En Sıcak Konular

Davutoğlu: Mutabıkız!

6 Ocak 2012 15:09 tsi
Davutoğlu: Mutabıkız!


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasında mutabık olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasında mutabık olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

İran'a yaptığı ziyarette, nükleer müzakerelere ilişkin AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından İran'a gönderilen mektuba resmi cevabın ne zaman verileceğine ilişkin soruya Davutoğlu, dün İran'da da bu konuda bir açıklama yaptıklarını hatırlattı. Davutoğlu, Türkiye'nin nükleer müzakerelerin son raunduna geçen Ocak ayında ev sahipliği yaptığını belirti. Davutoğlu, o günden bugüne bu sürecin sadece mektup yazışmalarıyla sürdüğünü kaydetti. Ashton'ın, yaptıkları son görüşmelerden birinde sürecin yeniden başlatılmasına verdikleri önemi vurguladığını dile getiren Davutoğlu, "Dün İran tarafıyla bunları görüştüm. İran tarafı da bu konuda kararlı olduklarını, müzakerelerin yeniden başlatılmasında mutabık olduklarını ifade ettiler. Tekrar Sayın Ashton ve İran tarafıyla görüşmeler yapacağız. Ümit ederiz en kısa zamanda karşılıklı güçlü iradeyle, iyi niyetle bu görüşmeler başlar. Türkiye bu konuda her türlü katkıyı yapmaya hazırdır." dedi.

BAŞBUĞ'UN TUTUKLANMASINDA PEŞİN YARGI DOĞRU DEĞİL

Davutoğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili sorulan bir soruya da şöyle cevap verdi: "Önemli olan bu sürecin en kısa sürede tamamlanması ve spekülasyonların önüne geçilmesidir. Peşin yargı doğru değil. Hukuki süreçte peşin yargıda bulunmak doğru değil."

Bakan Koichiro Gemba'nın 2012 yılının ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının ve yapılan ilk kabulün Japonya tarafından gerçekleştirilmesinin iki ülke arasındaki dostluğun bir nişanesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu görüşmelerde Türk-Japon ilişkilerinin "rutin ikili ilişkiler" bağlamından çıkarılarak "güçlü mekanizmaları desteklemiş stratejik ortaklığa" götürülmesi noktasında karar aldıklarını açıkladı. Bu çerçevede, derinleştirilmiş bir mekanizma geliştirmeye karar verdiklerini de ifade eden Davutoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu çalışmaları benim bahar aylarında Japonya'ya yapacağım ziyarette anlaşmaya çevireceğiz. Böylelikle bakanlıklar arasında yıllık dışişleri ziyareti, diplomatlar arasında staj yapma olanağı ve birimler arasında istişare diyalog gerçekleştirilecek. Ayrıca birçok bakanların katılacağı stratejik işbirliği toplantıları gerçekleştirilecek."

ORTAK Asya STRATEJİSİNE BÜYÜK ÖNEM ATFEDİYORUZ

Görüşmelerde, bölgesel ilişkileri de konuşulacağını ifade eden Davutoğlu, "Biz Türkiye olarak Japonya'yı bölgesel anlamda büyük stratejik ortak görüyoruz. Özellikle, Japonya ile ortak bir Asya stratejisine büyük önem atfediyoruz. Asya'nın doğusunda ve Batısında ekonomileri gelişmiş G20 üyesi ülkeler olarak birlikte geliştireceği stratejiler bölgemizi de yeni ufuklar açacaktır. Onun yanında Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika'da ortak çalışmalar yapmayı önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

DEPREMLER DOSTLUĞUMUZU DAHA DA PEKİŞTİRDİ

Türkiye Japonya ilişkileri konusunda da açıklamalarda bulunan Davutoğlu, iki ülke arasında ilişkileri 'İstinai ilişkiler' şeklinde tanımladı. Ertuğrul faciası ile başlayan tarihi dostluğumuz, geçen yıl yaşanan iki deprem vesilesiyle daha da geliştiğini ifade eden Davutoğlu, "Ben her şeyden önce, Japonya'da yaşanan depremin ardından sonra hayatlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Van depremi dolayısıyla Van'a gelen ve burada hayatını kaybeden Merhum Miyasaki'yi bir kez daha minnetle anıyorum ve onu kendi şehitlerimizin yanında gördüğümüzü bir kez daha bildirmek istiyorum. Onun adı Van'da bir parka da verildi, ama esas yaşayacağı yer gönlümüzdür." diye konuştu.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Konuk Bakan Koichiro Gemba ise geçen yıl Japonya'da meydana gelen depremden dolayı ülkesine yardım eden Türkiye'ye teşekkür etti. Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere de başsağlığı dileklerinde bulunan Koichiro Gemba, depremde hayatını kaybeden Japon vatandaşı Miyazaki'ye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Orta Aysa ve Ortadoğu'da kesişen bir noktada bulunan Türkiye'nin Japonya için önemli olduğunu dile getiren Gemba, "Türkiye ile ortak ve aktif bir rol oynuyoruz." dedi.

Koichiro Gemba, bu noktadan hareketle Japonya'nın Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini kaydetti.

cha



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,862 µs