En Sıcak Konular

Fakir ülkelere yardım paketi geliyor

5 Ocak 2012 11:46 tsi
En az gelişmiş ülkelere yönelik olarak Türkiye tarafından hazırlanan ekonomik ve teknik işbirliği paketi açıklandı.

Başbakanlığın, ''En az gelişmiş ülkelere yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketi''ne ilişkin genelgesinde ''Paketin hayata geçirilmesi ile Türkiye'nin uluslararası alandaki etkinliğinin artması ve özellikle Afrika ülkeleriyle ilişkilerin büyük bir ivme kazanmasının öngörüldüğü'' belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgede, Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) 4. Konferansının 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul'da düzenlendiği hatırlatılarak, bu konferansta söz konusu ülkelere yönelik olarak Türkiye tarafından hazırlanan ekonomik ve teknik işbirliği paketinin açıklandığı ifade edildi.

Paketin hayata geçirilmesine ilişkin çalışmaların Dışişleri Bakanlığı'nın eşgüdümünde ve pakette yer alan bakanlık, kurum ve kuruluşların katkı ve katılımlarıyla sürdürüleceği kaydedilen genelgede, bu kapsamda hazırlanarak teklif edilen projelerin uygulanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli kaynak tahsisinin yapılacağı bildirildi.

Genelgede, şu ifadelere yer verildi:

''Dünya siyasetinde önemi ve görünürlüğü giderek artan ülkemizin, paketin hayata geçirilmesi ile uluslararası alandaki etkinliğinin artması ve özellikle Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin büyük bir ivme kazanması öngörülmektedir. EAGÜ'lere yönelik bu girişim, ülkemizin çok yönlü ve aktif dış politika yaklaşımı ve küresel meselelerde daha çok söz sahibi olma iradesinin somut bir yansımasını oluşturmaktadır.''

Siyasi öncelikleri Dışişleri Bakanlığı belirleyecek

Paketin uygulanması aşamasında siyasi öncelikler ve öncelikli işbirliği alanlarının; genel dış politika, Afrika stratejisi, uluslararası kuruluş ve diğer ülkelerle ilişkiler esas alınarak Dışişleri Bakanlığınca belirleneceği ifade edilen genelgede, paket dahilinde hazırlanacak proje tekliflerinin, Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığına sunulacağı belirtildi.

Proje tekliflerinin, Türkiye'nin proje konusu ülkelere yönelik siyasi öncelikleri bakımından Dışişleri Bakanlığınca, teknik içerikleri açısından da TİKA Başkanlığınca, ilgili kurumlarla istişare edilerek değerlendirileceği bildirilen genelgede, ''Bu şekilde değerlendirilerek onaylanan projelerin TİKA ve proje sorumlusu kurumlarca uygulamaya konulacağına'' dikkat çekildi.

Pakette yer alan unsurların büyük ölçüde teknik proje uygulamaları olacağı dikkate alınarak, paket dahilindeki projelerin bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde, proje konusu ülkelerde uygulanmasının takip ve koordinasyonunun sorumlu teknik koordinatör kurum olarak TİKA Başkanlığı tarafından yerine getirileceği duyurulan genelgede şu bilgilere yer verildi:

''Paketin uygulanmasının genel olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla; Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda, pakette yer alan bakanlık, kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla düzenli aralıklarla toplantılar yapılacaktır.

Paketin uygulamaya konulmasında; bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarınca ülkemizin öncelikleri esas alınarak, BM ihtisas kuruluşları ve diğer uluslararası uzman kuruluşlarla işbirliğinde bulunulması önem taşımaktadır. Bu kapsamda, İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye EAGÜ'lere yönelik olarak geliştirilen projelerde İİT ile işbirliği imkanları da değerlendirilecektir.

EAGÜ'lere yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketinin uygulanmasında sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek birlikleri ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca gereken destek ve katkı sağlanacaktır.''

AA



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,742 µs