En Sıcak Konular

Çelik: Uludere'de kasıt varsa kimsenin yanına kalmaz

4 Ocak 2012 12:56 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Uludere'de 35 sivilin hayatını kaybettiği hava operasyonunda Genelkurmay'ın, sivilin gösterdiği hassasiyeti gösterdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bu hassasiyet nedeniyle Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e teşekkür ettiğini ifade eden Çelik, "Masumiyet karinesine göre olayın sonucunun beklenmesi lazım. Burada kasıt varsa bu kimsenin yanına kalmaz." dedi.

Görsel ve yazılı medyanın Ankara haber müdürleriyle kahvatıda bir araya gelen Hüseyin Çelik, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Uludere'de 35 sivilin hayatını kaybettiği operasyonu değerlendiren Çelik, Hadisenin 33 kurşun olayına benzetilmesine tepki gösterdi. Olayın Elazığ – Bingöl arasında 33 erin şehit olmasına tersten benzetilebileceğini ifade eden Çelik, "Heronlar uçmayacak, uçaklar uçmayacak, bombalamayacak anlamı çıkmasın. Terörle mücadele devam edecek. 33 kurşuna benzetenler dalalet içinde. Elma ile armutu birbirine karıştırıyorlar. 33 kurşuna benzetme olayı bir sabote etme olayıdır. Elazığ - Bingöl arasında 33 askerin şehit edilmesine benzetebilirsiniz. Silahların susması, ateşkes gündemdeydi. 33 asker olayına benzetmeniz lazım. 33 asker olayı hala üzerinde durulması gereken bir meseledir. Birileri yanlış yapmış mıdır, 1993'ün şartları içinde değiliz." diye konuştu.

Olayın ardından AK Parti adına kendisinin yaptığı açıklamanın eleştirilmesini de değerlendiren Çelik, "Ben her MYK toplantısı sonrası bir açıklama yapıyorum. Denk geldi. Benim açıklama yapmam gerekiyordu, kamuoyunun kilitlendiği konu buydu. Partinin görüşlerini açıklamam gerekiyordu. 26 Mart 1993'e gidin. Köy bombalandı ve 12 köylü hayatını kaybetti. O zamanki devlet asker burnundan kıl aldırmadı. Kimse bu olayda toz kondurmadı. Gazetelerde bile olay yer almadı. Devlet diyor ki; 'Bunlar sivil vatandaşlardır. Bunlar bir operasyon kazasında hayatını kaybetmişlerdir. Yakınlarına başsağlığı diliyoruz.' Hiçbir şeyin örtbas edilmeyeceğini söyleyerek idari ve adli soruşturmasını yapacağımızı söylüyoruz. Türk ırkçılar 'devlet gereğini yaptı.' Kürt ırkçılar da 'devlet Kürtleri ördürdü' diyor. 'AK Parti PKK ile kol kola.' diyor Türk ırkçılar, onlara göre biz ülkeyi bölüyoruz. PKK ve unsurlarına göre biz devlet ile kol kola Kürtleri öldürüyoruz. İki tarafta bizi eleştiriyor. İfrat ve tefritin ortasında biz varız." şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN, GENELKURMAY BAŞKANI'NA HASSASİYETİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ

Başbakan Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı'nı teşekkür ettiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Sivilin gösterdiği hassasiyeti gösterdiği, açıklama yapıp başsağlığı dileğinde bulunduğu için tüm eğlenceleri iptal ettiği için teşekkür etti. Yılbaşında maalesef 35 vatandaşımız ölmüşken İstanbul'da havai fişekler patlatıldı. Akan kan Kürt, Türk, Arnavut veya Çerkez de olsa bu kan bizim milletimizin kanıdır. Akmasını istemeyiz. Genelkurmay 'terörle mücadele yapıyoruz' deseydi buna biz şiddetle karşı çıkarız. Genelkurmay da bizim, sizin ortaya koyduğu hassasiyeti ortaya koydu. Biz onları 'terörist zanlı ve kastıyla bombaladık' diyor. Masumiyet karinesine göre olayın sonucunun beklenmesi lazım. Burada kasıt varsa bu kimsenin yanına kalmaz. Bunu 33 kurşuna benzettiler. Mustafa Muğlalı ayıbını Türkiye gündeminden çıkarmamız lazım. Mustafa Muğlalı oradan indi mi indi. Muğla'daki CHP'li belediye, iş hanının üzerindeki Muğlalı ismini indirmedi. 1943'te bunu sümen altı etmiş, kaçakcılarla yapılan olay olarak yansıtılmıştır. Demokrat Parti bunu ortaya çıkarmış askeri mahkemeye sevk edilmiş ve 20 yıla hapsi düşmüş ve cezaevinde ölmüştür. 33 insanı kurşuna dizdirmek nerede bu olay nerede."

"Birilerinin bile bile bu gençleri öldüreceğinin hiç kimsenin vicdanının, izhanının el vereceğini düşünmüyorum. Aksi ispat edilene kadar böyle düşüneceğim." diyen Çelik, "Amerikalılar vatandaşlarını vurmadı mı.... Kıbrıs'ta kendi fırkateynimizi vumadık mı....." diye konuştu.

MAĞARADAKİ KISTIRDIĞINIZ TERÖRİSTE KURŞUN SIKAMAZSINIZ

Güvenlik güçlerinin mağarada kıstırdığı teröristi ikna için günlerce çaba sarf ettiği bir dönemde Uludere'de operasyonda acele mi edildi? sorusunu da cevaplandıran Çelik, "Bir insan teröristse ve silahlıysa ve adam öldürmeye gidiyorsa, insan öldürmeye programlandıysa, mağaradakini sıkıştırdınız ve ele geçirmek üzereyseniz bunun kafasına kurşun sıkamazsınız. Ama hareket halindeki bir terörist gruba da mağaradaki gibi davranamazsınız." değerlendirmesinde bulundu.

GEMİDE 9 CANİ 1 MASUM OLSA GEMİYİ BATIRAMAZSINIZ

"Hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız bir gemide 9 cani, 1 masum olsa o gemiyi batıramazsınız." diyen Çelik, o masumun hatırı için gemiyi batıramazsınız. Feyman Hüseyin, Sabri Ok, Zübeyir Aydar, Cemil Bayık kaçakcılık grubunun içinde sızmış olsalar ve onları kendine kalkan yapmış geliyorlar 30 masumun hatırı için oradaki insanlar bombalanamaz. Bahçeli 'devlet gereğini yaptı' dedi. Tüylerim diken diken oldu. Ya terörist diye olmaz o zaman hukuk devleti olamazsınız. Devlet, terör örgütü gibi hareket edemez, hukuk içinde mücadele etmesi gerekiyor. Aksi ispat edilene kadar bu sözleri beyan kabul ederiz." şeklinde konuştu.

TAZMİNAT ÖDEMEK MADDEDTEN ÖZÜR DİLEMEKTİR

Terör bölgesinde tek türlü istihbarat olmayacağını ifade eden Çelik, "Olaydan hemen sonra tüm sağlık ekipleri ve devlet harekete geçmiştir. Kaçakcılık kılıfı giydirilerek bu insanların olayı kamufle edilmemiştir. Özür ve tazminat olsa bile o canları geri getiremezsiniz. Ancak hukuk devleti olma tazminat ödemeyi gerektirir. Bu konuda en ufak bir tereddüt içinde değiliz. Tazminat ödemek maddeden özür dilemektir. AK Parti hükümetinin bu güne kadar 2 buçuk katrilyon terörden zarar görenlere tazminat ödedik. Bu kapsamda ağırlıklı olarak 13 vilayette, köyüm yakıldı, zarar gördüm diyenlere 2 buçuk katrilyon ödendi. Teröre karşı şahin vatandaşına karşı güvercin olan bir devlet var. Terörle mücadele devam edecek. Demokratikleşmeye sonuna kadar devam. Arınç'ın sözlerini yabana atmayın. Kürt halkına demokratik haklar vermek insanca bir davranıştır. Bu bir lütuf değildir.

BAŞBAKAN YANILTILDIYSA GEREĞİNİ YAPAR

Basında çıkan Başbakan Erdoğan'ın yanıltıldığıyla ilgili iddiaları hatırlatan Çelik, "Başbakan bunların farkında olan bir adam. Başbakan kendisinin yanıtıldığı ortaya çıkarsa bunun karşısında gereğini yapar. Olayın arka planı idare ve adli soruşturmalarda ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın 1982 Anayasası'ndaki hükümlere göre seçildiğini ifade eden Çelik, anayasa değişikliklerinin öncesini değil sonrasını kapsadığını kaydetti. Çelik, TBMM'nin kendisini fesh edebileceğini ancak cumhurbaşkanının görev süresini kısaltamayacağını kaydetti. Çelik böyle bir şeyin Cumhurbaşkanını azletme olacağını ifade etti. Çelik, TBMM'ye gelecek Cumhurbaşkanı Seçim sürecini düzenleyen kanuna eklenecek madde ile konunun çözüleceğini kaydetti.

cihan

Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,173 µs