En Sıcak Konular

MİT yeni hedefini açıkladı

6 Ocak 2012 08:12 tsi
MİT yeni hedefini açıkladı Fidan, teşkilatın yeni vizyonunu anlattı...

MİT'in kapılarını basına açan Müsteşar Hakan Fidan, yeniden yapılandırmaya alınan MİT’in geleceğini anlattı.

Gazetecilerin aklı ise Uludere olayındaydı. Fidan, 'Bizim yetkimiz,  sadece istihbaratı paylaşmaktır' demekle yetindi. Yazılı açıklamada ise "Taraf'ın iddia ettiği 6 rapor bölgedeki başka örgütsel hareketliliklerle ilgili. Bu olayla ilgili değil" görüşü savunuldu.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kapılarını basına açtı. Daha doğrusu sadece Karargah'ın kokteyl salonunu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yaklaşık 1 saati bulan sunumuyla MİT'in yeni yapılanmasını, vizyonunu ve hedeflerini anlattı.

Fidan, çok önem verdiği her halinden belli olan yeni projelerini anlattı ama biz gazeteci milletinin aklı Uludere olayı ve PKK görüşmesinin ses kaydındaydı. Muhtelif şekillerde sorularımızı yönelttik ama Fidan 'yazılı açıklamayı çıkışta vereceğiz' cevabıyla yetindi. Gerçi arada 'işleyişte bizim yetkimiz, sorumluluğumuz sadece istihbaratı paylaşmaktır' diyerek de aslında cevabı vermiş oldu.
 
BİZDEN GİDEN BÖYLE BİR İSTİHBARAT YOK

Peki çıkışta, sarı bir zarfta dağıtılan basın açıklamasında ne vardı ?

Öncelikle şunu not edelim. Hem Fidan hem de ekibinde haberlerden duyulan rahatsızlık açıkça görülüyor. Olayların birbirine karıştırıldığını ve ard niyetli olarak yayınların sürdürüldüğü iddia ediyorlar. Açıklama da bunun izleri görülüyor. Ayrıca ifadelerin yeni bir kurumlar arası çatışmaya dönüşmemesi için özenle seçildiği belli.

MİT özetle Taraf'ın iddialarını yalanlıyor: "Biz operasyon boyutuna karışmayız. Bize de haberde anlatıldığı gibi sorulmaz. İkincisi de olayın meydana geldiği yer ile ilgili son raporumuz 21 Aralık tarihine ait. Taraf'ın iddia ettiği diğer 6 rapor bölgedeki başka örgütsel hareketliliklerle ilgili. Bu olayla ilgili değil."

MİT'in açıklamasında ayrıca 21 Aralık tarihli raporda kaçakçı kılığında sızma olacağına ilişkin bir ibarenin olmadığı belirtiliyor.

Toplantıya dönersek.

Gazeteciler Karargah'ın kokteyl salonunda ağırlandı. Müsteşarı beklerken salondaki 'ilginç' sergiyi inceledik.

Mesela yurt dışındaki Türk Büyükelçiliklerinde ele geçirilen 'böcekler' sergilenmiş. Dikkat çekici tarafı şu ki; gerek elçilik gerekse de rezidansların her odasına ustaca dinleme sistemleri yerleştirilmiş. Öyle ki toplu iğne başı büyüklüğündeki deliklerin arkasından 'derin kulaklar' çıkmış.

Tabi MİT'in tarihi boyunca kullandığı cihazlar da sergileniyor ki dolaşırken James Bond filmlerini hatırlıyorsunuz.

FİŞLEME GELENEĞİ HAYLİ ESKİYMİŞ

Benim en çok dikkatimi çeken ise 'fişleme' defterleri oldu. Meğerse Ergenekon sürecinde ortaya çıkan fişleme tutanakları 50-60 yıl önce de aynıymış. Köy öğretmeninin başka bir öğretmenle olan gönül ilişkisi bile kaydedilmiş. Yani bizim istihbarat fişleme konusunda tarihsel bir tecrübeye sahip. Hakan Fidan'ın konuşmasından önce bugün itibariyle MİT'in web sitesine de konacak olan imaj ve tarihçe filmleri gösterildi. Bazı sloganları bundan sonra Kurtlar Vadisi gibi yapımlarda görmemiz mümkün. Çünkü 'bir ülkenin kaderi şansa bırakılamaz" ya da 'siz bilmeseniz de sizin için çalışıyoruz' türü janjanlı sloganlar bolca vardı.

Fidan sunumuna başlarken 'maalesef bu program Uludere olayının üzerine geldi' diyerek de 'iddialara cevap vermek için basının karşısına çıkmadığını' ifade etmiş oldu. Sunumu ise daha çok istihbarat dünyasının geleceğine yönelik akademik bir tez gibiydi. Fakat tek farkla, proje uygulamaya çoktan konmuş. Şema ile yeni vizyonunu anlattı. Öncelikle 3 olan müsteşar yardımcısı sayısı 4'e çıkmış. Dış işlerinden bir büyükelçi müsteşar yardımcısı olarak gelmiş.

Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliği gibi yeni koordinasyon kurumları oluşturulmuş, toplantılara başlamış. Bu kurumlar istihbarat örgütleri arasındaki sorunları, çalışma biçimlerini ve neler yapılabileceğini düzenli olarak masaya yatıracak.

TERÖR ÖNCELİKLİ HEDEF

Fidan'ın sunumunda iki başlık öne çıkıyor. MİT öncelikli gündemi olarak terörle mücadeleyi almış. Yapılanma ve çalışma esaslarında bu konu esaslı yer tutuyor. Diğeri de dış istihbarat ve elektronik güvenlik.

