En Sıcak Konular

Bulgaristan 'atomla oynuyor!'

5 Ocak 2012 15:41 tsi
Bulgaristan 'atomla oynuyor!' Bulgaristan, Dünyanın en tehlikeli Atom Santrallerinden olan Kozludoy santraline bir reaktör daha kurmayı planlıyor. Burnumuzun dibindeki bu tehlikeye yetkililer dikkat etmelidir.

Tuna nehri kıyısında eski teknoloji ile inşa edilen Kozludoy Atom Santralinde  zaman zaman radyasyon sızıntısı meydana geliyor. 

Geçtiğimiz yıl 26 Nisan'da meydana gelen olayda, reaktörün su ve hava geçirmeyen bölümünde radyasyonlu ksenon (Xe-133) gaz sızıntısının tespit edilmiş ve kapatılmıştı.
Bulgaristan Enerji Bakanlığı'nın, dünyanın en riskli atom santralları arasında gösterilen ve en eski 4 reaktörü Avrupa Birliği'nin baskısı sonucu kapatılan Kozluduy Atom Santrali'ne yeni bir reaktör daha kurmayı planladığı bildirildi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Trayço Traykov, sadece iki reaktörle çalışan Kozluduy Atom Santrali'nde (AEZ) iki yıla kadar yeni bir reaktörün inşaatına başlanabileceğini açıkladı. 

Traykov, Bulgaristan Devlet Televizyonu'na (BNT) yaptığı açıklamada, Belene'de yeni bir Atom Santralı yapılması projesinden vazgeçildiğini hatırlatarak, "Bizim için mantıklı, hesaplı ve akılcı olan Kozluduy'un hazır altyapısını kullanarak yeni reaktörlerle üretim kapasitesini yükseltmektir. Ayrı bir santral kurmaya gerek yok " dedi. 

Bu arada Nükleer Düzenleme Ajansı (AYR), geçen yılın sonunda Kozluduy sahasında gerçekleştirilen stres testlerinin sonuçlarının olumlu olduğunu açıkladı. 

AYR Başkanı Sergey Tzoçev, Kozludoy Atom Santrali'nde deprem ve başka faktörlere yönelik "stres testi " olarak adlandırılan dayanıklılık testlerinin yapıldığını, santralın en üst düzeyde güvenilir durumda olduğunun tespit edildiğini bildirdi. 

Test sonuçlarıyla ilgili hazırlanan 168 sayfalık raporun Avrupa Komisyonu'na (AK) yollandığını kaydeden Tzaçev, santralin faaliyette olan 1000'er megavat kapasiteli 2 reaktörünün güvelik açısından hiç bir risk taşımadığını ileri sürdü. 

Santral, hayli eski teknolojisi nedeniyle ikinci Çernobil vakası olma ihtimali çok yüksek olduğundan dolayı bir süre önce tamamen kapatılmıştı. Ancak Rusya'nın Avrupa'ya verdiği doğalgazı Ukrayna ile çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle kesmesi üzerine ısınma sorunu yaşayan Bulgaristan, dünyanın potansiyel ikinci Çernobil'i kabul edilen, Türkiye'nin burnunun dibindeki nükleer santrali yeniden açma kararı alması düşündürücüdür.


Bu haber 1,369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs