En Sıcak Konular

MİT- Medya buluşması

6 Ocak 2012 12:07 tsi
Milli İstihbarat Teşkilatı, kapılarını medyaya açtı. Müsteşar Hakan Fidan, teşkilatın kuruluşunun 85. yıldönümü dolayısıyla medya yöneticilerini MİT binasında ağırladı.

Toplantı çıkışında Uludere'de 35 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili gazetecilere yazılı bir metin dağıtıldı. Burada, MİT'le ilgili iddialara cevap verildi. Teşkilatın insansız hava araçlarından görüntü almadığı ve görüntülü istihbarat yapmadığı vurgulanan açıklamada, olay öncesinde de herhangi bir istihbarat paylaşımında bulunulmadığı kaydedildi. İthamların maksatlı olduğu savunulurken, bunun teröre karşı yürütülen mücadeleyi etkilemeyeceğinin altı çizildi.

Bu yıl 85. yaşını kutlayan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), medya kuruluşlarının yöneticilerini ağırladı. Gazetecilerle kurum ana binasında bir araya gelen Müsteşar Hakan Fidan, pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Terörle mücadeleye yönelik istihbarat faaliyetlerinin gündeme geldiği toplantıda Fidan, bu doğrultuda Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliği'nin oluşturulduğunu açıkladı.

MİT Müsteşarı, bu kurulda Genelkurmay, Jandarma, Emniyet istihbarat birimlerinin yanı sıra Güvenlik Müsteşarlığı, Dışişleri, Dış Türkler Başkanlığı gibi kurumların da temsilcilerinin bulunacağını söyledi. Ortak yazılımla tüm istihbaratın koordinasyon altına alındığını anlatan Fidan, bunun telefon trafiğiyle de desteklendiğinin altını çizdi.

Genelkurmay Elektronik Sistemler Başkanlığı'nın (GES) MİT'e katılmasıyla birlikte 'sinyal istihbaratı'nın da tek merkezde toplanacağını belirten Fidan, şöyle konuştu: "Böylece MİT'in 'GES izliyordur' veya GES'in 'MİT izliyordur' demesiyle oluşabilecek bir alan boşluğu önlenmiş olacak. GES'in 2 bin dönümlük 'anten tarlası' var. Buradan tüm dünyadaki sinyal iletişimini takip ediyoruz, kriptoları deşifre ediyoruz." GES'in çevresindeki 3 bin dönüm hazine arazisinin de buna eklendiğini aktaran Müsteşar, bu alan üzerinde Türkiye'ye yakışır bir 'elektronik istihbarat köyü' kuracaklarını açıkladı.

MİT Müsteşarı, Türkiye'ye karşı yoğun ilgi sonucu oluşan turist trafiğinin de kendileri için önem taşıdığını belirtti. "35 milyon kişi her yıl Türkiye'yi ziyaret ediyor. Hangileri istihbarat amaçlı geliyor, bunları bilmemiz lazım." diyen Fidan, MİT'teki yeni yapılanmaya ilişkin de şu bilgileri verdi: "Dış istihbarat ayrı bir Müsteşar Yardımcısı'na bağlandı. Hükümetin aktif dış politikasının arkasını doldurmamız gerekiyor.

Dışişleri'yle yakın çalışmamız var. Özellikle Suriye, Irak, İran, Filistin, Afganistan, Balkanlar, Libya gibi konularda çalışıyoruz." Türkiye'de dinlemelerin mahkeme kararıyla olduğunu da aktaran Fidan, Avrupa'da birçok ülkede ve ABD'de istihbarat birimlerinin daha geniş yetkilere sahip olduğunu hatırlattı. Hakan Fidan, 'Personel alımında ailesinde 12 Eylül öncesi olaylar nedeniyle suçlananlar eleniyordu, bugün böyle bir kriter var mı?' sorusu üzerine de, "Modası geçmiş kurallara göre adam seçmiyoruz." cevabını verdi.

İHA bilgileri MİT'e gelmez

Toplantı sonrasında da Uludere'de 35 kişinin hayatını kaybettiği hava operasyonuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapıldı. Son dönemde MİT'e yöneltilen eleştirilere cevap verilen açıklamada, MİT'in olay öncesinde herhangi bir kurumla istihbarat paylaşımı yapmadığı belirtildi. Kurumun insansız hava araçlarından görüntü almadığı ve görüntülü istihbarat yapmadığı vurgulandı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, şu açıklamalarda bulundu: "Şu an ABD'den kiraladığımız Predator'lar ve İsrail'den alınan Heron'lar görüntülü istihbarat veriyor. Yerli insansız hava aracı Anka da bitmek üzere. Anka ile Türkiye havadan görüntülü istihbarat alan üçüncü ülke olacak. Bugün İHA bilgileri bize gelmiyor. Genelkurmay'a gidiyor ve orada değerlendiriliyor. Terörle mücadelede kullanılan taktik cihazların komuta ve kontrolü Genelkurmay'da."

İstihbaratçı Hüsnü Bingöl'ün belgeseli çekildi

MİT'in gazetecilerle buluşmasında 3 önemli görsel çalışma da ilk kez basınla paylaşıldı. MİT'in tarihi, Tanzimat'taki ilk sistematik istihbarat yapılanmasından 2. Abdülhamit'in Yıldız Teşkilatı'na, Enver Paşa'nın Teşkilat-ı Mahsusa'sından Karakol Cemiyeti ve MİT'e uzanan bir kısa film şeklinde anlatıldı.

PKK elebaşısı Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinde uçaktaki görüntülerine de yer verilen film, "İstihbarat, geleceği doğru öngörmektir." sloganıyla bitti. En önemli çalışma ise Rus işgali sonrası Iğdır'da 1830-1850'ler arasında görev yapan efsane istihbaratçı Binbaşı Hüsnü Bingöl'ün hayatının anlatıldığı 'Sınırdaki Işık' adlı belgesel filmdi. Filmin fragmandaki 'Hüsnü Bingöl anıldı' başlıklı gazete kupürü, film hakkında gerekli bilgiyi veriyordu. 38 dakikalık film 5 bölüm halinde bugünden itibaren MİT'in internet sitesinden yayınlanacak.

Zaman



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs