En Sıcak Konular

Enerjide en kötü 4'ten en iyi 4'e yolculuğu

7 Ocak 2012 11:25 tsi
Enerji Bakanı Yıldız, "Türkiye, 9 yıl önce AB ülkeleri arasında en pahalı elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındaydı ama şu anda en ucuz elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındayız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye, 9 yıl önce AB ülkeleri arasında en pahalı elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındaydı ama şu anda en ucuz elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındayız'' dedi.

     Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Sosyal Tesisleri'nde sanayicilerle bir araya gelen Yıldız, bu yıl yapılacak yatırımlarla, daha kaliteli, daha rekabetçi bir ortamda daha iyi hizmet verecek bir yapıyı kurgulamaya çalışacaklarını söyledi.
     
Türkiye'nin büyüdüğünü, değiştiğini ve geliştiğini belirten Yıldız, 9 yıl içerisinde Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) 3 katına çıktığını, elektrik tüketimi ve üretiminin de iki kat arttığını vurguladı.
  
 Bu değişimin liberalleşme, özelleşme ve serbestleşmeyle yönetilmesinin önemli olduğunu belirten Yıldız, ''Bütün iktisadi ve finansa dayalı değişimlerin yönetilmesindeki en önemli etki aslında o ülkede bulunan siyasi istikrarın kurgulanmasıdır. Siyasi istikrarın sürdürülebilir olması ve sektörlere güven veriyor olması bir o kadar önemlidir. 2001 yılında dünyada bir sıkıntı yokken Türkiye'deki ölçülebilir maliyeti 238 milyar dolar olan sıkıntının ana temelinde benzer başlık vardır'' diye konuştu.
  
 ''2008 yılında başlayan ve halen artçıları devam eden global kriz olmasına rağmen Türkiye'deki büyüme dikkati çekicidir'' diyen Yıldız, ''Bunun temelinde o iktisadi kural vardır, hiçbir sektörün mutlak değer büyüklüğü o ülkenin siyasi istikrarın büyüklüğünden büyük değildir. Biz bunu ülkemizde gerçekten görüyoruz'' ifadesini kullandı.
    
Yıldız, Türkiye'nin geçen yıl bir seçimden çıkmasına rağmen, bunun olumsuzluklarının yaşanmadığını dile getirerek, hiç seçim ve seçim dönemlerinde askıya alınan o rutin şeyler yokmuşcasına çalışmalara devam edildiğini vurguladı.
    
     -''En ucuz elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındayız''-
    
     ''Türkiye 2011 yılını inşallah yüzde 7-8'lik bir büyüme ile kapatmış olacak '' diyen Yıldız, şöyle devam etti:
  
 ''Avrupa'dan yaklaşan finansal sıkıntının bizleri yine en az şekilde etkileyeceğine inanıyoruz. Bir kısım pazarlarımız elbette bundan etkilenebilir. Ama ihracat rekoru hepinizin bildiği gibi 136, 137 milyar dolarlar civarında gerçekleşti. Sanayi üretim artışı yine beklenen oranların üzerinde yüzde 7,44'lük bir artış oldu. 29 tane alt sektörün 23'ünde üretim artışı yakalandı.
 
Aslında sanayi sektörümüzün üretimi, istihdamı ve oluşturduğu katma değer, yüksek refah seviyemizin en temel unsurudur. Biz de bakanlık olarak sanayicimizin işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye, 9 yıl önce AB ülkeleri arasında en pahalı elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındaydı ama şu anda en ucuz elektriği kullanan ilk 4 ülke arasındayız. Bunu hem doğalgaz için hem de elektrik fiyatları için söylüyorum.''
    
     -Enerji tasarrufu-
    
     Elektrikteki vergilerle alakalı konuların Maliye Bakanı ile görüşülmesi gerektiğine değinen Yıldız, şöyle konuştu:
     ''Ben de isterim ki olabildiğince çıplak maliyetleriyle ilgili elektrik fiyatları, tüketicilerimize, sanayicilerimize yansıyor olsun. Ancak bölgemizdeki siyasi istikrarsızlıklarla beraber, oranların çok daha üzerinde yansıyan enerji fiyatları bildiğiniz gibi, bölgemizdeki son sıkıntıyla beraber ham petrolün varili 4-5 dolar daha arttı.
 
Hiçbir ülkeye gösterdiği performansa dayalı petrolü yarım dolar veya 1 sent daha düşüğe vermiyorlar ve Türkiye'deki enerji sektörü yaklaşık yüzde 72, yüzde 73'ler civarında ithalata bağımlı. Dolayısıyla döviz fiyatları ile beraber bu girdilerin aslında TL ile olan satışlarının sürekli bankacılık tabiriyle 'açık pozisyonda' olduğunu söylemeliyiz. Ama buna rağmen nasıl oluyor da biz son 4 ülkeden ilk 4 ülke arasına girebildik. Aslında bu enerji verimliği, enerji tasarrufuyla ve enerjinin doğru kullanımıyla orantılı. Hala enerji verimliği, enerji tasarrufun da kat edeceğimiz çok yol var.''
  
 Büyüyen bir ülkenin, büyüyen bir enerji sektörünün olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, ''Her büyüme, her yaptığımız yatırım aslında tarife yoluyla vatandaşımızdan faturalarına aksettirdiğimiz yatırım tutarlarımızdır. Bu çok önemli. Her faturaya enerji sektöründeki yatırımlarımızdan dolayı 2,5 sent civarında pay düşmektedir. Türkiye'deki bütün yatırımlar tarife yoluyla alınıyor'' diye konuştu.
 
     Taner Yıldız, 10 yıl önce Türkiye'nin kullandığı enerji miktarının 132 milyar kilowat saat civarında olduğunu hatırlatarak, 2011'de ise bu rakamın 221 milyar kilovat saat olduğunu vurguladı.
    
     -Türkiye'nin 2023 hedefi-
    
     Enerji verimliliğini arttırmak için çalışmalar yaptıklarını da belirten Yıldız, şunları kaydetti:
  
 ''Bugün Türkiye'deki 15 milyon buzdolabını sadece verimlisi ile değiştirdiğimiz zaman da yapılan tasarruf miktarı 11 milyar kilovat saattir. Bu şekilde verimli olmamız halinde hem kesemize hem ülkemize rahatlıkla katkılar koyacağız. Enerji verimliliğini artırıcı projeler kullanmak halinde 1 milyon TL'yi geçmeyen projelerde yüzde 30'unu bizim vereceğimiz bir yapılanma kurduk. Bu da 300 bin TL'ye denk geliyor. Türkiye'de yapacağımız işlerin 2023 hedefleriyle inşallah örtüşeceğine inanıyorum. Büyüyen ve gelişen Türkiye'nin küçülen ve gelişmeyen enerji sektörü olmaz. Bizler bir miktar fazla daha büyüyeceğiz ki arzın talepten daha fazla olmasını sağlayarak rekabet gücünü arttırabiliyor olalım.'' 

A.A.



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs