En Sıcak Konular

Libya donanmasından Türk ordusuna çağrı

6 Ocak 2012 11:31 tsi
Libya donanmasından Türk ordusuna çağrı Libya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri, Türk ordusunu yanlarında görmek istiyor.

Libya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri, aylar süren iç savaş sırasında NATO'nun bombardımanı sonucu zarar gören donanmanın yeniden inşası, denizcilerin eğitimi ve askeri konulardaki işbirliği için, Türk ordusunu yanlarında görmek istiyor.

Muammer Kaddafi'nin 42 yıl süren iktidarına karşı başlatılan halk ayaklanması sırasında muhalifleri bastırmak için kullanılmak istenen ancak NATO güçlerinin Mayıs ayında düzenlediği operasyonlar sırasında kullanılamaz hale gelen Trablus, Homs, Misrata, Sirte ve Bingazi gibi kentlerdeki üslerde yaralar sarılmaya çalışılıyor.

İç savaşın ardından Ulusal Geçiş Konseyi'nce (UGK) yeni atamaların yapıldığı donanma üslerinde, su altındaki batık gemilerin çıkarılması, bombalanan silah depoları ve binaların onarımı için aralarında Fransa ve İtalya'nın da bulunduğu bazı ülkeler girişimlerde bulundu.

İç savaş sırasında kendilerine büyük destek sağladığını belirttikleri Türkiye'den bazı inşaat şirketlerinin yaklaşık 20 yıl önce Trablus ve Homs'taki limanları inşa ettiğini, ayrıca donanmada aktif olarak görev yapan kimi subayların da Türkiye'de eğitim aldığını hatırlatan yetkililer, askeri alanda daha fazla işbirliği yapmak gerçekleştirmek istiyor.

Türkiye'ye övgü

Trablus'taki AA ekibine, NATO bombardımanı sırasında zarar gören yerleri gezdiren Üs Komutanı Albay Mustafa Joha, Türkiye'nin gelişmiş bir donanma gücüne sahip olduğunu belirtti.

NATO'nun bombardımanı sırasında savaş gemileri, silah depoları ve limanının büyük oranda zarar gördüğünü ifade eden Albay Joha, aradan geçen sürede donanmayı eski haline getirmek için çaba harcadıklarını ancak bunun birkaç yıl alacağını söyledi.

Bu konuda İtalya ve Fransa ordularıyla işbirliği yaptıklarını, gelinen noktada Türkiye'yi de yanlarında görmek istediklerini anlatan Albay Joha, şunları kaydetti:

''Türk donanmasıyla işbirliği yapmayı umuyoruz. Libya ile Türkiye Müslüman ülkeler. Tarihten gelen birlikteliğimiz var. Üstelik Türkiye, Müslüman ülkeler arasında çok gelişmiş bir konumda. Ayrıca iç savaş sırasında ülkemize büyük destekleri oldu. Şu an donanmamızda çok büyük eksiklikler var. Türkiye'nin gelişmiş bir donanma gücüne sahip olduğunu biliyoruz. Gemilerimizin onarımı ve denizcilerimizin eğitimi konusunda işbirliği yapabileceğimizi düşünüyorum. Ancak neden hala Türkiye'den bu konuda girişimde bulunulmadığını anlamıyorum ve açıkçası bu durum beni çok şaşırtıyor. Şu an acil olarak bazı gemilerimizin onarıma ve ayrıca sahil güvenliğini sağlayacak botlara ihtiyacımız var. Türkiye'yi de burada görmek istiyoruz.''

Türkiye hayranı bir albay

Tuzla Deniz Harp Okulundan 1983 yılında ikincilikle mezun olduğunu belirten ve iyi derecede Türkçe konuşan Trablus Deniz Üs Komutanlığında görevli Albay Halil Hadi İsa, 10 yıl boyunca yaşadığı Türkiye'den güzel anılarla ayrılıp, ülkesine yerleştiğini söyledi.

İstanbul'u çok sevdiğini, sıkı bir Fenerbahçe taraftarı olduğunu belirten Albay İsa, her hafta Türkiye liglerindeki maç özetlerini televizyondan takip ettiğini ifade etti.

İbrahim Tatlıses, Neşe Karaböcek, Müslüm Gürses gibi sanatçıların kimi şarkılarını hala ezbere bilen Albay Halil Hadi İsa, kebabı çok özlediğini ve Türkiye'yi en kısa zamanda yeniden ziyaret etmek istediğini kaydetti.

Ülkesinin ve görev yaptığı donanmanın yeniden dizayn edildiğine işaret eden Albay İsa, ''Bu süreçte Türkiye'yi de burada görmek istiyoruz'' diye konuştu.

aa

Bu haber 1,112 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,992 µs