En Sıcak Konular

Arap Baharı'nın duvarları

3 Ocak 2012 12:29 tsi
Baskıya, zulme ve yolsuzluğa karşı başlayan Arap Baharı'nın geçtiğimiz yılda duvarlarda biriktirdikleri; dünü, bugünü ve yarını anlatıyor. Duvarlarda kalanlar eski diktatörlerin resimleri, direniş eken bir çocuğun maskeli yüzü ve direnişlerin sembolleri

Demir yumrukla yönetilen halkların yolsuzluğa ve zulme karşı başkaldırısıyla diktatörler devirdiği isyanları en iyi anlatacaklardan ilki bizzat kendileriyse, ikincisi de ülkelerin duvarları olmalı.

Bahreyn duvarları

Kral Hamad rejimine karşı mücadele 14 Şubat'ta başlamıştı. Duvarlarında "Halk rejimin devrilmesini istiyor", "Yeniden döneceğiz", "Zincirleri kıracağız" ve "Kardeşlerimiz özgür olana kadar buradayız" yazıyor. Yaşanan her dönemi bir duvara yazılmış gibi.

Mübarek Kahire duvarlarında

Mısır'ın kanlı diktatörü Hüsnü Mübarek'i deviren isyan Kahire duvarlarını süslüyor. Tahrir Meydanı'nda eylemlerini devam ettiren Mısırlılar, devrimlerine sahip çıktıklarını da anlatıyor: "Devrim", "Askeri yargıya hayır", "Mısır hepimizin", "Devam etmeliyiz", "Asla uzlaşma" ve "Devrimimizi bastıramayacaksınız."

Libya

İsyanların en kanlı geçtiği ve batılı emperyalistlerin askeri operasyonla müdahale ettiği Libya'nın duvarlarında devrim yok. Grafitilerin en az olduğu ülke olan Libya duvarlarında "Tiranlık devrildi", "17 Şubat Devrimi" ve "Kaddafi defol" yazıyor. Libya'da aşiretler arası çatışma, Kaddafi'nin devrilmesi ile sonuçlanmış, Kaddafi isyancılar tarafından linç edilmişti.

Suriye

Rejim karşıtı gösterilerin hala sürdüğü Suriye'de ise esin kaynağı daha çok diğer ülkeler olmuş ve bir grafitide "Kaddafi gitti, Esad sıra sana gelecek" deniliyor. Rejim karşıtı gösterilerin çok yoğun olduğu Humus'ta ise şöyle yazılmış: "Humus: Kahramanların anası."

Tunus

Arap Baharı'nın yasemin satıcısı bir gencin bedenini ateşleyerek başlattığı Tunus'ta duvar yazıları daha da eski. İlk göze çarpan "özgürlük" oluyor. İsyan sırasında ölenler de grafiti ile duvarlarda yaşatıldı.

Yemen

Ali Abdullah Salih'e karşı gençlerin başlattığı eylemler tüm ülkeye yayılmıştı. Salih, yaralı olarak kaçtığı Suudi Arabistan'dan anlaşma ile dönmek zorunda kalmıştı. Yemen duvarlarında "Halk sessiz kalmayacak" ve "Elveda kasap" yazıyor.

ETHA

 


  



 



 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,830 µs