En Sıcak Konular

Bu koridor cereyan yapar!

18 Haziran 2007 14:38 tsi
Bu koridor cereyan yapar! Türkiye ‘cereyan’da kalacak. Bu sene Kuzey Irak’la uğraşmak zorunda kalan Ankara’nın sorunlar defterine, 2008’de, alakasız görünen bir başka uluslararası sorun nedeniyle Yunanistan eklenecek. Hem de Kanada yüzünden!

PKK terörü ve Kuzey Irak'a konsanter olmuş Türkiye, bir yandan seçimleri beklerken, hemen ardından bir başka “koridorun” derdine düşecek gibi. Üstelik bu sorun bizimle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir başka meseleye dayanıyor.

Yunanistan’la sorunlu kara ve hava sahası dosyası uzun süredir “dondurulmuş” durumda. Elbette en önemli nedeni bir süre önce Ankara’nın keskin dişlerini göstermiş olmasına dayanıyor.

Fakan Atina için mesele bir türlü sindirilemediğinden, üstüne Washington ile Kanada arasında “benzer” bir durum hasıl olduğundan seçimlerden sonra ama 2008’e sarkacak zamanlamayla yeni bir “kriz adayımız” olacağa benziyor.

Kanada ne alaka?

Dünyada “it dalaşı” olarak tabir edilen ve havada iki ülkenrin savaş uçaklarının tehlikeli manevralarla birbirine gövde gösterisi yaptığı tehlikeli oyunun en yoğun arenalarından biri, belki de birinisi Ege.

Bu sene içinde Türk ve Yunan savaş uçaklarının it dalaşı tanımına girmeyen ama taciz saylabilecek olay sayısı 214'e ulaşmış durumda. Yani neredeyse her 1.5 günde bir.

Bu çekişmenin nedeni elbette yeni değil. Yunanistan karasularını 6 mil, hava sahasını ise 10 mil kabul ediyor. Bu hal bile zaten Türkiye’nin haklılığını gösteren bir yaklaşım. Çünkü uluslararası hukuk, deniz ve havadaki sınırların çakışmasını doğal sayıyor.

İşte bu nedenle Türkiye Yunanistan'ın hava sahasını 6 mil kabul ediyor Böylece ortaya yaklaşık 4 millik tartışmalı bir alan çıkıyor. 2005 yılında Türkiye bu meseleyi Savaş nedeni saydığını açıklamıştı.

O günden sonra Atina iddilarını geri almadı ama konuyu da tehlikeli sulardan uzak tuttu. Şimdi bir başka sıcak mesele gerginliği yükseltecek bir motivasyon yaratabilir Yunanistan açısından.

Sebebi şu, Beyaz Saray Senato'ya BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni onaylama çağrısı yaptı. Nedenleri içinde Ege meselesi bulunmuyor. Washington’un sıkıntısı başka. 

Fırsat dalaşı...

ABD Kanada arasında Beauford Denizi'nde bir ihtilaf bulunuyor. Kanada bu denizin tkendi egemenliğinde olduğunu söylüyor. ABD ise en azından bir kısmında

İşte Yunanistan bahis konusu sözleşmenin ABD’nin elini güçlendirmekle birlikte, benzer konularda  “pasif” tutum almasına neden olacağını düşünüyor. Öyle ki bugüne kadar Ege meselesinde Ankara’ya daha yakın duran ABD’nin en azından “tarafsız” posizyona geleceğini hesap ediyor.

Gerçekten bu hal “komşu”ya hukuki bir menfaat sağlar mı çok şüpheli ama, herşeyin huzurlu gittiği günlerde bile Ege’de sorun çıkarmayı seven Atina, bu gelişmeyi arkaladığını sanarak tacizlerini gerçek “it dalaş”larına çevirebilir, sayısını kriz çıkartacak kadar yükseltebilir.

Bu da Ankara açısından yeni bir gerilim koridorunun açılması, “cereyan” da kalma duygusu oluşturabilir. Bugün için böyle bir sorun bulunmamakla birlikte, bugünden önlem almakta yarar olabilir.



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,825 µs