En Sıcak Konular

Ekmeğe gizli zam: Gramaj düştü fiyat aynı

5 Ocak 2012 14:32 tsi
Türkiye Fırıncılar Federasyonu, 2012 yılı için ekmek fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı. Federasyon başkanı, fiyat değişmeyecek dedi ama ...

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte yeni düzenlemenin ardından ekmek fiyatında kesinlikle olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi.

Balcı, düzenlediği basın toplantısında, Türk Gıda Kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinin dün Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

GRAMAJI DÜŞTÜ FİYATI DÜŞMEDİ!

Tebliğle ekmekte tuz oranının azaltıldığını, kepek oranının ise artırıldığını bildiren Balcı, tebliğle gramajın da 300 gramdan 250 grama gerilediğini ifade etti.

Ekmek fiyatına da değinen Balcı, kesinlikle ekmek fiyatında olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi.

Balcı, ''Ülkemizde yaklaşık 18-20 aydır ekmeğin azami kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruştur. Bu, gramın düşmesiyle beraber yine 2 lira 85 kuruşu geçmeyecektir'' dedi.

Balcı, fiyata ilişkin bir soru üzerine, ''Ekmeğin kilogram fiyatının ülke genelinde uygulanan 2 lira 85 kuruşun üzerinde olması söz konusu değil. Gramın düşmesiyle birlikte fiyat da ona göre düşmüş olacak. Bugün itibarıyla ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu değil'' diye konuştu.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek düzenlemesine ilişkin genel olarak ekmekte hem fiziksel hem de kimyasal değişikliklerin söz konusu olduğunu belirtirken, ''fakat değişmeyen bir şey varsa ekmeğin damak tadı, kesinlikle değişmiyor'' dedi.

Balcı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin dünkü Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Türkiye genelinde 2012 yılında uygulanacak ekmek gramajı ve ekmek fiyatlarına ilişkin federasyon genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Yeni düzenlemeyle ekmeğin tuz oranının, kül (kepek) oranının ve gramının değiştiğini belirten Balcı, ''Yani genel olarak baktığımızda ekmekte hem fiziksel hem de kimyasal değişiklikler söz konusu, fakat değişmeyen bir şey varsa ekmeğin damak tadı kesinlikle değişmiyor'' dedi.

Daha önce en az 300 gram olan ekmeğin, bu tebliğle 250 gramdan başlayarak 50'şer gram artırılarak, piyasaya sürüleceğini bildiren Balcı, şöyle devam etti:

''300 gramdan 250 grama düşüşle birlikte ekmek çeşidi adı altında meslektaşlarımızı rahatsız edecek şekilde halkımızı kandırmaya yönelik düşük gramajlı ekmek üreterek değişik fiyatlarla vatandaşa satılan ekmekler, bu tebliğle son bulmuş oluyor. Şöyle ki ekmek çeşitlerinin 250 gramdan başlama mecburiyeti getirilmiş oluyor. Ekmek çeşidi adı altında eksik gramajlı ekmek yapmanın yolunu bu tebliğ kapatmış oluyor.''

Tebliğin gramın yanında kül oranının yükseltilmesi de halkın sağlığı açısından önemli. Gerek beyaz tabir ettiğimiz 55 randımanlı ekmekten yapılan ekmek gerekse kepekli ekmek olarak tarif ettiğimiz kepek oranı yüksek ekmek, aynı vitamini ihtiva etmektedir. Fakat bağırsak sistemi, kepek oranı yüksek ekmek lifli olduğu için daha iyi çalışıyor, kepek ekmeği kana da geç karışmasından dolayı tokluk hissini beyaz ekmeğe göre daha fazla veriyor. Sağlık Bakanlığının önerisiyle de ekmekteki kepek oranı 50-55 randımandan, 65 randımana çıkartılmıştır. Bu da ekmekte kepek oranı daha fazla olacaktır demektir. Halk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.''

Ekmekteki tuz oranının, yüzde 1,75'ten yüzde 1,5'e düşürüldüğünü hatırlatan Balcı, genel olarak bakıldığında tebliğin tamamen halkın sağlığına yönelik olduğunu söyledi.

-Kaldırımlarda ekmek dolapları görülmeyecek, manavda, pazarda ekmek satılmayacak-

Sağlıklı ortamlarda üretilen ekmeğin, vatandaşın sofrasına taşınana kadar hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayan Balcı, bu nedenle ekmeklerin kaldırımlardan kaldırılması, ekmeğin ellenmeden seçilmesi gerektiğini daha önce de belirttiklerini anlattı.

