En Sıcak Konular

İsviçre MB Başkanı Hildebrand hakkında döviz ticareti iddiası

4 Ocak 2012 16:11 tsi
İsviçre Merkez Bankası (SNB) Başkanı Philipp Hildebrand'ın döviz ticareti yaptığı, bu döviz işlemlerinden 83 bin dolar kar ettiği iddia edildi.



Zürih merkezli Weltwoche dergisi, daha önce Hildebrand'ın eşi Kashya'nın yaptığı düşünülen karlı döviz ticaretini aslında Hildebrand'ın kendisinin yaptığını yazdı. Derginin iddiasının, SNB Başkanı Hildebrand'ın istifa etmesi yönündeki baskıları artırabileceği düşünülüyor.

SNB sözcüsü Silvia Oppliger, haberle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Derginin haberine göre, Hildebrand geçen yıl Mart ve Ekim ayları arasında birkaç kez büyük miktarda dolar işlemi yaptı. Hildebrand, SNB, 6 Eylül 2011 tarihinde 1,20 İsviçre frankını 1 avroya sabitlemeden üç hafta önce 15 Ağustos 2011 tarihinde iki ayrı işlemde yarım milyon doların üzerinde dolar satın aldı. SNB'nin sabitleme kararından sonra frankın değeri dolar dahil diğer önemli para birimleri karşısında yüzde 8 kadar değer kaybetti.

SNB'nin, 6 Eylül 2011 tarihinde ''İsviçre frankının aşırı değerli olduğunu'' belirterek 1,20 frankı 1 avroya sabitleme kararından üç hafta sonra elindeki dolarları satarak 83 bin dolar (75 bin İsviçre frankı) kar etti.

Weltwoche dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Philipp Gut, Associated Press'e telefonla yaptığı açıklamada, ''İlgili işlemleri gösteren bankanın bütün açıklamaları elimizde, ayrıca bir banka çalışanı döviz işlemlerini eşinin değil Hildebrand'ın kendisinin yaptığını teyit ediyor'' dedi.

Gut, adı geçen banka çalışanının kimliğini açıklamayı reddetti, ancak bu kişinin Bank Sarasin'nde müşteri danışmanı olduğunu söyledi.

Basel merkezli Bank Sarasin, ''SNB Başkanı'nın ailesinin döviz işlemleri'' konusunda gizli bilgileri sızdıran bilişim destek uzmanını işten attığını açıkladı.

Milliyetçi İsviçre Halk Partisi'ne yakın olduğu düşünülen Weltwoche dergisini, milyarder işadamı ve eski Adalet Bakanı Christoph Blocher destekliyor. Hildebrand'ın SNB yönetimini sıklıkla eleştiren Blocher, Hildebrand ile ilgili konuda yorum yapmayı planlamadığını ifade etti.

Bank Sarasin, işten çıkardığı kişinin Hildebrand ailesinin hesaplarıyla ilgili ayrıntıları Halk Partisi avukatına verdiğini, avukatın daha sonra Blocher ile görüştüğünü bildirdi.

Weltwoche dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Gut, bankanın söz konusu kişiyi işten attığını bilmediğini, ancak derginin kaynağının aynı kişi olduğunu belirtti.

Hildebrand'ın döviz işlemlerinin ''klasik döviz piyasası spekülasyonu'' olduğunu söyleyen Gut, ''Hildebrand için tek seçenek istifa etmek'' diye konuştu.

SNB, söz konusu iddialarla ilgili ilk olarak geçen yıl 23 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Hildebrand'ın yanlış yaptığına ilişkin ''söylentilerin'' temelsiz olduğunu, eski döviz işlemcisi ve şu anda başkent Zürih'te sanat galerisi işleten Hildebrand'ın eşi Kashya'nın kendisi ve kızı için ABD doları satın aldığı kaydedildi. Ancak ne kadar ABD doları satın alındığına ilişkin bilgi verilmedi.

Kashya'nın, kar etmek için döviz işlemleri yapıp yapmadığına ilişkin ayrıntı vermeyen SNB, banka yönetim kurulunun 22 Aralık'ta, Hildebrand ailesinin döviz işlemlerini yasalara aykırı bulmadığı sonucuna vardığını bildirdi.

Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs