En Sıcak Konular

İstanbul'dan Dubai'ye 'altın köprü' kurulacak

4 Ocak 2012 11:10 tsi
İstanbul'dan Dubai'ye 'altın köprü' kurulacak Dubaili Abu-Alhaj Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Muhammed Abu Alhaj, “Küresel kriz döneminin bize göre en başarılı ülkesi Türkiye. Altın ticaretine yönelik kurduğumuz Gold AE (Arab Emirate) şirketinin Türkiye’de iki şubesini açtık. Amacımız Dubai ile

FİNANS, gayrimenkul ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren Dubai merkezli Abu-Alhaj Holding, 2005'de İktisat Yatırım'ı satın alarak girdiği Türkiye pazarındaki yatırımlarını büyütüyor. Abu-Alhaj Holding Başkan Yardımcısı ve CEO'su Muhammed Abu Alhaj, "Türkiye pazarına çok inanıyoruz. Küresel krizin bize göre en başarılı ülkesi Türkiye. Türkiye'nin milli gelir ve kişi başı gelir gibi rakamların gösterdiğinden daha büyük ve güçlü olduğuna inanıyoruz. Türkiye, bölgedeki nadir sadece tüketen değil sanayisi güçlü üretici bir ülke" dedi.

Küresel kriz sürecinde en güvenli yatırım aracının altın olduğunun bir kez daha kanıtlandığını kaydeden Muhammed Abu-Alhaj, "O nedenle 2009'da on-line altın ticaretine yönelik kurduğumuz Gold AE (Arab Emirate) şirketinin Türkiye'de biri Kapalıçarşı, biri de Ataşehir'de olmak üzere iki şubesini açtık. Amacımız Dubai ile Türkiye arasında yılda 400-500 milyon dolarlık altın ticareti yapmak. Türkiye ile Dubai ve diğer Arap Yarımadası ülkeleri arasında köprü olmak istiyoruz" diye konuştu. 

Kapalıçarşı altının merkezi 

Kur savaşlarının devam edeceği 2012'nin altının yılı olacağını düşündüğünü savunan Muhammed Abu-Alhaj, şöyle konuştu: 
"Gold AE'de geliştirdiğimiz teknoloji ile diğer altın borsalarından farklı olarak isteyen müşteriye aldığı altını fiziki olarak teslim ediyoruz. Müşteri isterse onun için özel hazırlanan kasalarımızda altınını saklıyoruz. Tüm faaliyetlerimiz Birleşik Arap Emirlikleri'nin güvencesi altında yürütülüyor. 2009'da şirketi kurduk. 2011'de 600 milyon dolarlık altın ve gümüş ticareti gerçekleştirdik. Türkiye bunun içinde yok denecek kadar az. Ancak şirket tam kapasite ile 2012'de faaliyete başlayacak. Bizim de bu dönemde ticaretimizin özellikle Türkiye ile büyük ölçüde aracatağına inanıyoruz. Çünkü Türkiye'de altın işi farklı. Bence dünyanın en büyük altın ticareti yapılan merkezi Kapalıçarşı."

2 bin 500 dolara çıkabilir

Muhammed Abu-Alhaj, altın piyasasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Küresel kriz nedeniyle ülkeler bir süredir kendi para birimini dolara veya Euro'ya karşı ihracatta avantaj sağlamak için düşük tutmaya çalışıyor. O nedenle de herkes para basmaya devam edecek. 2012'de para içinde yüzebiliriz. İşte bu süreçte altın öne çıkacak. Çünkü hangi paranın ne olacağı belli değil. Altının yükselişi sürecek ve eğer savaş yada bir doğal afet gibi beklenmedik bir durum olmazsa altının onsunun 2 bin 500 dolara kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu ilk başıkşta inandırıcı gelmeyebilir. Çünkü henüz fiyatlar 2 bin dolara bile çıkmadı. Ancak biz altının onsu 600 dolardayken 1000 dolara çıkıyordu ve kimse bize inanmıyordu. Yaptığımız hesaplamalar bu yönde, altının yükselişi kesinlikle sürecek. Yatırımcılar en azından yatırımlarını bölerek değerlendirmeli."

50 milyon dolarla tarıma da giriyor

DÜNYADA bugün paranın nereye gideceğine karar vermeye çalıştığını kaydeden Muhammed Abu-Alhaj, şunları söyledi: "Bize göre bu dönemde Türkiye yatırım için en iyi yer. Arap dünyasında Türkiye'nin bu özelliklerini bazı büyük yatırımcılar biliyor. Bazıları da henüz Türkiye'yi tanımıyor. Biz danışmanlık yaptığımız tüm şirketlere Türkiye'yi anlatıyoruz. Kendimiz de holding olarak bu yıl Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektöründe 50 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldık. Şu anda uygun arazi arıyoruz. İlk etapta 50 milyon dolarla giriyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde yatırımımızı artıracağız. Türkiye bizim için hem ihracat hem de iç pazar potansiyeli açısından çok önemli."

İstanbul'da gayrimenkule yatırım yapan kaybetmez

İSTANBUL'da gayrimenkul sektörüne yatırım yapanların hiçbir zaman kaybetmeyeceğine inandığını belirten Muhammed Abu-Alhaj, şöyle devam etti: "Ancak mütekabiliyet (karşılıklılık) yasası gereği, çok sayıda Arap ülkesinin vatandaşı Türkiye'de emlak almak istediği halde alamıyor. Eğer bu konudaki sorunlar hallolabilirse, özellikle İstanbul'da bir gayrimenkul patlaması olabilir. Son yıllarda Türkiye ile Arap dünyası arasındaki buzlar, önce dizilerle, sonra da karşılıklı liderlerin ilgisi ile iyice eridi. Türkiye turizmde Arap Yarımadası'nın bir numarası. İlgi daha da artacak." 

Türkiye ile Almanya'nın üretim kalitesi aynı

TÜRKİYE'nin Arap dünyası için 'Avrupa Birliği'ne (AB) açılan kapı' anlamına geldiğini söyleyen Muhammed Abu-Alhaj, şunları dile getirdi: "O nedenle de Türkiye bizim gibi ülkeler için önemli. Türkiye'de üretilen bir malla, Almanya'da üretilen mal aynı. Üretim kaliteleri neredeyse aynı. Dolayısıyla AB pazarına girmek isteyen Arap şirketleri, bölgedeki tek güçlü sanayi ülkesi Türkiye'den başka bir yeri yatırım için düşünmemeli."

Hisse senedinde 150 milyon dolarlık hacim oluşturduk 

TÜRKİYE pazarına ilk olarak 2005'te İktisat Yatırımı alarak girdiklerini hatırlatan Muhammed Abu-Alhaj şunları anlattı: "İktisat Yatırım'ı TMSF'den 4.5 milyon dolara almıştık. Suudi Arabistanlı Shuaa Capital'le ortak faaliyet yürüttük ve şirketin tamamını 2008'de bu gruba 9.5 milyon dolara satarak Türkiye pazarından çıkmıştık. Shuaa Capital'de daha sonra şirketi Ömer Topbaş'a satmıştı. İktisat Yatırım'ın adını Orion Capital olarak değiştirdik ve o zamanlar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisseleri Arap dünyasındaki yatırımcılarla tanıştıdık. İMKB'deki hisselerin alım satımında 150 milyon dolarlık hacim oluşturduk. Türkiye'ye ilgimiz hiç azalmadı."

Planet 


Bu haber 1,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,364 µs