En Sıcak Konular

CHP'den Adalet Bakanı Ergin hakkında gensoru

4 Ocak 2012 11:58 tsi
CHP, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında gensoru önergesi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan gensoru önergesinin gerekçesinde, baskılar aracılığıyla tüm muhalif medyaya, eleştirel yazarlara ve akademisyenlere gözdağı verildiği savunuldu.

Gerekçede, Türkiye'nin, tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünyada ''hazin bir liderliğe'' sahip olmasının, demokrasi ayıbı olduğu belirtilerek, ''Tutuklu gazetecilerin, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu olmadıkları yönündeki iktidar söylemi, doğrudan doğruya CHP milletvekillerinin OdaTV iddianamesi eklerine konulan yazıları ve Meclis çalışmaları ile haberleşme özgürlüğüne aykırı olarak kaydedilen telefon görüşmeleri bağlamında yalanlanmaktadır'' denildi.

Şüphelilerden Nedim Şener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Konya Milletvekili Atilla Kart arasındaki telefon görüşmelerinin, İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın OdaTv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil ile telefon görüşmesinin, yasadışı dinlemeler üzerinden OdaTV iddianamesine kanıt olarak konulmasının, ''CHP milletvekillerini ve CHP'yi olayın içine çekerek yıpratmaktan başka bir amaca sahip olmadığı'' ileri sürüldü.

''Daha vahimi; milletvekillerinin yasama ve denetim faaliyetlerinin, özel yetkili mahkemece yürütülen bir ceza davasında suç delilleri arasına alınmasıdır'' denilen gerekçede, Oyan'ın, medya ve internet medyacılığı üzerindeki iktidar baskısının araştırılması amacıyla sunduğu Meclis Araştırma istemi, iki ekonomi makalesi, Antalya Milletvekili Tayfur Süner'in Meclis kürsüsünden yaptığı konuşma, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün yazılı soru önergesine bakanın verdiği yanıtın, OdaTV sitesinde yayınlandığı için ''Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'' iddialarını içeren bir iddianamenin delilleri arasına konulabildiği belirtildi.

Bunun, anayasada güvence altına alınan milletvekili dokunulmazlığına açık bir saldırı olduğu ileri sürülen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

''Milletvekillerinin denetim ve yasama faaliyetlerinin, görüş ve önergelerinin, davadaki şüphelilerin aylarca tutuklu kalmalarına delil ve gerekçe kazandırmak amacıyla kullanılması ise hem yargının yasamaya müdahalesi anlamındadır hem de özel yetkili mahkeme savcılarının atanmasında belirleyici olan Adalet Bakanlığının, yani yürütmenin yargı aracılığıyla yasamaya müdahalesi anlamındadır. TBMM üyeleri üzerine özel yetkili yargıyı bir sindirme aracı olarak sevketmek, bir anayasa ihlalidir. Bu, tüm sınırların aşıldığı anlamındadır.

İktidarın medyayı kendi kontrolüne almaya yönelik bu baskıcı uygulamalarına karşı tek güvence bağımsız yargının varlığı olması gerekirken, yasal olmayan gizli dinlemeler ve polis iddiaları üzerinden gözaltına alma veya tutuklanmaların günlük olaylar haline gelmesi, Adalet Bakanlığının bu tür adaletsizliklere seyirci kaldığı veya daha kötüsü destek olduğu anlamındadır. Adalet Bakanlığının adaletsizlik bakanlığına dönüşmemesi ve özel yetkili yargının muhalefete ve TBMM'ye baskı aracına dönüştürülmemesi açısından Adalet Bakanının görevinden çekilmesi şarttır. Bu nedenle, demokrasinin temel güvencesi olan güçler ayrılığının işleyebilmesi ve hukuk devletinin temel güvencesi olan yargı bağımsızlığının korunabilmesi amacıyla tarafsızlığını yitirmiş olduğu açıkça görülen Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin hakkında gensoru açılmasını istiyoruz.''

aa

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,183 µs