Balcı, tebliğ yürürlüğe girdikten sonra kaldırımlarda ekmek dolaplarının görülemeyeceğini söyledi, Market içindeki ekmek dolaplarının vatandaşın ekmeği kolayca elleyebileceği yerde olmayacağına da dikkati çeken Balcı, pazarda, manavda ve buna benzer yerlerde ekmek satışına müsaade edilmeyeceğini kaydetti.

-''Ekmek fiyatında olumsuz değişiklik söz konusu değil''-

Diğer bir konunun da ekmekteki gramın düşmesiyle ekmekteki fiyat konusu olduğuna dikkati çeken Balcı, kesinlikle ekmek fiyatında olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi. Türkiye'de yaklaşık 18-20 aydır ekmeğin azami kilogram fiyatının 2 lira 85 kuruş olduğuna işaret eden Balcı, şunları kaydetti:

''Gramın düşmesiyle beraber ekmeğin kilogram fiyatı yine 2 lira 85 kuruşu geçmeyecek. Bu 250 gramdan başlaması, her vilayette 250 gram ekmek üretilecek anlamına da gelmesin. Vilayetler bölgesel olarak halkımızın talep ettiği gramda ekmek üretmeye devam edecektir. Mesela Karadeniz bölgesinde daha büyük ekmek tüketiliyorsa, orada eğer ekmeğin gramı 350-400 gram ise 250 gramdan başlayacak diye bir mecburiyet yok, ama 250 gramın altında ekmek üretimi olayacak.''

Ekmeğin gramının düşmesinin israf anlamında önemli olduğunu vurgulayan Balcı, 250 gramdan daha az üretilmesinin ise ekmeğin kalitesini azaltacağını söyledi.

Yapılan düzenlemeyi çok olumlu bulduklarını dile getiren Balcı, halk sağlığı ve fırıncı esnafı açısından önemli olan bu tebliğe harfiyen uyulmasında Federasyon'un konunun takipçisi olacağını kaydetti.

Hijyen konusunun tebliğde önem arz ettiğine dikkati çeken Balcı, kendilerinin federasyon olarak her zaman eğitimden yana olduklarını, bu tebliğle birlikte satış noktasında ve taşıma noktasındaki elemanları eğitime alacaklarını bildirdi.

-''Döner ekmekleri kapsamda değil''-

Bir gazetecinin ''döner yediğimiz ekmekler var, küçük ekmekler. Bunlar artık çıkmayacak mı'' sorusu üzerine Balcı, bu tip ekmeklerde sıkıntı olmadığını, tebliğin tamamen satışa arz edilen ekmeği kapsadığını, vatandaşın toplu tüketim yerlerinde veya toplu siparişlerdeki döner ekmekleri, hastaneler için yapılan özel ekmekler gibi satışa arz edilmeyen özel ekmekleri kapsamadığını kaydetti.

Ekmekte herhangi bir zam olmadığının net olarak söylenip söylenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Balcı, ''Ekmeğin kilogram fiyatının ülke genelinde 2 lira 85 kuruş uygulanan fiyatın üzerinde olması söz konusu değil. Gramın düşmesiyle fiyat da ona göre düşmüş olacak. Bugün itibariyle ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu değil'' şeklinde yanıt verdi.

-''Ankara'da ekmek fiyatı 60-70 kuruşa düşecek''-

Ekmek fiyatının ne kadar olacağının sorulması üzerine de Balcı, ''Ankara'da bugün ekmek fiyatları 300 gramı 80 kuruşsa, bu 250 grama düşmesiyle birlikte 60-70 kuruş seviyesine, onu arkadaşlarımız hesaplayacaktır, düşmüş olacaktır. Ama altını çizerek ifade ediyorum ülkemizde 18 aydır kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruştur. Kaç lira olursa olsun, kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruşu geçmeyecektir'' diye konuştu.

Ekmekte kepek oranı arttıkça fiyatta bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık da Balcı, düzenlemeyle normal ekmekteki kepek oranının bir nebze artmış olacağını, ancak kepekle un arasında çok büyük bir fark olmadığı için fiyatta bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

Yeni fiyatın ne zaman yürürlüğe gireceğinin sorulması üzerine de Balcı, grama ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girme tarihinde bir aylık süre olduğunu, tuz ve kepek oranına ilişkin düzenlemeye dönük ise temmuz ayına kadar süre bulunduğunu hatırlattı.

Balcı, ''250 gramdan başlama olayında 1 ay içerisinde herkesin buna uyma zorunluluğu var. Yani gram konusunda 1 ay, tuz ve kepek oranındaki süre temmuz ayına kadar. 250 gram uygulaması, ne zaman uygulamaya giriyorsa fiyat uygulamasının da aynı zaman içerisinde olacak'' diye konuştu.

AA


Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,751 µs