Terörle ilgili de 24 saat istihbarat paylaşımı yapılıyor.

Kontrespiyonaj üzerinde ciddi efor sarf ediyorlar. Dış istihbaratı ayrı bir müsteşarlık şekline getirmişler. Önümüzdeki dönemde ise bu müsteşarlığa bağlı iki ayrı yapılanma daha olacak. Birisi analiz diğeri de operasyon birimi şeklinde.

Fidan artık istihbarat örgütlerinin sadece bilgi toplayan değil bunları analiz eden ve ülkenin dış politikasının da destekleyen bir yapıda olması gerektiğini söylüyor. Zaten yeni teşkilatlanma yapısı da bu düşünceyi açıkça gösteriyor. Açık Kaynaklar Dairesi kurmuşlar ve interneti, televizyon yayınlarını -ki kurumda 1000 tv kanalını takip ediyorlar- yakından izliyorlar.

SARAY'A İSTİHBARAT OKULU

MİT'in yeni vizyonu üzerine personel politikası elden geçirilmiş. Çinçe, Yunanca, Boşnakça, Sırpça gibi muhtelif dillerde çok sayıda personel de işe alınmış. Bunların eğitildiği'istihbarat okulu' ise önümüzdeki günlerde Ankara Saray'da hizmete giriyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı spor tesisleri artık MİT'in. 3 ay içerisinde istihbarat okulu bu kampüste başlayacak. MİT'in Yenimahelle'de kullandığı 600 dönümlük mevcut kampüste uzun vadede boşaltılacak. Fidan "21.yy vizyonuna uygun yeni ve teknolojik bir üs inşa edeceğiz" diyor.

ELEKTRONİK İSTİHBARAT KÖYÜ KURULACAK


Fidan, yeniden yapılanma çalışmaları içerisinde özellikle elektronik istihbarata büyük kaynak ayırdıklarını anlattı.

Türkiye'de hiçbir kurumun sahip olmadığı teknik imkanları elinde bulunduran GES'in artık MİT'in Elektronik Teknik İstihbarat başkanlığı ile birleştirilmesinin istihbarat kurumuna büyük bir avantaj sağlayacağını söyledi.

Yıl içerisinde GES ile MİT'in imkanları birleştirilecek. Bu arada GES'le ilgili ilk kez bu kadar detaylı bilgi de almış olduk. Gölbaşı'ndaki GES Komutanlığı'nın sadece 2000 dönüm anten tarlası varmış.

Ki buradaki antenlerle dünyanın büyük bir bölümünde izleme, dinleme yapılabiliyor. Fidan uydu görüntüleri ile anlattığı yeni projesine göre toplamda 6 bin dönüm üzerine 'elektronik istihbarat köyü' kurulacak.

Hakan Fidan yaklaşık bir saat süren sunumunda sık sık 21.yy istihbarat dünyasına atıf yaptı. Özellikle elektronik istihbarat ve analiz'in önemine dikkat çekti. Bu aşamada sıklıkla karşılaştıkları bir sorunu da kayda geçirdi.

DİNLEMEDE ESNEKLİK TALEBİ

Fidan'a göre AB ve ABD gibi ülkelerde aslında istihbarat örgütlerinin hem teknik hem de hukuki ayrıcalıkları çok fazla. Dinleme ve izleme ile ilgili mahkeme kararı olmadan bakan yada ilgili bürokratların kararıyla adım atılabildiğini, Türkiye'de ise mahkeme kararı gerektiği bu yüzden yabancı istihbarat örgütleri ile rekabette sorun yaşandığını anlattı. Bu ifadeleri üzerine 'MİT daha fazla dinleme yetkisi mi istiyor?' şeklindeki soruma "Daha fazla dinleme yetkisi değil, esneklik ve rekabet açısından bakmak lazım" karşılığını verdi. Hakan Fidan'a muhtelif konularda sorular sorduk. Özellikle PKK ile görüşmeler, Uludere ve İsrail ile ilgili olanlar hakkında yorum yapmak istemedi. Fakat yorum yok derken bile ne demek istediği anlaşıldı.

PKK ile görüşmelere ilişkin 'bu aşamada bir şey söylemem uygun olmaz' derken 'ortada kes yapıştırla yapılmış bir kayıt var' dedi. (Bu toplantıda ifade etmedi ama istihbarat kulislerinde MİT'in ses mühendislerinin yaptığı çalışmayla kayıt cihazının kimin üzerinde olduğu tespit edildiği bilgisi var.)

KOZİNOĞLU İÇİN YORUM YOK

Kaşif Kozinoğlu'nun ölümü ve İsrail hakkında yorum yapmadı. Sorulara cevap verirken "Kapıcıdan simitçiden sorulan güvenlik soruşturmaları' gibi 'garip ve modası geçmiş tehdit tanımlamalarına girmiyoruz" dedi.

Heron yada Predatör görüntülerinin hiçbir şekilde MİT'e gelmediğini de sorulara verdiği cevaplardan görmüş olduk. Ayrıca MİT-PKK görüşmeleri ile ilgili herhangi yargısal bir sürecin tarafı olmadığını da. Özel hayatı ile ilgili soruları ise "Buraya başladıktan sonra sosyal hayatım kalmadı. İzole edilmiş bir şekilde 16-17 saat çalışıyorum. Teşkilatın yedeği yok, bir hatanız pahalıya patlar. Rüyalarımda bile istihbaratla uğraşıyorum" şeklinde cevapladı.

Adem Yavuz Arslan - Bugün



Bu haber 1,952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,217 µs