En Sıcak Konular

2012'nin rotası belli oldu

5 Ocak 2012 13:53 tsi
2012'nin rotası belli oldu Orduda asker oranını yüzde 15 azaltmayı planlayan Obama yönetimi, ABD'nin deniz ve hava unsurlarını daha da 'güçlendirerek' yönünü Asya'ya çevirecek...

Dünyadaki gelişmeler, yeni teknolojiler, tehditler ve ekonomik kriz, Amerikan ordusunda yeni bir yapılanma süreci başlattı. Ülkedeki askeri çevreler tarafından daha gerçekçi olarak nitelenen yeni plan çerçevesinde, Obama yönetimi ordusunun kara gücünü önümüzdeki on yıl içinde aşamalı olarak yüzde 10 ile 15 arasında azaltılacak.

Ntv'nin haberine göre, onbinlerce askerin ordudan ayrılması anlamına gelecek dev Pentagon planını ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklaması bekleniyor. Siyasi analistler, kasım ayında başkanlık için yeniden yarışacak Obama'nın orduyu küçültme planının geri tepebileceğini savunuyor. Cumhuriyetçi Parti mensubu politikacılar, daha plan açıklanmadan karşı görüş belirtmeye başladı. Cumhuriyetçiler, Obama'nın orduda tasarruf çerçevesinde asker azaltmasının ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atacağını söylüyor. Obama'nın Pentagon bütçesinde kesintiye gitmesinin silah lobilerini de rahatsız edeceği savunuluyor.

Özellikle Avrupa’da bulunan Amerikan üslerindeki asker sayısının önemli ölçüde azaltılacağı belirtiliyor.

GÜCÜNÜ ASYA'YA KAYDIRACAK

Plan, Amerikan yönetiminin yıllardır devam eden, ‘aynı anda iki cephede savaş kazanan ordu’ stratejisini terketmesi olarak yorumlanıyor.

Stratejik değerlendirmedeki en çarpıcı değişiklik, dünyanın en büyük askeri bütçesine sahip olsa bile, ABD'nin artık aynı anda birden fazla savaşı devam ettirmeye yetecek kadar kara askerine sahip olamayacağı görüşü.

Bu yaklaşım, Savunma Bakanlığı'nın harcamaları açısından, onlarca yıldır geçerli olan "kazan-kazan" stratejisinden belirgin bir uzaklaşmayı gösteriyor. Bunun yerine gündeme gelen "kazan-engelle" yaklaşımı ise ABD'nin, askerleri bir savaşı sürdürürken, bir başka çatışmayı önlemesi veya durdurması demek oluyor.

Bu strateji, yönetimin yeni bir savaşa girişmeden önce kamuoyunun desteğini almasını ve gerekirse yedeklerden ve ulusal muhafız birliklerinden daha fazla yararlanmasını gerektirecek. Libya operasyonlarının bunun için iyi bir örnek olduğu belirtiliyor.

10 YILDA 500 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

Amerikalı yetkililer Libya’nın alanda her zaman kara harekatına gerek olmadığını gösterdiğini kaydediyor. Kara güçleri azaltılırken, özellikle Asya'daki hava ve deniz gücüne daha fazla önem verilecek. Plan ile birlikte Asya'nın öncelikli bölge olacağı belirtiliyor.

Başkan Obama tarafından açıklanacak değişikliklerle, Amerika'nın savunma bütçesinde önümüzdeki 10 yılda 500 milyar dolarlık tasarruf hedefleniyor.



Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs