En Sıcak Konular

15 milyon buzdolabı toplatılacak

4 Ocak 2012 22:59 tsi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Enerji Verimliliği Haftasında, Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği İçin Verimli İşbirliği” konulu toplatıya katıldı.

Toplantıda konuşan Taner Yıldız, 1990 yılına göre buzdolabında yüzde 75, çamaşır makinalarında 1985’te çıkanlara göre yüzde 75 bir tasarufu öngördüklerini açıkladı. Üretim kapasitesi 20 milyon civarında olan Türkiye’nin değiştirmemiz gereken 10 milyon hedefinin olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “Biz bunu sıkıştırılmış üretimle beraber devetle milletin el ele olacağı bir kampanya yapacağız. Bu kampanyaya başbakanımız da önderlik edecek.”dedi.

Beyaz eşyada enerji verimlilği için yapılan toplantıya, BESD Başkanı Özcan Aydilek, Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, BSH İcra Kurulu Üyesi Ronald Grunberg, Vestel VFO Ömer Yüngül, Indesit Satış Direktörü Turgay Dağ katıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Beyaz Eşya Üreticileri (Türk-Besd) Başkanı Özcan aydınlık, Türkiye’de eski model 15 milyon buz dolabını toplanmasının ülkemze enerji verimliliğine kazandıracağı hususlar üzerinde durdu.Özcan Aydınlık, 15 milyon buzdolabının enerji verimliliği daha fazla olan A sınıfı buzdolapları ile değiştirilmesiyle Türkiye’nin her yıl 2 Keban Barajı'nın ürettiği enerjiyi tasaruf edeceğinin vurguladı. Yıldırım, bu açıdan Türk Beyaz Eşya sanayicilerinin 2012 Temmuz ayında itibaren, eski model üretimleri durduracağını ve enerji verimliliği falza olan A sınıfı beyaz eşya üreteceklerini açıkladı.

Taner Yıldız ise toplantıdaki konuşmasında, ihracat rakamları etkilenmeden evlerdeki beyaz eşyalarının enerjiyi verimli kullananlarla değiştirilmesi gerektini söyledi. Yıldız, “Klimaların yüzde 10’u, bulaşık makinaların yüzde 30’u, buzdolaplarının yüzde 50’si A enerji ve üzeri olduğu, klimaların yüzde 80’den falasının, buzdolaplarının üçte birinin, bulaşık makinalarının beşte birinin klimaların ise onda birinin 10 yaş ve üzerinde olduklarını görüyorum. Bu önemli bir değişme olduğu gerektiğine işaret ediyor.” diye konuştu.

Enerjide verimsizliği, verimli bir çalışmaya dönüştürüldüğünde bankaların bu kadar açık bir verimliliği kredilendirmekten çekilmeyeceğinede işaret eden Bakan Yıldız, “Enerji verimliliğine kamudan başlamamız gerekiyor. Bunu adım adım Türkiye’nin her tarafına yaymamız gerekiyor. Enerjide türkiye giderek özellşiyor. 2011 yılında 28 milyar kWh enerji tükettik. Bu tüketimin 17 milyar kWh’ını bahsettiğimiz ev aletleri tüketiyoruz.” bilgisini verdi.

SOKAK IŞIKLARINI LED AYDINLATMAYA ÇEVİRECEĞİZ

Led aydınlatması ile ilgili de ciddi tasarrufların yapılması gerektiğini de dile getiren Taner Yıldız, şöyle konuştu:

“Şu anda leddeki dünya teknolojisinin geldiği nokta bizim istediğimiz seviye değil. Enerji Bakanlığı olarak sadece bizim değil, ünniversitelerle yaptığımız çalışmaların sonuna geldik. Teknoloji geliştikçe bizim uygulama alanlarımızın çeşitliliği de gelişiyor. Biz kamu olarak sokak aydınlatmalarını biz değiştireceğiz. Çok iyi tasarruf imkanı var. Burada yapacağımız tasarrruf çok önemli. Yaklaşık 650 milyon TL para harcıyoruz. Öye bir tercih yapmalıyız ki, tekrar tekrar değişim yapmamalıyız. O yüzden soskak aydınlatmalarından evsel kullanımlara, sanayiden tarıma kadar bir çok alan geniş bir alan ayarlıyoruz. Bu paketi sayın Babacan’a sonra Başbakan’a arz edeceğiz. Bunların her biri, son derce elle tutulur somut getirisi olan çalışmalar olur.”

cihan





 

Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs