En Sıcak Konular

Esad'a pahalıya maloldu

4 Ocak 2012 08:55 tsi
Esad'a pahalıya maloldu Esad’ın misillemesi Suriye’ye 150 milyon dolara mal oldu...

Türkiye’nin yaptırım kararlarına tır geçiş ücretlerini artırarak karşılık veren Suriye’nin bir aylık zararı 150 milyon doları buldu. Sınır kapılarında bir günde 5 bini bulan tır sayısı son bir ayda 300’e kadar geriledi.

TÜRKİYE’NİN Arap Birliği’nin kararları doğrultusunda aldığı 9 maddelik yaptırım kararlarının ‘bir aylık’ ekonomik bilançosu netleşti. Buna göre, Türkiye’nin yaptırım kararlarını, tırların geçiş ücretlerini arttırarak karşılık veren Esad yönetimi, gerginlikten dolayı zararlı çıktı. Suriye’nin sadece, Türk tırlarının başka ülkelere yönelmesinden dolayı Aralık ayında 150 milyon dolarlık zararı oldu. Kasım ayı sonunda alınan Suriye’ye yönelik yaptırım kararlarının ardından Türkiye ile Suriye ile ilişkiler askıya alınmıştı. Bu gerginliğin iki ülkenin ekonomilerine vereceği zarar da tartışma konusu olmuştu. Aralık ayı rakamlarının netleşmesi ile birlikte iki ülkenin uğradığı zararlarda ortaya çıkmaya başladı.

Aralık ihracatı 65.3 milyon $

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, Türkiye, Suriye’ye 65.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kasım’da ise bu ülkeye ihracat 93.3 milyon dolar oldu. Böylece, Suriye’ye olan ihracat yaptırım kararlarının ardından yaklaşık 28 milyon dolar gerilemiş oldu. Aylık bazda Suriye’ye ihracat en yüksek seviyesine 190.5 milyon dolar ile Temmuz’da ulaştı. Bu aydan itibaren düşüş başladı. İki ülke arasındaki tüm gerginliğe rağmen, Türkiye 2011’de Suriye’ye 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin yaptırım kararlarına, tırların geçiş ücretlerini arttırarak karşılık veren Suriye’nin bir aylık zararı ise Türkiye’nin kat kat üstünde gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Suriye sınır kapılarında günde 5 bine ulaşan tır sayısı son bir ayda 300’e kadar düştü. Suriye’nin geçiş ücretlerini artırması nedeniyle, Türk tırları geçiş için Irak’ı kullanmaya başladı. Yetkililer, geçiş ücretleri dikkate alındığında Suriye’nin Türk tırlarından dolayı sadece bir aylık kaybının 150 milyon dolar olduğunu bildirdiler. Ayrıca, ihracat ve ithalatta yaşanan düşüşlerde dikkate alındığında, Suriye’nin geçtiğimiz ay Türkiye’den kaynaklanın zararının 200 milyon doları geçtiği vurgulandı.

C PLANI DEVREYE GİRİYOR

Türk tırları için Ro-Ro seçeneği


Türkiye’nin, Türk tırlarını Ro-Ro seferleri ile Mısır ve Ürdün’e taşımasına ilişkin projenin teknik ve hukuki altyapılarının tamamlandığı belirtildi. Böylece, Türk tırları deniz yoluyla iki ülkeye ulaştırılacak. Söz konusu alternatif, Irak’ın Türk tırlarının geçişinde zorluk çıkarması üzerine geliştirildi. C planı olarak nitelendirilen alternatif yolun kullanılması ile birlikte, Türkiye’nin Sudi Arabistan, Ürdün, Katar, Kuveyt gibi ülkelere yapacağı ihracatın artması bekleniyor.

star





Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,329 µs