En Sıcak Konular

ABD, Çin'i İran yaptırımına ikna peşinde

5 Ocak 2012 12:15 tsi
ABD, Çin'i İran yaptırımına ikna peşinde ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın ziyareti, ABD'nin İran'ın petrol gelirini azaltma çabalarını hızlandırmada ve bu ülkeyi nükleer silah programından vazgeçmeye zorlamada son adım olarak değerlendiriliyor.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, gelecek hafta Çin ve Japonya'yı ziyaret edecek.
Geithner'ın ziyareti sırasında İran'a yönelik ABD yaptırımları ve küresel ekonominin durumunun değerlendirilmesi bekleniyor.

Hazine Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, Geithner gelecek hafta salı günü Çin Başbakan Yardımcısı Vang Çişan ve çarşamba günü Çin Başbakanı Ven Ciabao ile görüşecek. Perşembe günü Japonya'ya geçecek Geithner, Başbakan Yoshihiko Noda ve Maliye Bakanı Jun Azumi ile biraraya gelecek.

Geithner'ın ziyareti, ABD'nin İran'ın petrol gelirini azaltma çabalarını hızlandırmada ve bu ülkeyi nükleer silah programından vazgeçmeye zorlamada son adım olarak değerlendiriliyor. ABD yönetimi aynı zamanda küresel ekonomi için tehdit oluşturabilecek petrol fiyatlarındaki yükselişten kaçınmak da istiyor.

Hazine Bakanlığı, Geithner'ın, ''İran Merkez Bankası'nı hedef alan finansal önlemler dahil, İran hükümeti üzerindeki baskıyı artırmak için bölgedeki uluslararası ortaklarıyla devam eden eşgüdümü görüşeceğini'' belirtti.

ABD Başkanı Obama, Batı'nın, nükleer programı nedeniyle Tahran yönetimine yönelik baskılarına destek olarak geçen hafta cumartesi günü İran Merkez Bankası ile iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı imzalamıştı.

Uzmanlar, İran petrolünün 1 numaralı müşterisi Çin'in, bu yeni yasayla fikrini değiştirmesini mümkün görmüyorlar. Çin Dışişleri Bakanlığı dün Pekin yönetiminin ABD önderliğinde İran'a tek yanlı yaptırımlara karşı olduğunu açıkladı.

ABD'nin finansal yaptırımları sıkılaştırma çabalarına ilaveten İran, Avrupa Birliğinin (AB) petrolüne ambargo koyma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. AB'li diplomatlara göre, İran'ın petrolünün ithal edilmesine yasak konulmasında ön anlaşmaya varıldı.

İran yönetimi, petrolüne yaptırım uygulanması durumunda dünya petrolünün yüzde 40'ının taşındığı Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceği uyarısında bulunmuştu.

Geithner, Asya ziyareti sırasında küresel ekonomik büyümeyi ilerletme politikalarını ve küresel ticarette eşit koşulları oluşturma çabalarını da görüşecek.

ABD yönetimi Çin para birimi yuanın değerinin düşük olmasının uluslararası rekabette bu ülkeye avantaj sağladığını savunuyor.

Ancak ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta bir kez daha Çin'i döviz manipülatörü olarak damgalamaktan uzak durmuş ve bu ülkeyi döviz kuru reformlarını yapmada yeteri kadar hızlı hareket etmemekle eleştirmişti.

Bakanlık ayrıca Japonya'yı para birimi yenin yükselişini durdurmak için döviz piyasasına müdahil olduğu gerekçesiyle paylamış ve Güney Kore'yi bu tür müdahalelere daha az başvurması yönünde uyarmıştı.

Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,284 µs