En Sıcak Konular

MUSİAD: 2012 büyüme beklentimiz yüzde 4

5 Ocak 2012 15:34 tsi
MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: '2012 yılı için ülkemiz adına büyümede keskin bir düşüş beklemiyoruz, 2012 büyüme beklentimiz yüzde 4 civarında, İşsizlik oranındaki düşüşün de devam edeceğini ve yüzd

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2012 yılında Türkiye'nin büyüme rakamlarında keskin bir düşüş beklemediklerini söyledi. 

Vardan, Rixos Otel'de düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında, Türkiye'nin 2011 yılındaki ekonomisini ve 2012'deki beklentilerini değerlendirdi. Vardan, ekonominin 2011 yılının ilk 3 çeyreği itibarıyla 8 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü, bunun iş dünyası olarak kendilerini oldukça memnun ettiğini belirtti. 

Geçen yıl piyasalarda süren canlılığın arkasındaki en önemli rolün, oluşan güven ve istikrar ortamı olduğunu ifade eden Vardan, büyümede gerçekleşen bu başarının istihdama da yansımış olmasının ayrıca sevindirici olduğunu kaydetti. 
Mali disiplinin de beklenenden daha iyi bir şekilde performans gösterdiğini anlatan Vardan, ''Şu bilinen bir gerçektir ki, yüksek borç oranı olan ekonomilerin büyümesi imkansızdır'' dedi. 

Konuşmasında MÜSİAD'ın Ekonomik Değerlendirme Anketine de değinen Vardan, ankete katılan üyelerinin yüzde 93'ünün, tek parti iktidarıyla sonuçlanan seçimlerin ülke ekonomisini olumlu yönde etkilediğini belirttiklerini söyledi. 

2011 yılında satışların artıp artmadığına yönelik anket sorusuna üyelerin yüzde 76'sının yurt içi satışlarının artış gösterdiğine yönelik yanıt verdiğini ifade eden Vardan, şöyle konuştu: 
''2011 yılında ihracat yapan üyelerimizin yüzde 57'si yıl içinde ihracat rakamlarında artış olduğunu ifade etmişlerdir. Üyelerimizin aynı yıl yüzde 62,5'unun yeni yatırım yaptıklarını bu ankette tespit ettik. İşletmelerimizin yüzde 76,8'lik bir kısmının da 2011 yılında firmaları bünyesinde yeni istihdam sağladıklarını belirledik.'' 

-2012 beklentileri- 

MÜSİAD üyelerinin bu yıla dair beklentilerini de anlatan Vardan, üye iş adamlarımın 2012 yılının 2011'e göre yüzde 44 oranında daha olumlu, yüzde 31 oranında ise geçen yılla benzer bir yıl geçireceklerini öngördüklerini söyledi. Ankete katılan iş adamlarının yüzde 64,4'ünün 2012'de yeni yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Vardan, ''Bu değerlendirmeler neticesinde 2012 yılı için ülkemiz adına büyümede keskin bir düşüş beklemiyoruz. Yine de özellikle AB ülkelerinde yaşanan sorunlar gibi dış faktörler büyüme performansımızı muhakkak etkileyecektir. 2012 büyüme beklentimizi MÜSİAD olarak yüzde 4 civarında tahmin ediyoruz. Bu büyümeye paralel olarak işsizlik oranındaki düşüşün de devam edeceğini ve yüzde 9-9,5 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz'' diye konuştu. 

Vardan, enflasyonun özellikle gıda fiyatlarının yukarı yönlü muhtemel etkisiyle yükselme trendine devam edeceğini, ancak yılın 2. yarısından itibaren azalarak 2012 yılına yüzde 7 civarında kapatacağını tahmin ettiklerini kaydetti. 
Vardan, MÜSİAD olarak, 2012 yılındaki önerilerini de özetle şu şekilde sıraladı: 

''Mesleki eğitim reformunun hızlandırılarak uygulanması şarttır. Cari açığı oluşturan ara malların ülke içinde üretilmesine yönelik teşvikler verilmesi aciliyet taşımaktadır. Ülkemizde perakende sektöründeki satışa sunulan malların giderek ithal ürünlerden oluştuğunu ve bunun yüksek oranlara çıktığını görmek endişe yaratmaktadır. 

Bu gelişmeye 'dur' diyecek tedbirler almanın gerekliliği ortadadır. Özellikle ihraç mallarında yüksek katma değerli üretim kaçınılmazdır. Özel tüketim harcamalarını düşürmek ve böylelikle iç tasarrufu artırmak amacıyla yapılacak uygulamalar yerinde olacak. Yine de tüketimde aşırı düşüşe sebebiyet verecek kemer sıkma politikalarından kaçınılmalıdır.'' 

aa 


Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,311 µs