En Sıcak Konular

Uludere'ye 2 milyon tazminat

4 Ocak 2012 12:42 tsi
CHP, Uludere'de hayatını kaybeden 35 kişinin yakınlarına verilecek tazminatın 64 bin TL'ye yükseltilmesi için teklif verdi. Teklif yasalaşırsa kurban yakınları 2 milyon TL'yi aşkın tazminat alacak

CHP, Uludere'de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakların yaptığı bombardımanda hayatını kaybeden 35 kişi için yasa teklifi verdi. CHP, grubu Uludere'de meydana gelen olayda hayatını kaybedenler için erilecek tazminatın artırılması için bir önerge verdi. Terör ve terörle Mücadeleden doğan zararları karşılama kanunu'nda yapılması için CHP Ardahan milletvekili Ensar Öğüt tarafından verilen önerge ile mevcut kanundaki 22 bin TL'lik tazminat miktarının 64 bin 460 TL'ye yükseltilmesi isteniyor.

AK PARTİ: TAZMİNAT YAZILI ÖZÜR ANLAMINA GELİR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genelkurmay Başkanı'na sivillerin gösterdiği hassasiyeti Genelkurmay'ın da göstermesinden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, Şırnak'ta ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini söyledi.

Çelik, gazete, televizyon ve haber ajanslarının haber müdürleriyle kahvaltılı toplantıda biraraya geldi. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Çelik, Uludere'de 35 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e teşekkür ettiğini ifade eden Çelik, "Başbakan, sivillerin gösterdiği, AK Parti'nin gösterdiği hassasiyeti onlar da gösterdiği için teşekkür etti. Genelkurmay Başkanlığı ertesi gün başsağlığı mesajı yayınladı.

TSK'nın yapacağı yılbaşı eğlencelerini iptal etti. Genelkurmay geçmişteki gibi tavır takınsaydı bizim de tavrımız farklı olurdu. TSK, 'Biz onları terörist zannıyla bombaladık' diyor. Kasıt varsa, hata varsa, ihmal varsa gereğini yaparız. Kimsenin yanına kalmaz. İster istihbarat hatası deyin, ister beceriksizlik deyin. Bu tür kazalar geçmişte de yaşandı. Hukuk devletiyseniz, bir gemide 9 cani, bir masum bile olsa o gemiyi batıramazsınız" şeklinde konuştu.

Teröristlerin kaçakçı grubu kendilerine kalkan yaptığı iddialarını da değerlendiren Çelik, böyle olsa bile o insanların bombalanamayacağını söyledi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Devlet gereğini yaptı' sözlerini dinlediğinde tüylerinin diken diken olduğunu belirten Çelik, devletin terör örgütü gibi davranamayacağını vurguladı. 

Çelik, "Terörle mücadele edenler de hukuku gözetmek zorunda. Aksi ispat edilene kadar bu söylenenleri esas kabul ederiz. Ölen insanların yakınlarından özür dileseniz bile, tazminat ödeseniz bile o insanları geri getiremezsiniz ama hukuk devleti tazminat ödemeyi gerektirir. Bu yapılacak. Tazminat ödemek, maddeten özür dilemektir. Sözlü olarak da özür dilenir. Yapılması gerektiği zaman yapılır. Terörden zarar gören insanlara hükümetimiz döneminde 2.5 katrilyon lira tazminat ödedik. Gönlü kırılan halkın gönlünü almak bizim boynumuzun borcudur" dedi.

Böyle bir kaza meydana geldi diye Heronlar'ın bundan sonra uçmaması, uçakların terörist grupları vurmaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını dile getiren Çelik, bu konuyu '33 kurşuna' benzetmenin ise gaflet olduğunu söyledi. Çelik, "33 kurşunla yakınlık kurmak isterseniz Elazığ-Bingöl arasında katledilen 33 askere tersten benzetebilirsiniz. Yanlış yapan varsa artık 1993 şartlarında değiliz. Eskiden 'kimvurdu-timvurdu' denirdi. Kimvurduya, timvurduya gitme dönemi artık kapanmıştır. Uludere'de hayatını kaybeden, vefatı yürekleri burktu ama bu insanların ölümü üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışmak o derece vahimdir, ahlak dışıdır" ifadelerini kullandı.

İstihbarat konusundaki tartışmalara da değinen Çelik, Başbakan Erdoğan'ın saf bir insan olmadığını, yanıltıldığını görmesi halinde gereğini yapacağını söyledi. Buna karşın yargısız infaz yapmanın da doğru olmadığını vurgulayan Çelik, "Kimden ne istihbarat geldiği araştırmalar sonucu ortaya çıkacak" dedi.


Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs