En Sıcak Konular

İsrail için daha iyisi Şam'da kayısı!

18 Haziran 2007 14:24 tsi
İsrail için daha iyisi Şam'da kayısı! Filistin'de ilginç gelişmeler oluyor. Hamas-El-Fetih gerilimi had safhada... Peki, bu ne anlama geliyor? Ceyda Karan "İsrail için daha iyisi Şam'da kayısı!" diyor!

Radikal'den Ceyda Karan'ın yazısı:

Hamasistan... İsrail için daha iyisi Şam'da kayısı

Bakmayın siz birbirinin gırtlağına sarılmış Filistinliler için dökülen timsah gözyaşlarına. Yahut da 'Eyvah, Gazze'de İslami Hamasistan doğuyor' diye feryat edenlere. 40 yıldır 'Filistin sorununu' salt diline dolamışlar için işler tıkırında. Hatta şu günlerde Gazze Şeridi'nde cereyan edenler için 'sonun başlangıcı' desek öyle fazla ileri gitmiş sayılmayız. Önce Hamasistan, Fetihistan, sonrası Allah kerim!
2006 Ocak'ında Batılıları bile şaşırtan demokratik ve adil seçimlerle iktidara gelmesine rağmen, çağımızda estirilen İslamofobi icabı, İsrail, ABD ve AB tecridini bir türlü kıramayan Hamas, kanaatimce fena halde tufaya düştü. Bush yönetiminin aylardır İsrail ile Mısır aracılığıyla para ve silah akıttığı Fetih'in yaklaşan darbesine karşı 'önleyici savaşa' girişip, Gazze'yi topyekûn ele geçirmek zorunda kaldı. Oysa yaşananların Hamas'ın hiç de işine gelmediğini görmek için derin analizlere gerek yok. Bir düşünelim, Hamas'ın iki ay önce Suudilerin arabuluculuğunda Fetih'le zorla kurduğu birlik hükümetini bozacak şekilde Gazze'yi ele geçirmesi nelere yol açabilir?

Her şeyden önce yolsuz Fetih yönetimlerinden bıkmış Filistinlilerin iki yıl önce tercihi olan Hamas, uluslararası tecrit yüzünden hiçbir icraat yapamadı. İşte tam da Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri, ABD ve İsrail'in itirazlarına aldırmadan kesenin ağzını açmak üzereyken Gazze zaptı geldi. Bundan sonrasını kestirmek zor değil. Uluslararası toplumun mali desteğiyle ihya olacak Mahmud Abbas'lı Fetih, Batı Şeria'ya daha rahat hükmedecek. Hem düşünün, karizma yoksunu, liderlik vasıflarından payını hiç almamış Abbas'la İsrail ve ABD'nin anlaşması da ne kolay olur. 1.5 milyonluk beslenmesi gereken bir nüfusun doluştuğu Gazze için ufukta görünen ise öncelikle dramatik bir tecrit olacak. Bugüne kadar İran'dan paralanan, bir şekilde Mısır kanalıyla da silah tedarik edebilen Hamas içinse artık bir yanda roket saldırılarıyla fazla çileden çıkarırsa askeri operasyondan kaçınmayacak bir İsrail, diğer yanda da Müslüman Kardeşler yüzünden kendisine diş bileyen bir Mısır bulunacak. Bir de İsrail'in istediği Mısır-Gazze sınırına barış gücü meselesi var ki, buna hangi memleket asker verir, işte orası meçhul.

Ama ben en çok da 'Gazze ve Batı Şeria bölündü' şeklindeki müthiş tespiti pek tuhaf buluyorum.
İsrail kendisine pahalıya patlayan Gazze'deki yerleşimleri iki yıl önce boşalttıktan sonra bu küçük sahil şeridini sıkı abluka altında tuttu. Ve İsrail politikaları zaten daha önce de coğrafi anlamda kopuk olan Gazze ile Batı Şeria'yı ayırmaya dayanıyordu. Düşünün, yıllardır Filistinli politikacılar video konferans aracılığıyla toplanabiliyordu. İsrail'in bu konudaki politikalarının bir zemini de yok değil hani. Gazze coğrafi, tarihsel ve kültürel olarak Mısır'a, Batı Şeria da Ürdün'e daha yakın.
Olup bitenlerin zamanlaması doğrusu çok ilginç. Hani tam da sürekli artan Filistinli Arap nüfus karşısında İsrailli yetkililer en büyük dertlerinin demografik tehdit olduğunu söylerken, Filistin'de bölünmüşlük ortaya çıkıveriyor. Yoksa, Filistinlileri 'devlet, devlet' diye kandırıp, nihayetinde Gazze'yi Mısır'a, Batı Şeria'yı da işgali filan tam bitirmeden Arap nüfusun yoğun kaldığı yerler itibarıyla Ürdün'e pazarlama planı mı devreye sokuldu? ABD'deki İsrail lobisinin has adamı Daniel Pipes, İsrailli yetkililerin Arafat'ın Kasım 2004'te ölümünden beri Filistin'in bölünmesi öngörüsünde bulunduğunu belirtip şu manidar yorumu yapıyor: "İki Filistin, Filistin milliyetçiliği nosyonunun altını oyacak ve Filistin milliyetçiliğine dair uluslararası mite zarar verecektir. Hamasistan ve Fetihistan'ın mevcudiyetiyle Filistinlilerin İsrail'i ortadan kaldırma gücü azalacaktır."

Velhasıl, İsrail için durum hani derler ya 'Bundan iyisi, Şam'da kayısı' görünüyor.

Arafat ise mezarında ters dönmüş olsa gerek!



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,742 µs