En Sıcak Konular

İstanbul'da gasp olayları azaldı

4 Ocak 2012 11:22 tsi
İstanbul Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Ali Tuna Coşkun, Gasp Büro Amirliği ekiplerinin 2009'da 980, 2010'da 869, bu yıl da 526 olaya baktığını bildirdi.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gasp Büro Amirliği ekiplerinin baktığı suç yelpazesinin banka, kuyumcu, PTT soygunları ile ikamet ve iş yeri gaspları, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve tecavüz gibi konular olduğunu belirterek, ''Gasp Büro Amirliği ekiplerimiz, 2009'da 980, 2010'da 869, bu yıl da 526 olaya bakmıştır. Bu yılki olaylarla ilgili 508 şüpheliye gözaltı uygulamış, bu şüphelilerin 262'si tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir'' dedi.

''Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' konusuyla ilgili 2009 yılında 91, 2010'da 120, bu yıl ise 73 olay yaşandığını belirten Coşkun, bu yılki rehine olaylarının 70'e yakınının aydınlatıldığını ve konuyla ilgili 162 şüphelinin gözaltına alındığını kaydetti.

Coşkun, Gasp Büro Amirliği ekiplerinin yıllara göre baktığı suçlara ilişkin de şu bilgileri verdi:

''İş yerinden gasp konusu 2009'da 89 iken, 2010'da 66'ya, bu sene de 26'ya düşmüş. Ticari oto sürücüsü gasbı 2009'da 87 iken, 2010'da 45'e, bu yıl da 39'a düşmüş. Banka soygunu ise 2009'da 9 iken, 2010'da 5 bu yıl da 13 olarak gerçekleşti. Bunların da 10 tanesi aydınlatıldı, 3 olaya ilişkin de çalışmalarımız sürüyor. İstanbul genelinde 2009'da 13, 2010'da 7, bu sene de 8 adet kuyumcu soygunu ve teşebbüsü meydana geldi. Bu yılki 8 olaydan 5'i çözüldü. Yaya gasbı 2009'da 371 iken, 2010'da 257'ye, bu sene ise 86'ya düştü. Bu yılki yaya gasbıyla ilgili 121 şüpheli gözaltına alındı. Bu yıl iş yerinden 20 adet gasp konusu oluştu, bunun da 15'e yakını aydınlatıldı, diğerleriyle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yılki istatistiklere bakıldığında geçen yıl 120 olan 'şahsı hürriyetinden yoksun kılma' konusu, bu yıl 73 olayla kapanmıştır. Tecavüz konusu ise geçen yıl 55 iken bu sene 21 olay yaşanmıştır. Geçen sene 66 olan iş yerinden gasp konusu, bu sene 26 seviyesinde tutulmuştur. Meçhul olaylarımızla ilgili de çalışmalarımız devam etmektedir.''

-Olayların çözümü-

Olayların çözümlenmesinde kendilerine yardımcı olan en büyük öğenin maddi delil olduğunu anlatan Coşkun, ''Bundan kasıt, şüpheli şahısların ya da şahsın olay yerinde bıraktığı bulgular, DNA'lar. Yine olay anında ya da öncesinde veya sonrasında dışarıdaki MOBESE ya da diğer etrafta bulunan özel şirketlerin kameralarına düşen görüntüler, bizim için önemli. Görgü tanıklarının beyanları neticesinde de şüpheliye ulaşmak mümkün oluyor'' diye konuştu.

Çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini ifade eden Coşkun, ''Bu yıl banka, kuyumcu, iş yeri ya da fidye olayları neticesinde 30 adet içerisinde organize suç örgütü mensuplarının bulunduğu olay aydınlatıldı'' dedi.

Gasp olaylarının cezai karşılığını şüphelilerin hafife aldıklarını, gasbın cezasının 10-15 yıl arasında ağır cezalar olduğunu kaydeden Coşkun, ''Gasbın 1 lirası da bir, 100 lirası da bir olmak kaydıyla cezai müeyyidesi gerçekten çok fazla. Onun için suçun nevi önemli. Yani gasp olayını gerçekleştiren şahıs ağır bir cezayla karşı karşıya oluyor'' diye konuştu.

-Kapalı kamyon kasasında operasyon yolculuğu-

Coşkun, ''Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' olayına ilişkin bir kurtarma operasyonunda polisin nasıl çalıştığını ise şöyle anlattı:

''Anadolu yakasında bir şahsın fidye amaçlı hürriyetinden yoksun kılınması konusuyla ilgili arkadaşlarımız geceli gündüzlü olarak bir hafta boyunca çalışmalarını sürdürdü. Olayın şüphelisi olarak 8-10 kişilik bir grubu tespit ettiler. Tespitin sonrasında tabii ki rehineli olaylarımızda zamanla yarışmamız gerekiyor. Çünkü, bir mağdur var, hayatından endişe ediliyor. Bir an önce sağ salim mağdur şahsın kurtarılması gerekiyor. Arkadaşlarımız şüphelilerin hiçbirinin de kaçmasına müsaade etmeksizin, firesiz, şahısları alabilmek için farklı bir plan yapıp bunu uygulamaya koydu. Şüpheli şahıslar da sürekli etrafında güvenlik güçlerinin olabileceği düşüncesiyle temkinli olduklarından dolayı, gelip giden araçları çok detaylı inceliyordu. Bunun üzerine farklı bir sistem geliştirerek, operasyon yapacak personelimizi kapalı kasa bir kamyonun içerisine koymak suretiyle rehinenin tutulduğu binaya yaklaşılmış ve arkadaşlar aniden araç içerisinden çıkarak, evi sarıp çok kısa bir süre içerisinde yapmış oldukları operasyon neticesinde rehine kurtarılmış ve tüm şüpheliler de eksiksiz olarak yakalanmıştır.''



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,795 µs