En Sıcak Konular

Bugün seçim olsa...

5 Ocak 2012 12:02 tsi
Uludere'de yaşanan hazin olay, hükümetin politikaları ve genel gidişat üzerinde nasıl bir etki yapar?

Yasin Doğan*

Uludere'de yaşanan hazin olay, hükümetin politikaları ve genel gidişat üzerinde nasıl bir etki yapar? Terörle mücadele ve güvenlik politikaları bu olaydan nasıl etkilenir? PKK'nın gayretleri, devletin mücadele azmini kırmaya, güvenlik güçlerinin motivasyonunu azaltmaya yönelik...

BDP ise son dönemde yaşadığı tıkanıklığı ve çaresizliği bu olay üzerinden aşmaya çalışıyor. Malum ne KCK operasyonları, ne Türkiye kırsalı ve Kuzey Irak'ta gerçekleşen operasyonlar sonrasında BDP arzu ettiği halk desteğini bulamamıştı. Uludere olayı, adeta can simidi gibi böyle bir istismar alanı açmış oldu. Hükümetin ortaya koyduğu çalışmalar, Van depreminin ardından istismara yeltenen BDP'nin çabaları boşa çıkarmıştı. Uludere'de de bu çabalar boşa çıkacaktır...

Hükümetin güvenlik politikalarından vazgeçmesi veya mücadeleyi gevşetmesi sözkonusu olmayacaktır. Nitekim Başbakan Erdoğan grup konuşmasında operasyonların aynı kararlılıkla süreceğinin sinyalini verdi. Düne kadar korucuları 'hain ve işbirlikçi' olarak aşağılayan PKK'nın bu talihsiz olay üzerinden kendisine destek üretebilmesi mümkün görünmemektedir.

Hükümet, son dönemde izlediği politikalarla halkın desteğini arkasına almış durumdadır. Nitekim Aralık'ın ikinci yarısında yapılan anketler de bunu ortaya koymaktadır.

ANAR'ın 17-25 Aralık'ta 26 şehirde 5193 denek üzerinde gerçekleştirdiği anketin sonuçları, güvenlik politikalarına yönelik büyük bir halk desteği olduğunu göstermektedir.

Anket sonuçları partilerin oy oranlarını şu şekilde yansıtmaktadır: AK Parti yüzde 53.7, CHP yüzde 23.4, MHP yüzde 12.9, BDP yüzde 6, diğer yüzde 4.1. AK Parti'nin Güneydoğu'daki oyu yüzde 51.3 iken BDP'nin yüzde 34.1'dir. Orta Doğa Anadolu'da ise AK Parti yüzde 52.5, BDP yüzde 33.7 oy oranlarında görünmektedir.

Hükümetin uyguladığı politika ve hizmetlerde 'Sağlık' ile 'Ulaşım' ve 'eğitim' ilk sıralardaki yerini korurken, son sıralarda kalan 'terörle mücadele' ortaya konulan başarılı operasyonlar neticesinde üç dört sıra yükselerek 'daha başarılı' bulunur hale gelmiştir.

Hükümetin genel başarı puanı da Aralık ayı içinde yükselmiş yüzde 59.7'ye ulaşmıştır.

Hükümetin deprem sonrası Van'a en hızlı şekilde müdahale etmekte ve yardımları ulaştırmakta olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 66.4'tür. Deneklerin yüzde 65.2'si hükümetin deprem sonrası oluşan sıkıntıları çözmek için gerekenleri yapmakta başarılı olduğunu düşünmektedir. 'Afet durumlarına müdahale ve yardım konusunda devlet geçmiş yıllara göre daha hazırlıklıdır' kanaatini paylaşanların oranı yüzde 69.1'dir.

Dersim tartışmalarında kamuoyunun Erdoğan'ın tavrını olumlu bulduğu, Kılıçdaroğlu'nun tutumunu ise eleştirdiği anlaşılıyor. Başbakan'ın Dersim'de yaşananlar sebebiyle özür dilemesini destekleyenlerin oranı yüzde 41.2, yanlış bulanların oranı yüzde 28.4. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dersim hakkındaki tutumunun doğru olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 19.9, Kılıçdaroğlu'nun yanlış yaptığı düşünenlerin oranı yüzde 42.3. Dersim konusunda CHP'nin tabanı ile yönetimi arasındaki hissiyat farklılığı bariz şekilde görünüyor. Dersim çatlağı bir yönüyle CHP'deki liderlik sorununu da derinleştirmiş durumda. CHP'nin Kılıçdaroğlu'nun yerine yeni bir genel başkana ihtiyacı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 55, ihtiyaç yoktur diyenlerin oranı yüzde 26.9. CHP seçmeninin bile yüzde 37.8'i böyle bir ihtiyaç olduğuna inanıyor.

KCK operasyonları konusunda da hükümetin duruşuna yönelik ciddi bir kamuoyu desteği oluştuğu anlaşılıyor. KCK'nın masum bir yapılanma olmadığı ve terör örgütünün parçası olduğu kanaatini taşıyanların oranı yüzde 62'dir, sadece yüzde 15.9 bu kanaati paylaşmamakta veya yürütülen operasyonları eleştirmektedir.

Yeni Anayasa konusunda da ANAR'ın anketine göre yüksek bir beklenti var. Türkiye'nin sivillerin eliyle yapılmış yeni bir anayasa ihtiyacı var mı sorusunun cevabı şöyle: Evet yüzde 65.7, hayır yüzde 20.1. Evet oranı AK Partili seçmende yüzde 66.3, CHP'li seçmende yüzde 61.5, MHP'li seçmende yüzde 62.7. Tüm partilerin seçmenleri yeni anayasa konusunda beklenti içinde. Parti yönetimlerinin bu beklentiyi karşılıksız bırakmaması, bu inancı boşa çıkarmaması büyük önem taşıyor.

2011'in son anketindeki sonuçlar 2012'deki genel gidişata da ışık tutacaktır.

* Yeni Şafak



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,182 µs