En Sıcak Konular

Meydanlar ısınıyor

18 Haziran 2007 10:23 tsi
Meydanlar ısınıyor Partiler, bu haftadan itibaren mitinglere ağırlık verecek. Bugüne kadar 4 vilayete giden AK Parti 56, CHP 40, MHP 57 ve Demokrat Parti 26 ilde halktan oy istemeyi planlıyor.

Köşk tartışması, birleşme projeleri ve aday listeleriyle uğraşan partiler, bu haftadan itibaren mitinglere ağırlık verecek. Bugüne kadar 4 ile giden Erdoğan'ın hedefi 56 miting yapmak. Baykal 40, Bahçeli 57, Ağar ise 26 ilde oy isteyecek.
 
Sıcakların artması sebebiyle bazı partiler, akşam toplantıları düzenlemeyi planlıyor.
 
Genel seçimler için son 5 haftaya girilmesine rağmen siyasî partiler mitinglere yoğunlaşamadı. Bunun en somut örneği dün yaşandı. Açık hava toplantıları için genellikle pazar günleri tercih edilmesine rağmen dün sadece AK Parti'nin Şanlıurfa mitingi vardı, diğer partiler pazarı boş geçirdi.

Köşk tartışmalarının ardından birleşme projelerine büyük mesai harcayan liderler, son iki haftayı aday listeleri ve seçim beyannamesini hazırlamakla geçirdi. Bugüne kadar sadece birkaç ilde yapılan mitinglere yarından itibaren ağırlık verilecek. 22 Temmuz yaklaştıkça liderler günde iki vilayete giderek halktan oy isteyecek. AK Parti 56, CHP 40, MHP 57 ve Demokrat Parti 26 ilde miting yapmayı planlıyor. Sandıktan zaferle çıkmak için vaatlerini sıralanacak olan partiler, rakiplerini eleştirecek. Terörle mücadele ve demokratik tavır meydanlarda öne çıkacak.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde karşılaşılan sıkıntıları halka aktaran AK Parti, seçmenden ikinci kez tek başına iktidar istiyor. Rejim tartışmaları ve terör konusunu öne çıkaran CHP ise Cumhuriyet mitinglerini devam ettirerek oylarını artırmayı planlıyor. 'Merkez solun tek partisi' olarak seçimlere giren CHP, sağ kesimden transfer ettiği isimleri de zaman zaman kürsüye çıkaracak. BBP'nin bağımsız adaylarla seçime katılması üzerine 'milliyetçi' oyların tümüne talip olan MHP, özellikle dış politika ve terör konularını işleyecek. Anavatan'la birleşme girişiminden başarısızlıkla çıkan Demokrat Parti, merkez sağın oylarını yeniden alarak barajı geçme peşinde.

Sandıkların 22 Temmuz'da kurulmasına karar verilmesinden hemen sonra Erzurum'daki TOKİ evlerinin dağıtım töreninde partililerle bir araya gelen Başbakan Erdoğan, seçime kadar 56 ilde miting yapacak. AK Parti, Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü de seçimlerde önemli koz olarak kullanıyor. Gül, Siirt, Muş, Bingöl ve Şanlıurfa'da olduğu gibi Erdoğan'la birlikte kürsüye çıkacak. Ayrıca Erdoğan'ın gidemediği 9-10 ilde miting yapacak. Erdoğan, seçim öncesinde AK Parti'ye geçen CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay (İstanbul) ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan'dan (Ankara) başka bölgelerde de yararlanacak. Günay, memleketi Ordu ile solun güçlü olduğu Trakya bölgesinde yeni partisi için çalışacak.

Baykal, Hatay'dan devam ediyor

İlk mitingini 26 Mayıs'ta Mersin'de gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hafta sonunda Hatay (23 Haziran) ve Tokat'ta (24 Haziran) halka hitap edecek. İlhan Kesici ve Lütfullah Kayalar, yeni partileri CHP'nin başarısı için bazı mitinglere katılacak. CHP, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde de mitingler yapacak. Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kars, CHP'nin planladığı iller arasında. Baykal, "Halkı ezdirmeyeceğiz, ülkeyi soydurmayacağız, devleti böldürmeyeceğiz" sloganını kullanacak. Cumhuriyet mitinglerine katılanların oyunu isteyen Baykal, meydanlarda 'demokrasi' vurgusu yapacak; demokrasi ile cumhuriyetin birbiriyle çatışmadığını anlatacak.

Bahçeli, 57 şehre gidecek

MHP'nin miting yapacağı illerin tamamı henüz belirlenmedi. Takvimin AK Parti'nin miting programı ve gündemdeki gelişmelere göre şekilleneceği belirtiliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, 57 ile gitmeyi planlıyor. Bunların arasında Güneydoğu Bölgesi'ndeki iller de olacak. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, "Talep olursa Diyarbakır'da miting yapacağız." diyor. MHP'nin ilk hedefi, Meclis'e girmek. 'Tek başına iktidar' hedefiyle hareket eden Devlet Bahçeli, meydanlarda hem milliyetçilerin oyunu isteyecek hem merkez sağ seçmenden destek arayacak.

DP'nin ilk mitingi yarın

Demokrat Parti, ilk mitingini yarın Aydın'da yapıyor. DP lideri Mehmet Ağar, 22 Temmuz'a kadar 26 ilde konuşacak ve son mitingini memleketi Elazığ'da gerçekleştirecek. MHP gibi 2002 seçimlerinde barajı geçemeyen DP'nin ilk hedefi yeniden Meclis'e girmek. Genç Parti, seçim çalışmalarına Karadeniz Bölgesi'nde başlayacak. Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin düzenleyeceği mitinglerde konuşacak. Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın da, Konya'da halka hitap etmesi bekleniyor.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz Rize, BBP eski lideri Muhsin Yazıcıoğlu Sivas, ÖDP eski Genel Başkanı Ufuk Uras İstanbul'da bağımsız aday olarak yarışacak ve bu illerde miting yapacak.

zaman



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,802 µs