En Sıcak Konular

AB ile çok zorlu dönem

4 Ocak 2012 10:33 tsi
AB ile çok zorlu dönem Tek dostumuz İngiltere mi?

Türkiye’nin süreçten kendisinin çekilmesini zorlayacak uygulamaların önümüzdeki yıl da devam edeceği anlaşılıyor. 1 Ocak itibarıyla AB dönem başkanlığı Danimarka’ya geçti. Danimarka’nın Avrupa Bakanı Wammen, önceliğin AB krizinde olduğunu belirtti, ardından da Türkiye ile ilişkilerin var olan siyasi parametrelerle süreceğini ifade etti. Tercümesi, AB’nin kendi derdine düştüğü ve Türkiye’yle falan ilgilenecek halleri olmadığı biçiminde yapılabilir.

Bakan, son bir yıl içinde hiçbir müzakere başlığının açılmadığını ve kendi dönemlerinde de bu konuda bir değişiklik beklenemeyeceğini duyurdu. Dolayısıyla, Danimarka’dan sonraki altı aylık dönem başkanlığının da Kıbrıs’a geçeceği düşünülürse, ilişkilerin bir yıl daha donmuş vaziyette kalacağı beyan edildi denebilir. Bir önceki dönem başkanı Polonya gibi, “ellerinden gelen çabayı” gösterecekleri yönünde bir vaatte bulunmadığı için Danimarka’nın en azından dürüst davrandığı söylenebilir.

Ancak, müzakerelerin donması sadece ilişkilerin gelişmemesi yönünde bir etki yaratmıyor, bundan daha önemlisi, donan sürecin var olan ve daha önceden kurulmuş bağların işletilme sorununa yol açması.

Büyüyen sorunlar

Gelecek belirsizliği en az Gümrük Birliği’nin akıbeti kadar güvenlik konularındaki ortaklıkları da tehlikeye sokuyor. Danimarka, AB’nin ortak güvenlik politikasına dâhil değil, dolayısıyla bu konu bir sonraki dönem başkanı Kıbrıs’ın sorumluluğunda. Türkiye’nin Balkanlarda AB şemsiyesinde görev yapan askeri birlikleri ve polis gücü bulunuyor; dolayısıyla bu birliklerin kaptanı da Kıbrıs oluyor. Kıbrıs ile muhatap olmayacağını açıklayan Türkiye ise AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton’la görüşme sürdüreceğini açıkladı. Bu, zaten toplantılara çağrılmayan Türkiye’nin Balkanlar’daki faaliyetleri konusunda iki seçenek arasında kaldığı anlamına gelir.

Ya bölgedeki misyonunu çekecek veya azaltacak ki buna AB içinde sevinen çok olur; ya da dönem başkanlarını dikkate almadan bu zorlu dönemi Asthon, yani Birleşik Krallık desteğiyle atlatmaya çalışır. Tam bu dönemde Kıbrıs’ın sorun çıkardığı her noktada yalnız kalmasını sağlayacak adımlar atılabilir ve Ashton’un Türkiye’ye arka çıkmasını kolaylaştırıp eli kuvvetlendirilebilir.

Beril Dedeoğlu / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,472 µs