En Sıcak Konular

Tolon'un talebine red

5 Ocak 2012 13:13 tsi
Ergenekon davasının sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, delil CD'leriyle ilgili sorulara itiraz etti. Tolon'un avukatları da, delil CD'leriyle ilgili soru yöneltilmemesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise, delillerin değerlendirilmesi aşamasına gelinmediğini, delillerin kabulüne mahkemenin karar vereceğini belirterek, avukatların bu konudaki itirazlarını reddetti.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının 145. duruşmasında; Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, İbrahim Şahin ve Fatih Hilmioğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Muhterem Balcı ve Emin Şirin hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Mehmet Haberal ile Levent Ersöz ve Oda TV davasından tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük ise duruşmaya katılmadı.

Çapraz sorgusuna başlanan Hurşit Tolon, 17, 18 ve 21 Kasım 2011 tarihlerindeki duruşma tutanaklarında maddi hataların bulunduğunu öne sürerek, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için bu konuları düzeltmek istediğini söyledi. Bu duruşmalardaki bazı ifadelerine açıklık getiren Tolon'nun daha sonra çapraz sorgusuna geçildi.

Savcı Pekgüzel, Hurşit Tolon'a, oğlu Ali Tolga Tolon'un ikamet adresinde ele geçirilen Elba marka CD'lerde geçen dokümanlara ilişkin sorular yöneltti. Ancak Tolon, bu CD'lerin arama tutanaklarında yer almadığını söyleyerek, "Dört adreste benimle ilgili yapılan aramalarda 129 adet CD alındığı tutanaklara yansıdı. Avukatıma 11 adet CD iade edildi. Geriye 18 CD kalması gerekirken adli emanette 21 adet CD olduğu belirtiliyor. Bu bahsettiğiniz Elba marka CD'lerin benimle bir ilgisi yok. Benden çıktığına dair bir tutanak gösteremezsiniz bana." dedi. Tolon, bu nedenle Elba marka CD'lere ilişkin soruların tamamına itiraz etti.

Hurşit Tolon'un avukatları İlkay Sezer ve Dilek Helvacı da, "Biz geçmiş dönemde CD'ler üzerinde bilirkişi raporu düzenlenmesini istedik. Mahkeme naip hakim tayin ederek bilirkişi raporu düzenletti. Raporda. CD'lerin ilk alındığındaki 'hash' değerleri ile bize verilen CD'lerin 'hash' değerleri arasında farklılıklar olduğunu belirtti. Bu nedenle bu CD'lere ilişkin soru sorulmamasını talep ediyoruz." dediler.

Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise delillerin değerlendirilmesi aşamasına gelinmediğini, delillerin kabulüne mahkemenin karar vereceğini belirterek avukatların bu konudaki itirazlarını reddetti.

Savcı Pekgüzel, "Soruşturma aşamasında emniyette gözaltında bulunduğunuz sırada dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Büyükanıt ile ilgili bir belgenin size geldiğini söylemişsiniz. Bu belgeyi nasıl arşivlediniz ve evinize neden götürdünüz?" diye sordu. Belgenin kendisine üzerinde 'Hurşit Tolon' yazılı bir zarf ile geldiğini söyleyen Tolon, kimin gönderdiğini bilmediğini ifade etti. Polislere, sarı ve kirli olan belgeyi Ege Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde kendisine gönderildiğini hatırladığı şeklinde ifade verdiğini belirten Tolon, "Gelen belgeler karargahla ilgili olduğunda karargah arşivine kalkar. Ancak bu belge benim şahsıma gönderilmişti. Bu nedenle karargah arşivine kaldırmadım. Hatta belge geldiğinde Yaşar Büyükanıt'ı arayarak 'Ne o komutanım, sizinle ilgili hastane raporları artık bana mı geliyor?' diye sordum. O da kendisi hakkında internette o kadar belgenin dolaştığını hayal bile edemeyeceğimi söyledi. Bu belge, 1, Ordu Komutanı olduğumda eski makam odamdaki bütün eşyalarımla birlikte kolilenerek evime gönderilmek istendi. Ben de bir sene sonra emekli olacağımı belirterek evime gönderilmesini istedim." diye cevap verdi.

Sanık Tolon, Savcı Pekgüzel'in sorduğu iki telefon numarasının, 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde özel kaleminde bulunan telefonlar olduğunu söyledi. Savcı Pekgüzel, bu telefon numaralarının, Atatürkçü Düşünce Derneğinde yapılan aramalarda ele geçirildiğini ve karşısında da Hurşit Tolon yazdığını söyledi. Savcı Pekgüzel bu iki telefon numarasından Ergenekon ana davası sanıklarından Muzaffer Tekin ve Veli Küçük ile görüşmeler yapıldığını ifade etti. Pekgüzel, "Ayrıca Ümraniye'de ele geçirilen 27 el bombasının üzerinde parmak izi bulunan Oktay Yıldırım ile de 3 görüşme yapıldığı görülüyor." diye hatırlattı. Savcı Pekgüzel'in, bu görüşmelerin özellikle geç saatlerde yapıldığı bilgisini vermesinin ardından sanık Tolon, bu görüşmelerin kendisi ile bir ilgisi bulunmadığını ileri sürdü.

Savcı Pekgüzel'in sorusu üzerine sanık Tolon, Ergenekon ana davası sanıklarından Kemal Kerinçsiz ile Sevgi Erenerol'ü tanımadığını söyledi. Bunun üzerine Savcı Pekgüzel, Ulusal kanalda yayınlanan ve Ankara Tandoğan'da toplanılıp Anıtkabir'e yürünen bir mitinge dair haberin görüntülerini izlettirdi. Görüntüde Erenerol ve Kerinçsiz'in de görüldüğünü belirterek "Bu görüntülerde siz de varsınız. Tanımadığınızı söylüyorsunuz." hatırlatmasını yaptı. Bunun üzerine Tolon'un avukatı Dilek Helvacı, davanın iddianamesine ilişkin delil klasörlerinde böyle bir CD'nin bulunmadığını belirterek soruya itiraz ettiklerini söyledi. Bu itirazın mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından Tolon, haberdeki spiker sunumunun yanlış olduğunu ifade ederek, "Hiçbir zaman bir platformun yürütme kurulu başkanlığını üstlenmedim. Danışmanlıklarını yaptım." dedi

Öte yandan Tolon, görüntülere dayanarak Savcı Pekgüzel'in, ana dava sanıklarından Erenerol ve Kerinçsiz'i tekrar sorması üzerine "Ben onları tanımıyorum, görmedim, tanışmadım." cevabını verdi.

cihan


Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,478 µs