En Sıcak Konular

Baykal: Mesaj alınmıştır!

18 Haziran 2007 12:41 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal “müttefiki” ABD’ye mavi boncuk dağıttı. Baykal, “birlikte hareket edelim” mesajı verdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu, ABD ile bir gerginlik yaşama peş

Baykal, Habertürk Televizyonu’nda gazetecilerin soruları yanıtladı.

Hudson Enstitüsü’nde konuşulan senaryoya ilişkin yaptığı değerlendirmede Baykal, ABD'de böyle senaryolar etrafında gelişmeleri öngörmeye çalışan kurullar bulunduğunu ifade etti. ''Bu onların yaygın yaptıkları bir çalışma” şeklinde konuşan Baykal “ama beni rahatsız eden, bir önemli yargıcın bir cinayete kurban edilmesi senaryosunun somut bir kişi hakkında öngörülmüş olması. Bu, şeytanın aklına taş getirmek'' dedi.

Baykal’ın, senaryoya ilişkin herhangi bir eleştiri getirmemesi, sadece somut bir kişi adının verilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirttiği görülürken, bu durum Baykal’ın senaryoyla verilmek istenen mesajı aldığına dair bir işaret olarak yorumlandı.

"ABD müttefikimizdir"
1 Mart tezkeresine dönük eleştirilerinin ABD askerlerinin ülkeye “ne zaman çıkacağı belli olmaksızın yerleştirilmeleri” olduğunu belirten Baykal, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu, ABD ile bir gerginlik yaşama peşinde olunmayacağını ifade etti. Baykal, ''Ama, 'ABD ne önerirse kabul etmek' anlayışı yanlıştır'' dedi.

Baykal'ın kararlılığı
Kuzey Irak'ın Türkiye için bir tehdidi himaye ettiğini savunan Baykal, ''Bizim bu tehdidi durdurmamız lazım. Bu, hakkımızdır, bunu gerçekleştirmemiz lazım'' dedi.

Kuzey Irak’a operasyon yapılmasını savunan Baykal bunu şöyle gerekçelendirdi: “Bir ülkedeki terör, bir komşu ülkeden himaye görürse bunu etkisiz kılmak çok güçtür. Irak bu rolü üstlendi. Suriye'dekini nasıl ortadan kaldırdık? Kararlılık içine girdik.” Zamanında Suriye’ye yönelik tehditteki “ABD faktörünü” unutması mümkün olmayan Baykal’ın bu sözlerinin ABD’ye de bir çağrı içerdiği belirtiliyor.

Nitekim Baykal, sözlerinin ilerleyen bölümünde ABD'nin, Türkiye'nin bu müdahaleyi yapmamasını istediğini, Türkiye'nin de bunu istemediğini belirten Baykal, ancak ülkenin, sınırlarını savunulabilir hale dönüşmesini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti. Baykal böylece bir kez daha “ABD’ye rağmen” değil “ABD’yle birlikte” hareket etmek istediklerini ortaya koydu.

Yine Baykal seçimle ilgili olarak “net bir kararlılık ortaya konmasının çok şeyi değiştireceğini” belirtirken, “dünya da, Irak da, ABD de bunu bekliyor” şeklinde konuştu. Baykal’ın sözlerinden “kararlılığın” emperyalizme karşı olduğuna dair bir sonuç çıkarılamazken, bunun bir “pazarlık” unsuru olarak kullanıldığı iddia ediliyor.

Baykal, Cumhuriyet mitinglerinden bahsederken de, “Meydanlarda ‘ne ABD ne AB’ sloganını atanlar aslında ne AB'ye karşılar çıkıyorlar ne de ABD ile sağlıklı bir ilişki kurulmasına. İlişkilerin sağlıklı, dostane kurulması durumunda, o insanlar yüzü batıya dönük, çağdaş insanlar. Olay sadece 'beni tanımayanı ben hiçi tanımayrum' durumundan ibaret” şeklinde konuştu.

sol.org



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs