En Sıcak Konular

Rusça konuşulsun mu?

5 Ocak 2012 12:49 tsi
Baltık Cumhuriyetlerinden Letonya'da Rusça'nın ikinci dil olması tartışmasında son sözü halk söyleyecek. Rusça'nın konuşulup konuşulmayacağına halk referandumla karar verecek.

Letonya nüfusunun yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturan Rus, Ukrayna ve Belarus kökenli vatandaşların Rusçanın ülkede ikinci resmi dil olması talebi parlamento tarafından reddedilince bu konudaki nihai karar referandumla verilecek.

100 üyeli Letonya parlamentosunda 60 parlamenter Rusçanın ülkede ikinci resmi dil olmasına karşı çıkmıştı.

Bunun ardından da anadili Rusça olan Letonya vatandaşlarından oluşan iki yüz bin imzalı bir dilekçeyle konu referanduma taşındı.

Baltık Cumhuriyetlerinin Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının ardından Letonya'da yaşayan yüz binlerce Rus asıllı Sovyet vatandaşlığını kaybetmiş, ancak Letonya vatandaşı da olamamıştı.

Çünkü Letonya devleti, ulusal kültürü ve kurumları geliştirme adına Letonya vatandaşlığı alabilmek için Letonyaca bilmeyi de zorunlu kılmıştı.

Tüm resmi kurumlarında sadece Letonyacanın konuşulduğu ülkede alışverişlerde bile Rusçanın konuşulmaması için bir zamanlar "Lisan polisleri" görev yapmış ve bu konu Avrupa Birliği tarafından da eleştirilmişti.

Rus azınlığın haklarını korumak için ortaya çıkan "Uyum Partisi" yıllardır süren çalışmalarının bir sonucu olarak Rusça konusunu referanduma götürmeyi başardı.

Uyum Partisi sözcüleri, yüzyıllardır Baltık Cumhuriyetlerinde Rus azınlığın da Letonya'yı kendi memleketi olarak gördüğünü, ancak kendi dilini konuşmakta ve kendi kültürünü yaşatmakta da kararlı olduklarını vurguluyorlar.

18 Şubat'ta gerçekleşecek olan referandumda, Rusçanın Letonya'da ikinci resmi dil olabilmesi için oylamaya katılanların yarısının "evet" oyu vermesi gerekiyor.

bbc



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs