En Sıcak Konular

Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilecek

5 Ocak 2012 11:51 tsi
Hükümet eğitimde iki önemli adım atmaya hazırlanıyor. Zorunlu eğitim 12 yıl olacak, katsayı adaletsizliği de yasayla ortadan kaldırılacak. Hedef mesleki eğitimi artırmak.

AK Parti, eğitim sistemine köklü reform getirecek paketi tamamlamak üzere. Zorunlu eğitim 12 yıla çıkacak, YÖK Kanunu’nun 45.maddesi değiştirilerek, üniversiteye girişteki katsayının eşit uygulanması yasalaşacak. AK Parti, eğitimde iki önemli adım atmaya hazırlanıyor. Üniversiteye girişte meslek lisesi mezunlarına yönelik uygulanan katsayı adaletsizliğini kaldırmaya yönelik yasal düzenleme yapılacak. AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması uygulaması da hayata geçiriliyor. Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilecek. Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan son MYK toplantısında eğitim alanındaki düzenlemeler masaya yatırıldı.


YASADAN ÇIKARTILACAK

Meslek lisesi mezunlarına yönelik uygulanan katsayı adaletsizliğinin giderilmesine yönelik olarak YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılacak. YÖK Kanunu’nun 45. maddesinde yer alan “Yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçiminde, adayların ortaöğretim süresindeki başarıları Yükseköğretim Kurulu’nun uygun göreceği şekilde Öğrenci Seçme ve YerleştirmeMerkezi tarafından geliştirilecek bir yöntemle ek bir puan olarak tespit edilir ve yükseköğretim kurumlarına giriş sınav puanlarına eklenir” düzenlemesi kaldırılacak ve üniversiteye girişteki katsayının eşit olarak uygulanması yasal hale getirilecek.

YÖK KALDIRDI AMA...

YÖK Genel Kurulu, 1 Aralık 2011 tarihinde yaptığı toplantıda üniversite sınavındaki girişteki katsayının bütün adaylar için 0,12 olarak uygulanmasına karar vermişti. Ancak, YÖK’ün bu kararı aleyhineDanıştay’da iptal davası açıldığına dikkat çekiliyor. YÖK Kanunu’nun 45. maddesinde yapılacak değişiklikle katsayı adaletsizliğini yasal dayanağı ortadan kaldırılacak. AK Parti’nin, seçim beyannamesinde yer alan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasına yönelik düzenlemeyi de hayata geçiriyor. Meclis tatile girmeden önce zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak.

4+4+4 SİSTEMİ GELECEK

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması ile birlikte 5+3 olarak uygulanan zorunlu eğitim sistemi 4+4+4 olarak uygulanacak. İlköğretimin 4. sınıfından sonra öğrenciler yönlendirmeli eğitime tabi tutulacak. İlköğretimin 4. sınıfından sonra öğrenciler yeteneklerine göre mesleki eğitime yönlendirilecek.

Hedef mesleki eğitimi artırmak

AK Parti, mesleki eğitimde yönlendirmeli sisteme geçerek mesleki eğitimi hem sayı hem de kalite olarak artırmayı hedefliyor. Sekiz yılık kesintisiz eğitime geçilmesi ile birlikte meslek lisesine gidenlerin oranı yüzde 70’tenyüzde 30’a düşmüştü. AK Parti, hem katsayıyı kaldırmak hem de mesleki eğitimde yönlendirmeyi getirmekle mesleki eğitime gidenlerin oranlarını yüzde 70’e çıkartmayı amaçlıyor.

BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,378 µs