesimlerin eleştirisine sebep oldu. Ancak Genelkurmay'dan aynı dava kapsamında mahkemeye gönderilen yazı ve belgeler delillerin nasıl karartıldığını, imha edildiğini de gözler önüne serdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazarak, 'İnternet Andıcı' isimli belgenin aslı, ekleriyle ilgili tüm belgelerin eksiksiz olarak gönderilmesini talep etmişti. Genelkurmay Başkanlığı'ndan 16 Aralık 2011'de gönderilen yazıda, İnternet Andıcı belgesi orijinal nüshasının 3 Eylül 2009 tarihinde, İlker Başbuğ Genelkurmay başkanlığı görevini yürütürken Karargâh'ta imha edildiği bildiriliyor. Murat Uslukılıç tarafından yazılan internet siteleri konulu andıç ile paraflayanların imzalarının bulunduğu sayfa ve ekleri yer alıyor. Buna göre, gönderilen belgeler arasında 2 Nisan 2009 tarihli internet siteleri konulu yazının Cemal Gökçeoğlu tarafından 'aslı gibidir onayı' ile onaylı, Dursun Çiçek'in imzasına açılan blokta imza olmayan sureti ile aynı tarihli andıcın fotokopisi var.

İmha tutanağı ile ilgili dört sayfalık yazıda başka çarpıcı bilgiler de yer alıyor. Buna göre, Genelkurmay'ın gönderdiği imha tutanağında İnternet Andıcı belgesiyle birlikte 12 adet evrakın daha yok edildiği belirtiliyor. İmha edilen belgeler arasında 41 sayfa "Gizli", 55 sayfa "Hizmete Özel", 71 sayfa "Özel" güvenlik dereceli belge yer alıyor. İki sayfalık imha tutanağında Yüzbaşı Murat Uslukılıç, Teğmen Ahmet Demirpolat, üstçavuş Hüseyin Tutal, sivil memur Bülent Sarıkahya'nın imzası bulunuyor.

İlker Başbuğ, mahkeme ifadesinde İnternet Andıcı belgesini ilk kez 4 Kasım 2009'da gördüğünü iddia etmişti. Genelkurmay'ın yazısında ise belgenin 3 Eylül 2009'da, yani yaklaşık 2 ay önce imha edildiği aktarılıyor. Başbuğ'un 'gördüm' dediği belgenin andıcın aslı mı, yoksa fotokopisi mi olduğu merak konusu. Burada şu soru akla geliyor: Başbuğ, belge imha edildikten iki ay sonra nasıl görüyor?

İlker Başbuğ, savunmasında söz konusu andıçta onayının olmadığını, parafının da bulunmadığını savunmuştu. Ancak davanın diğer sanıkları ifadelerinde Başbuğ'u işaret etmişti. Tutuklu sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, yayınlanan andıçta en yetkili makamın 'Genelkurmay başkanı' olduğunu söylemişti. Dava konusu andıç hazırlandığında Genelkurmay 2. başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Iğsız, çapraz sorgusunda, savcının sorusu üzerine belgedeki 'Sayın komutana arz' ifadesini de detaylandırmıştı. Iğsız, "Sayın komutana arz demek, bu kişinin, yetkilisinin o olduğunu gösterir. Ona arz edilmeden hiç kimse kalem oynatamaz, işlem tamamlanamaz..." ifadelerini kullanmıştı. Yüzbaşı Murat Uslukılıç da andıç belgesinin Hasan Iğsız tarafından İlker Başbuğ'a sunulduğunu aktarmıştı.

zaman

Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,386 µs