En Sıcak Konular

Çağlayan: Milli mücadele artık ekonomik anlamda yapılıyor

7 Ocak 2012 13:50 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya genelinde yaşanan krize rağmen Türkiye'nin ihracatının rekor seviyelere yükseldiğini, ancak, 2023 hedefleri için daha çok çalışarak 500 milyar dolarlık ihracata ulaşılması gerektiğini belirtti.



Çağlayan, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurulu Mango Gıda İşleme ve Paketleme Tesisi'nin açılış töreninde, hayatının büyük çoğunluğunu OSB'de geçirmiş biri olarak, yatırım yapmanın cesaret, gönül, özveri işi olduğunu, bu nedenle açılan her tesisin önemini bildiğini söyledi.

Çukurova açısından tarihi günlerden geçildiğini, Ocak ayının ilk haftasının milli mücadele tarihi açısından önem taşıdığını vurgulayan Çağlayan, ''Milli mücadele döneminde Dörtyol'da düşmana ilk kurşun sıkılıyor. 3 Ocak'ta Mersin'de, 5 Ocak'ta Adana'da, 7 Ocak'ta Hatay'da, Fransız'ları ülkemizden kovduğumuz gün işte bugünlerdir. Bugünler milli mücadelenin başladığı günlerdir. Milli mücadelenin başladığı bu günlerde, bağımsızlığımızı, istiklalimizi, istikbalimizi, cumhuriyetimizi kuran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anmak istiyorum'' dedi.

Çağlayan, artık milli mücadelenin başka bir boyutunun yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Türkiye, artık, her hangi bir şekilde başka ülkeler tarafından işgal edilmiş, gündemi başka ülkeler tarafından belirlenen bir ülke değil, kimseden emir, buyruk almayan bir ülke haline gelmiştir. Milli mücadele artık ekonomik anlamda yapılıyor. Bizim ekonomik milli mücadelemiz, 2023 yılı hedefleridir. Bağımsızlık mücadelesinin sonucunda elde etmiş olduğumuz Cumhuriyetimizin 100. anlı, şerefli, şanlı yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde, yapacağımız bu tür yatırımlarla, dünyanın bugün 16. sırasında bulunduğumuz ekonomi liginde Türkiye'yi şampiyonlar ligine, ilk 10'a sokacağız.''

-İhracat rakamları-

Çağlayan, dünya genelinde yaşanan ekonomik krize karşın, Türkiye'nin ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını, geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 18,2 artış sağlandığını vurguladı.

Çağlayan, ''Avrupa'nın, Afrika'nın adeta barut, ateş fıçısına döndüğü bir ortamda, biz Türkiye olarak, müteşebbislerimizle, ihracatçılarımızla 134,6 milyar dolar ihracat yaptık. Ama bu yetmez. 2023'de 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Yapar mıyız? Evelallah bal gibi yaparız. 2023'e birlikte el ele beraber yürüyeceğiz'' diye konuştu.

Kendisinin de iş dünyasından geldiğini belirten Çağlayan, bu nedenle iş adamlarının hükümetten beklentisini bildiğini kaydetti.

İşaleminin hükümetten, onların başları dik, alnı açık şekilde temsil edilmesini sağlamayı ve iş aleminin önündeki engelleri tek tek kaldırılmasını sağlamayı beklediğini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Hükümetlerin görevleri aynı buldozer görevidir. İşaleminin önündeki engelleri kaldırarak, sizlerin koşabileceğiniz alanlar oluşturmak. Siz yatırım yapın, ben her zaman sizlerin emrinde olmaya devam edeyim. Evelallah bilin ki devletiniz, her zaman sizin yanınızdadır. Bu tür yatırımların ülke açısından önemini en iyi bilen insanlardan biriyim.''

Çağlayan, Mersin milletvekili olduğunu, bu noktada Adana ile irtibatlarını çok daha arttıracağını belirtti.

Adana-Mersin artık birbiriyle yarışan değil, birlikte yarışan iller olacağını ifade eden Çağlayan, birlikte, el ele yürüyecek bu kentlerin başarılarının da artacağını söyledi.

Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracat liginde çok önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:

''2.5 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunu söylerken, bilhassa Adana 1 milyar 750 milyon dolar, Mersin 1 milyar 330 milyon dolar, Osmaniye 330 bin dolar, Hatay 2 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Bu 4 ilimizin toplam ihracatı 5.3 milyar dolardır. Böyle lojistiği, altyapısı ve birbirinden kıymetli müteşebbisi olan 4 ilimize 5,3 ihracat yakışıyor mu? Ben şahsen yakıştıramıyorum. Hedefimiz ilk etapta en az Türkiye ihracatının yüzde 10'unun 4 ilde yapılmasını sağlamaktır.

Yaş sebze, meyve ihracatına dönecek olursak, 2,5 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. Bizim 4 ilimiz toplam yapmış olduğu ihracatın dörtte birini, yaş sebze meyve ihracatı olarak yapıyor. Yaş sebze meyve ihracatının yarısı da narenciyeden kaynaklanıyor. Bölgemizin bu konudaki avantajları son derece önemli. İhracat sizden, destek bizden kardeşim. Sonuna kadar destek vermeye devam edeceğiz. Narenciye konusunda önemli destekler veriyoruz. İlk defa tarihimizde narenciye ihracatımız 1 milyar doları geçmiştir. Tüm Türkiye'de 1.1 milyar dolar olmuştur. Bu sektördeki giderek artan başarımızın en önemli göstergesidir. Sadece paketleme tesisi yetmez, Çukurova'da paketlemenin ötesine geçip, bu ürünlerin işleme tesislerini oluşturarak daha yüksek katma değer, daha fazla istihdamı birlikte sağlayacağız.''

Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,765 µs