En Sıcak Konular

'Tunus ve Libya'nın birleşmesinde engel kalmadı'

4 Ocak 2012 15:14 tsi
Tunus ve Libya devletlerinin birleşme fikrine destek artıyor. Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki'nin geçen hafta Libya'ya düzenlediği gezide dile getirdiği birlik fikrine, seçimlerden birinci çıkan Ennahda Partisi Genel Başkanı Raşid Gannuşi'den de des

AA'ya telefonda açıklamada bulunan Raşid Gannuşi, Tunus ve Libya-nın birleşme fikrine kuvvetle destek verdiklerini söyledi. Bu projeyi kırk yıl önce dile getirdiklerini ifade eden Gannuşi, "Ancak bu düşünce devrik liderlerden Habib Burgiba tarafından engellendi. Tunus-taki halk devrimi sonrası iki ülke arasında sınırda yaşanan problemden sonra bu davetimizi tekrarladık. Şimdi büyük bir fırsat yakaladık ve bundan ödün vermemeliyiz- dedi. 

Tunus ve Libya-nın birleşmesi için zeminin hazır olup olmadığı sorusuna Gannuşi, "İki ülke her zamankinden daha yakın birbirine şimdi. Birleşmek için siyasi, toplumsal ve kültürel bir engelimiz yok. Her iki ülkenin vatandaşlarının kahir ekseriyeti aynı ırktan, hepsi Müslüman ve yine hepsi Maliki mezhebinden. Tarihimiz, medeniyetimiz ve maslahatlarımız zaten bir" diye konuştu. 

Libyalıların Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki-nin birlik çağrısına olumlu cevap vereceklerini düşündüğünü belirten Gannuşi, şimdiki Libyalı yöneticilerin akıllı ve mütevazı insanlardan oluştuğunu, halk ve hükümet olarak bu birleşmeden minnettarlık duyacaklarını ifade etti. 

Tunus halkının Libya devrimi esnasında geçen yıl 1,5 milyon Libyalıya kalplerini ve evlerinin kapısını açtığını belirten Gannuşi, "Tunuslular Libyalıları kamplara değil evlerine aldı. Bu kardeşlik ve birlik ruhunu daha da derinleştirdi. Karşılıklı işbirliği ve dayanışma hissi güçlendi. Tunus Libya-nın kalkınmasında, yeniden inşasında ve kader birliğinde ilk ortaklardan biridir. Tarihi anlamda da baktığımızda Tunuslular ve Libyalılar zaten akrabalar" dedi. 

Tunus ve Libya birlikteliğinin ötesinde "öldü" denen "önemini yitirdiği" belirtilen Mağrib Ülkeleri Birliği projesinin de hayal olmadığını belirten Gannuşi, yarım yüzyıldır bu rüyanın önündeki en büyük engelin diktatör rejimler olduğunu söyledi. 
Gannuşi şöyle dedi: 

"Arap dünyasındaki bu devrimler ve değişimler halklar arasında birlik ruhunu yeniden canlandırdı. Mağrib ülkeleri (Kuzey Afrika), diktatör rejimlerin engeli olmasaydı birleşmeye en münasip halklardı. Bu demokratik devrimlerden sonra halkların rüyaları yeniden ortaya çıktı. Bu yolda elimizden gelen her türlü çabayı sarfedeceğiz." 


Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,109 µs